La instigarea a doi samsari de terenuri, un expert tehnic judiciar topograf si experti din Primaria Predeal au sters de pe harta orasului-statiune o artera de circulatie. In acest mod, Nicolae si Lascar Veniamin au devenit proprietari pe un teren
La instigarea a doi samsari de terenuri, un expert tehnic judiciar topograf si experti din Primaria Predeal au sters de pe harta orasului-statiune o artera de circulatie. In acest mod, Nicolae si Lascar Veniamin au devenit proprietari pe un teren de mare valoare, apartinand domeniului public, pe care l-au acaparat peste noapte. Cu toate acestea, de la Oficiul de cadastru Brasov am aflat ca "Str. G. Cosbuc - drum de pamant" apare inca in planul intravilan al statiunii. Instantele de judecata brasovene au dat in prima faza castig de cauza smecherilor, fiind induse in eroare, cu buna stiinta, de expertul Radu Popa. Cei care au amenajat un drum pietruit de servitute pe fostul amplasament al Str. Cosbuc cer sa se faca lumina in acest caz, precum si ridicarea dreptului expertului de libera practica.
In anul 2001, Mircea Gabriel Victor Oprescu si Dan Claudiu Parau au cumparat 1000 mp in Predeal, pentru a ridica un duplex de vacanta. Au obtinut toate avizele necesare constructiei, in acel moment constatand ca Planul de situatie aprobat de Primaria Predeal mentioneaza ca drum de servitute o varianta laterala, din Str. Soarelui. Numai ca acest drum, lat de 3,5 m si lung de aproape 26 m, nu putea fi practicat din urmatoarele motive:
1. O buna bucata din calea de acces ar afecta terenul proprietarului Culerdea
2. O alta portiune ar afecta, in mai mica masura, o alta proprietate apartinand unei societati comerciale din Galati
3. Pentru crearea unei cai de acces in acest loc este necesara mutarea unui camin de gaz
4. Sunt necesare lucrari de nivelare a terenului.
In aceasta situatie, Oprescu si Parau au practicat un alt drum de servitute, prin parcarea hotelului Predeal, cu iesire la Str. Muncii, pe care l-au amenajat cu piatra. Dupa ce au turnat fundatia, au fost contactati de Nicolae si Lascar Veniamin, care au devenit intre timp proprietari ai terenul afectat de respectivul drum de servitute, prin mostenire si cumparare. Acestia au interzis accesul, chipurile pe terenul lor, neintelegand sa acorde vreun drept de servitute lui Oprescu si Parau. Diferendul a avut drept urmare inregistrarea Dosarului nr. 15941/2002, pe rolul Judecatoriei Brasov, care in prima instanta a fost castigat de cei doi samsari de ternuri.
Expertul judiciar a falsificat expertiza tehnica
Pentru a se edifica asupra cazului, Judecatoria a dispus efectuarea unei expertize topografice, desemnandu-l in acest scop pe expertul agreat Radu Popa. Acesta, in complicitate cu cei doi Veniamin, a ascuns instantei existenta unor planuri topografice aflate la arhivele Primariei Predeal si Brasov, care demonstrau fara putinta de tagada ca noii proprietari foloseau de fapt, drept cale de acces, Str. G. Cosbuc si nicidecum terenul vecinilor. Asta pentru ca acolo unde au amenajat cu piatra drumul aflat in litigiu, a existat candva o strada, care n-a fost niciodata radiata din intravilanul statiunii. In acest mod, cei doi Veniamin au devenit proprietari peste o importanta bucata de teren, cu ajutorul nemijlocit al expertului Popa.
In realitate, cateva proprietati au fost despartite candva de Str. G. Cosbuc, insa aceasta s-a pierdut in negura timpului, nefiind amenajata si trecuta in actele cadastrale, decat ca drum de pamant. Numai ca unii proprietari din zona, respectiv Andreea Oana Stefan si Horia Razvan Stefan, se afla in posesia terenului cu numarul cadastral 1005, avand adresa str. G. Cosbuc F.N. (fara numar).
Minciunile unui expert tehnic judiciar
In mod cu totul fals, expertul Radu Popa, la intocmirea Expertizei tehnice nr. 555/2003, a omis sa mentioneze adresa la care se afla terenul familiei Stefan. Ba, mai mult, a facut astfel incat proprietatea acestora sa nu mai apara deloc in schitele intocmite, pentru inducerea in eroare, cu buna stiinta, a instantei de judecata.
Ulterior, familia Veniamin a vandut terenul SC Asit Real Estate SRL Bucuresti, pe baza schitelor intocmite de expertul Radu Popa, noul cumparator devenind unul de buna-credinta. In timpul procesului desfasurat la Brasov, Radu Popa si-a sustinut cauza cu vehementa, dar in mod mincinos, infirmand orice alterare a realitatii. De asemenea, s-a jurat cu mana pe inima ca toate documentele intocmite, semnate si stampilate de el, precum si cele puse la dispozitie de cei doi Veniamin sunt singurele acte oficiale existente, corespunzand in totalitate realitatii din teren. Ceea ce este o minciuna si mai mare. Mai mult, pentru autentificarea definitiva a improprietaririi pe care a regizat-o, a mai propus alte trei variante de servitute, toate inacceptabile, deoarece greveaza terenurile altor proprietari din zona, implicand si costuri substantiale de amenajare.
"Pe o schita xerox se pot face o mie de modificari"
Pentru a ne edifica in privinta disparitiei strazii, am contactat responsabili din Primaria Predeal, afland cu stupoare ca Str. G. Cosbuc exista, dar pe alt amplasament, la o distanta apreciabila. Asadar, prima strada cu numele poetului a disparut, dar a aparut alta, la vreo 500 m distanta.
Constantin Radu, sef Departament tehnic din Primaria Predeal, ne-a declarat ca, fiind nascut in localitate, este sigur ca drumul de acces aflat in litigiu n-a existat niciodata. Cu toate acestea, el se afla in arhivele judetene, in cele locale si este inscris in Cartea funciara sub numele de "G. Cosbuc - drum de pamant".
Expertul Radu Popa, cu care de asemenea am stat de vorba, ne-a spus ca impotriva lui s-a depus o plangere la Politie, cu toate ca el si-a facut treaba in mod profesionist. "Am fost chemat sa dau o nota explicativa si am facut-o, ne-a declarat el. E de vazut cum s-a finalizat ancheta".
Cand i-am vorbit despre unele planuri aflate la Oficiul de cadastru Brasov, in posesia carora ne aflam, ne-a sugerat ca ne-am afla in posesia unor documente falsificate: "Pe o schita xerox se pot face o mie de modificari. Dar ca sa constatati ca am dreptate, iar schitele mele au fost intocmite corect, trebuie sa le studiati pe cele in original de la primarie. Se afla la domnul Radu de la Urbanism".
Concluzii
De la conducerea Oficiului de cadastru Brasov (inginer sef si sef compartiment juridic) am aflat ca Planul de amplasament si delimitare a bunului imobil apartinand familiei Stefan, lucrare intocmita in anul 2005, este cat se poate de autentic. Iar aici este mentionata "Str. G. Cosbuc - drum de pamant", ceea ce demonteaza sugestia expertului Radu Popa, ca ne-am afla in posesia unui Plan falsificat.
In concluzie, situatia se prezinta in felul urmator: in Predeal a existat o strada cu denumirea "G. Cosbuc - drum de pamant". Pe timpul comunistilor, aceasta n-a fost folosita si nici amenjata, cu toate ca s-a aflat in permanenta in planurile cadastrale. Intre timp, o alta strada a primit aceeasi denumire. Odata cu retrocedarile de proprietati, respectiv vinderea acestora, cu concursul expertului tehnic Radu Popa, samsarii de terenuri Veniamin au luat cu japca aceasta artera, vanzand-o mai departe. Si aici vorbim despre o suma importanta in euro si despre furtul unui teren din domeniul public, fapta pentru care multi vor trebui sa dea socoteala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.