Deputatii liberali l-au atentionat ieri pe presedintele Basescu, intr-un comunicat de presa, sa nu dea curs unei "rafuieli politice" cand va lua decizia "de suspendare sau nu" din functie a ministrului Teodor Atanasiu (PNL). Surse liberale au mention
Deputatii liberali l-au atentionat ieri pe presedintele Basescu, intr-un comunicat de presa, sa nu dea curs unei "rafuieli politice" cand va lua decizia "de suspendare sau nu" din functie a ministrului Teodor Atanasiu (PNL). Surse liberale au mentionat ca apelul vine in urma unor informatii ajunse la urechea conducerii PNL potrivit carora Basescu va transa soarta ministrului Atanasiu in cursul zilei de maine sau miercuri. "Ne-am gandit sa il atentionam pe Basescu in prealabil. Sa ii demonstram ca Atanasiu detine intregul sprijin al liberalilor", ne-au declarat sursele citate. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu a precizat ca nu cunoaste continutul raportului Comisiei prezidentiale care a analizat situatia demnitarului liberal, adaugand ca PNL nu s-a gandit la un inlocuitor pentru Atanasiu, ministru care se bucura de intreaga sustinere a partidului.
Conotatii politice
Intrebat de ce a decis PNL sa lanseze un astfel de avertisment presedintelui, Antonescu a admis posibilitatea ca decizia sefului statului in cazul Atanasiu sa aiba conotatii politice. "Noi exprimam si transmitem domnului presedinte Basescu speranta ca decizia domniei sale privind suspendarea sau nu a ministrului Apararii nu va fi motivata de politicianism, sau un soi de vendeta politica legata de faptul ca in propunerea de retragere a trupelor din Irak, initiata de ministru si de PNL, parerea presedintelui a fost alta", a spus Antonescu. El si-a exprimat speranta ca in luarea deciziei presedintele Basescu se va comporta ca un sef de stat, tinand cont de faptul ca este in joc nu doar imaginea ministrului Atanasiu, dar si imaginea Armatei romane. Liberalii i-au cerut presedintelui ca decizia sa fie fondata "rational, politic" si sa nu aiba aspectul unei "vendete personale". "Nu ne opunem ca ministrul Atansiu, ca orice cetatean al Romaniei, sa fie cercetat de Justitie, organele si organismele sa isi faca treaba. Dar e vorba de decizia politica a unei eventuale suspendari pe care noi nu avem cum sa o sustinem avand in vedere ca toata discutia asta porneste de la o subrezenie a temeiurilor care este apropae ridicola", a spus Antonescu. El a precizat ca o astfel de decizie din partea presedintelui este posibila, dar ca semnatarilor comunicatului nu le este frica de ea.
Pe teava
Premierul Calin Popescu Tariceanu va propune un alt ministru care sa preia interimatul functiei de ministru al Apararii daca presedintele Traian Basescu va decide suspendarea din functie a lui Teodor Atanasiu, numele vehiculate fiind Radu Stroe si Cristian David.
Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au informat ca Stroe este preferat pentru ca are o tangenta mai mare cu domeniul apararii si detine functia de ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, neavand un domeniu in subordine. Cu toate acestea, Stroe este destul de ocupat cu pregatirea sedintelor de Guvern si cu alte probleme organizatorice ale Executivului existand solutia numirii lui Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, care ar avea timp sa exercite interimar, timp de 45 de zile, si functia de ministru al Apararii.
Sursele ministeriale au declarat ca ministrul Atanasiu ar fi trebuit sa plece, maine, intr-o vizita oficiala in Armenia, insa si-a amanat deplasarea, deoarece se asteapta sa fie suspendat din functie.
Pentru sefia MApN se mai vehiculeaza si numele lui Corneliu Dobritoiu, secretar de stat in MApN, al Noricai Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, si al lui George Scutaru, secretar al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.
Primul pe lista liberalilor ar fi Corneliu Dobritoiu, secretar de stat in MApN, sef al Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare, insa in cazul sau presedintele Traian Basescu s-ar putea opune pe motiv ca el a fost cel care, impreuna cu Atanasiu, a sustinut retragerea trupelor romanesti din Irak. Norica Nicolai este sustinuta de liberali pentru functia de ministru al Apararii, intrucat are pregatirea necesara si o vasta experienta la comisiile parlamentare de resort. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.