"Religiile trebuie sa fie un instrument al pacii", a afirmat, ieri, Suveranul Pontif intr-un mesaj adresat arhiepiscopului orasului Assisi, Domenico Sorrentino, in ziua in care in orasul Sfantului Francesco se celebreaza 20 de ani de la Intalnirea In
"Religiile trebuie sa fie un instrument al pacii", a afirmat, ieri, Suveranul Pontif intr-un mesaj adresat arhiepiscopului orasului Assisi, Domenico Sorrentino, in ziua in care in orasul Sfantului Francesco se celebreaza 20 de ani de la Intalnirea Inter-religioasa pentru Pace, promovata pentru prima data de Papa Ioan Paul al II-lea in 1986. Desi istoria a cunoscut razboiului religiilor, "manifestarile de violenta nu trebuie atribuite religiei ca atare, ci limitelor culturale intre care aceasta a luat nastere si s-a dezvoltat", a reliefat Papa, abordand, totodata, tema luptatorilor kamikaze, "tineri educati in spiritul sentimentelor de ura si de razbunare, in contexte ideologice in care se da frau vechilor resentimente, pregatindu-se astfel sufletele pentru viitoare violente". Insa religiile, a explicat Papa, in spiritul traditiei lui Karol Wojtyla, nu pot motiva niciodata violentele si razboaiele, ci, dimpotriva, trebuie sa promoveze pacea si reconcilierea intre oameni. Spiritul de la Assisi reprezinta singura cale autentica de a eradica din inimile credinciosilor orice urma de fundamentalism, intrucat acesta "tradeaza religiile insesi", a evidentiat, la randul sau, monseniorul Vicenzo Paglia, episcopul orasului Terni, cu ocazia inaugurarii summit-ului liderilor religiosi din intreaga lume. "Cand spui astazi Assisi, spui dorinta de a desavarsi arta intalnirii care presupune rabdare si indrazneala, iertare si capacitatea de a se <<lamuri>> reciproc", a adaugat Paglia. Intalnirea inter-religioasa "este sursa de energie si solidaritate", elemente care fac posibila convietuirea, chiar si in contextul diversitatii, a adaugat inaltul prelat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.