Proaspat acreditat la Bucuresti, ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Aleksandr Ciurilin, a lansat, ieri, un apel la reciprocitate in relatiile romano-ruse, in contextul in care tara noastra ocupa un loc extrem de important in conceptia politica e
Proaspat acreditat la Bucuresti, ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Aleksandr Ciurilin, a lansat, ieri, un apel la reciprocitate in relatiile romano-ruse, in contextul in care tara noastra ocupa un loc extrem de important in conceptia politica externa a Rusiei, potrivit Rompres. "Noi ascultam cu atentie ce se spune la Bucuresti si am dori ca Bucurestiul sa asculte cu atentie ce spune Moscova, sa plece urechea la propunerile si ideile noastre", a declarat ambasadorul Ciurilin intr-un interviu acordat cotidianului rus Vremia Novostei. "Vizita din 2005 la Moscova a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a confirmat deschiderea reciproca a tarilor noastre spre dezvoltarea colaborarii. Romania a fost mereu un partener economic activ al Rusiei. Si este extrem de important ca, in conditiile in care aceasta tara adera la Uniunea Europeana, sa nu se piarda acele lucruri valoroase care s-au acumulat in anii precedenti", a adaugat diplomatul rus, cu mentiunea ca Romania si Rusia se regasesc pe aceleasi coordonate in domeniile cultural si religios. "Volumul anual al schimbului comercial dintre tarile noastre se apropie de 4 miliarde de dolari. Insa, trebuie sa ne gandim si la modul in care am putea modifica structura comertului nostru, pentru ca partea romana ar putea cumpara de la noi mai multa productie industriala, nu numai gaz, petrol si carbune. La randul sau, romanii si-ar putea creste vanzarile de mobila, confectii si alte marfuri. Un alt aspect este atragerea de capitaluri. In acest sens, intreprinzatorii nostri au avut succes in Romania si este randul partenerilor romani, care ar putea sa investeasca intr-un mod mai activ capital in economia rusa", a mai spus ambasadorul Ciurilin, abordand, pe final, delicatul subiect al amplasarii, langa granitele Federatiei, a unor baze militare straine. "Noi vom urmari modul in care se respecta obligatia asumata in fata Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord privind neamplasarea unor forte militare substantiale pe teritoriul tarilor noi membre ale Aliantei, inclusiv al Romaniei, si felul in care se respecta restrictiile prevazute in Tratatul privind fortele conventionale in Europa. Dar, acest lucru nu constituie pentru relatiile noastre o chestiune cu potential exploziv", a fost pozitia oficialului rus, care a amintit, intre altele, ca este important ca instalarea de facilitati militare in apropiere de granita rusa sa nu duca la inrautatirea starii generale a lucrurilor in domeniul stabilitatii militare si al securitatii pe Continent. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.