Muncitorii de la SC Republica SA l-au sechestrat ieri, in institutie, pe patronul societatii, Iuri Trifanov, dupa care au chemat politia sa-l aresteze pe motivul sustragerii instantelor judecatoresti. SC Republica SA a fost cumparata de patronul rus pe 760.000 dolari, iar sindicalistii sustin ca acesta doreste in prezent sa o vanda cu 80 de milioane de euro. Salariatii au dat in judecata conducerea societatii pentru a li se plati sapte milioane euro, valoarea salariilor compensatorii pe care trebuie sa le primeasca, iar procesul se afla pe rol de un an si jumatate, instanta motivand ca patronul nu se afla in tara si nu poate fi judecat in lipsa. Ieri, muncitorii l-au indentificat pe acesta in cadrul societatii si nu i-au mai dat voie sa paraseasca unitatea. Constantin Dobre, liderul sindical de la Republica, a declarat ca "partile nu se pot judeca din lipsa de procedura, patronul rus fiind cautat international. Acum noi l-am gasit si vrem sa-l ducem in instanta".
In urma acestui incident, la fata locului au ajuns politistii Sectiei 23, care l-au dus pe Iuri Trifonov la Politie, pentru a da declaratii. Totodata, liderul sindical de la Republica, Constantin Dobre, ajuns si el la Sectia 23 de Politie, a depus o plangere penala impotriva patronului rus, pentru amenintare si lovire. El sustine ca Iuri Trifonov l-ar fi agresat verbal si fizic in timpul incidentului.
Privatizare fara investitii
Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat, in luna martie 2003, de la APAPS, 99,54% din actiunile Republica, pentru 1,9 milioane de euro. Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani. In noiembrie 2003, muncitorii l-au sechestrat pe reprezentantul consortiului de firme care a cumparat uzina, solicitand administratiei sa le plateasca imediat salariile restante. Cei peste o mie de salariati de la Republica aveau de primit, atunci, salarii restante in valoare medie de 30 de milioane de lei, iar fondul restant de salarii se ridica la peste un milion de dolari. Sindicalistii obtinusera, in instanta, o hotarare prin care patronul rus era obligat sa achite 900 de mii de dolari, reprezentand salarii restante. Sentinta a fost pronuntata la sfarsitul lunii august a aceluiasi an. Fostii angajati ai uzinei au avut de recuperat salarii din perioada noiembrie 2002-noiembrie 2003 insumand aproximativ doua milioane de dolari, justitia instituind sechestru asigurator asupra unei parti din bunurile societatii. In timp, muncitorii de la Republica au organizat mai multe proteste, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante. Totodata, fostii si actualii salariati creditori din dosarul de faliment instrumentat de Tribunalul Bucuresti ii cereau, in martie, sefului Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca institutia, Ilie Botos, sa se autosesizeze in legatura cu "actele frauduloase" care s-au petrecut incepand cu momentul privatizarii. "Cu numai 660.000 de dolari platiti pe uzina, Tehnologika Tub SRL doreste sa ramana proprietar pe o afacere de peste 60-80 de milioane de euro. Solicitam inceperea cercetarilor penale a urmatoarelor persoane, implicate direct, sau indirect in aceasta afacere: Ovidiu Musetescu, Stan Popa, Cristiana Gociu, Roxana Bichel, Mircea Ursache, avocatul Octav Arin Stanescu si Nicolae Teodor - ca artizani ai acestei caracatite", informau sindicalistii, printr-un comunicat remis presei. (C.P.)