Pesedistii incearca trecerea lui Ion Iliescu pe linie moarta, actuala conducere a partidului in frunte cu Mircea Geoana lucrand la marginalizarea apropiatilor fostului presedinte. Vasile Dancu - unul dintre liderii grupului de la Cluj si cel mai inve
Pesedistii incearca trecerea lui Ion Iliescu pe linie moarta, actuala conducere a partidului in frunte cu Mircea Geoana lucrand la marginalizarea apropiatilor fostului presedinte. Vasile Dancu - unul dintre liderii grupului de la Cluj si cel mai inversunat critic al lui Ion Iliescu, catalogat de acesta drept "coloana a V-a" - a fost facut "locotenent" la Senat, fiind inscaunat vicelider al grupului parlamentar. Postul de vicelider al grupului a fost detinut pana in acest moment de Ioan Solcanu, perceput ca un sustinator al lui Ion Iliescu. La Camera Deputatilor, un alt rebel, Victor Ponta, a fost numit vicepresedinte in locul unui alt apropiat al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu. In paralel, conducerea PSD promite schimbari la nivelul sefiilor comisiilor permanente, cele mai vehiculate nume fiind tot ale unor "oameni" ai lui Iliescu: Adrian Paunescu si Rodica Stanoiu. Toate aceste miscari de trupe au fost facute de Mircea Geoana in numele reformei din partid si a promovarii unei noi generatii. Constient ca nu-l poate invinge pe Iliescu intr-o competitie deschisa in cadrul grupului senatorial, unde activeaza oamenii fostului presedinte, Geoana a mers pe varianta diminuarii autoritatii acestuia. De altfel, in cadrul sedintei BPN de ieri, Ion Iliescu a mirosit intentiile conducerii PSD si a intrebat conducerea partidului la ce bun atatea schimbari din moment ce lucrurile merg foarte bine. Greii partidului, in schimb, au sarit la atac si i-au reprosat liderului PSD absenta de la sedintele conducerii. Dupa ce "l-au invitat" sa vina mai des pe la partid, liderii i-au facut "o surpiza" fara de margini: Vasile Dancu, aflat intr-un conflict permanent cu fostul presedinte, a fost desemnat vicelider in ograda lui Iliescu. Daca in prima faza Ion Iliescu a inghitit greu "ungerea" lui Dancu, parasind val-vartej sediul PSD, ulterior, la Senat, liderul social-democrat a afisat o mina vesela si nepasatoare. Intr-o scurta pauza a plenului Senatului, Ion Iliescu a iesit pe hol, unde Vasile Dancu tocmai acorda o declaratie jurnalistilor despre modul in care se va intelege cu liderul grupului PSD din Senat. "Hai, aliatule, sa bem o cafea", i-a spus Iliescu lui Dancu, luandu-l de brat si conducandu-l spre barul Senatului.
Fostul presedinte ramane lider de grup
"Lider de grup ramane Ion Iliescu si este un lucru foarte bun", a declarat Mircea Geoana, la finalul sedintei de grup a PSD. El a anuntat ca vicelideri au devenit senatorii Vasile Dancu si Serban Nicolae, in locul lui Ion Solcanu si al lui Otilian Neagoe. Dancu se va ocupa de problemele de comunicare si coerenta si strategie politica, a mai spus Geoana. El anuntase de altfel aceste schimbari, dupa sedinta de dimineata a BPN, precizand ca vor fi operate modificari si la Camera Deputatilor. Astfel, Victor Ponta a fost recomandat de conducerea PSD pentru functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, iar Valer Dorneanu urmeaza sa candideze pentru un post de secretar.
Certat ca nu vine la sedinte
La sedinta conducerii PSD, mai multi lideri ai partidului i-au reprosat senatorului absenta de la sedintele BPN, la care ar trebui sa participe in calitate de lider al grupului social-democrat. Dupa reuniunea BPN, Mircea Geoana a iesit in fata presei si a declarat ca a convenit cu Ion Iliescu ca acesta sa participe mai des la sedintele conducerii formatiunii. "Ion Iliescu a promis conducerii social-democrate ca va veni de acum inainte la sedintele BPN, pentru ca este mai util si mai intelept sa participe la sedinte", a spus liderul PSD. Intrebat daca Iliescu a dat asigurari ca va participa la sedintele conducerii social-democrate, presedintele PSD a raspuns: "A promis ca va veni". In replica, Iliescu a comentat: "Am fost azi. Cand e cazul ma duc, cand nu e cazul, merge altcineva. Eu nu sunt in Biroul National al PSD, dar sefii celor doua grupuri de la Parlament sau loctiitorii lor participa. Cand nu am mers eu, a fost domnul Solcanu, deci este o chestiune tehnica". Inaintea sedintei BPN, Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu i-au reprosat lui Ion Iliescu absenta de la aceste sedinte. "Ii solicit sa vina la sedintele BPN pentru ca asa e normal", a mai spus Hrebenciuc. Intrebat daca este dispus sa colaboreze cu Iliescu ca lider de grup, Dancu a comentat: "Sunt dispus sa colaborez cu oricine este lider de grup, cu conditia ca acesta sa functioneze alaturi de partid, de BPN, sa puna in practica deciziile politice luate aici".
Schimbarile din comisii mai asteapta
Despre schimbarile din comisiile parlamentare, parerile sunt impartite. Iliescu si-a exprimat convingerea ca Rodica Stanoiu si Adrian Paunescu nu vor fi inlocuiti. Vicepresedintele PSD Nicolae Vacaroiu a declarat ca nu este si nu va fi de acord niciodata cu schimbarea lui Ion Iliescu din fruntea grupului senatorial si nici cu numirea unui nou presedinte al Comisiei de cultura , in locul lui Adrian Paunescu. Vasile Dancu, in schimb, a sustinut ca, in ultima vreme, "s-a vorbit foarte mult" in partid despre Comisia de abuzuri de la Senat, condusa de Rodica Stanoiu, "ca fiind nefunctionala". El a apreciat insa ca nu se impune schimbarea din functie a lui Adrian Paunescu, presedintele Comisiei de cultura din Senat. Geoana a mentionat ca, desi la nivelul unora dintre comisii au fost "sesizate unele disfunctii", la sedinta BPN s-a facut doar "o prima evaluare", urmand ca o decizie finala sa fie luata lunea viitoare. "Probabil ca trebuie curatata scena si adusi niste figuranti. De ce sa ramana oamenii de calitate care stiu sa munceasca", a intrebat retoric senatorul Adrian Paunescu.
DIP a plecat din PSD
Fostul ministru al Industriilor acuza reglarile de conturi
Dan Ioan Popescu a demisionat ieri din PSD, acuzand extrem de dur actuala conducere social-democrata. El a spus ca deocamdata nu se pune problema sa se inscrie intr-un alt partid politic si ca nu va renunta la calitatea de parlamentar pentru ca "nu a fost pus pe lista pentru Camera Deputatilor ci el a ridicat-o". El a mai spus ca, in ultimul an, nu s-a produs nici o schimbare majora in PSD si ca i se pare corect sa lase locul tinerilor din partid. "Vagabonzii isi fac singuri loc cu coatele", a adaugat el. Alaturi de DIP, in plenul Camerei Deputatilor si-au mai anuntat demisiile din PSD si deputatul social-democrat Gheorghe Sarb, care s-a inscris in PD si colegul sau, Ioan Timis, care s-a dus in PNL.
Geoana, manevrat de grupari
Intr-o scrisoare transmisa social-democratilor, fostul lider al PSD Bucuresti a aratat ca PSD a incetat sa mai fie un partid democratic, unde promovarile si sanctiunile se iau pe criteriul unic al apartenentelor la grupuri in care "leader-ul" partidului este manevrat de grupari care nu mai au legatura cu principiile doctrinare sau de identitate politica ale partidului. "Singura strategie aplicata la ora actuala este <<sa ne mearga noua bine>>. Ca atare, se inlatura treptat toti cei care ar putea impiedica in acest demers", a continuat DIP. El a adaugat ca puterea in PSD este concentrata in mana unor grupuri de interese care se aliaza sau se ataca, in functie de interesul de moment, partidul neavand practic, nici o strategie politica de partid de opozitie. DIP a acuzat dispretul manifestat de o parte a conducerii actuale a partidului fata de cei care au slujit ani la rand partidul.
Surprindere in partid
Presedintele executiv al PSD Bucuresti Marian Vanghelie a declarat, citat de Mediafax, ca plecarea lui DIP reprezinta o "pierdere pentru partid" si ca acesta trebuia sa ramana in PSD si "sa se bata cu nemultumirile pe care le avea".
La randul sau, presedintele PSD Bucuresti Sorin Oprescu a sustinut ca este surprins de demisia lui DIP si ca motivele acestuia sunt "personale". Presedintele PSD, Mircea Geoana, si liderul grupului social-democratilor din Senat, Ion Iliescu, au catalogat demisia din partid a lui Dan Ioan Popescu drept "o pierdere".
Conservatorii s-au grabit sa-si arate pretuirea fata de fostul pesedist si sa-l imbie in partid. "Nu avem motive sa nu-l primim. Nu am vorbit inca cu el. Eu il cunosc; este un foarte bun tehnician, un bun profesionist, meserias in chestiunile economice", a declarat ieri seful PC, Dan Voiculescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.