Impotriva dreptului de proprietate se dovedesc a fi, in cazul prezentat astazi, si inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, nu numai unii reprezentanti ai autoritatilor laice. Concret, romano-canadianul Alexandru Andrei, proprietarul unui cona
Impotriva dreptului de proprietate se dovedesc a fi, in cazul prezentat astazi, si inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, nu numai unii reprezentanti ai autoritatilor laice. Concret, romano-canadianul Alexandru Andrei, proprietarul unui conac istoric situat in comuna Candesti, judetul Buzau, si al unor valoroase terenuri, este impiedicat sa intre in posesia bunurilor sale - terenuri si constructii, tocmai de catre slujitorul bisericii din localitate, preotul Dorel Mihaila, protejat la randul lui de controversatul episcop de Buzau Epifanie Norocel. In acest caz, cum spune Alexandru Andrei, "popii se dovedesc mai ai dracului decat dracu' si fac de ras sfanta Biserica!"
Prin nenumarate actiuni de intimidare si de violare a dreptului de proprietate, preotul Mihaila, ajutat de un consilier episcopal al lui Epifanie Norocel, preotul Nicolae Popescu, incearca sa puna mana pe terenuri extrem de valoroase care nu le apartin si nu au apartinut niciodata bisericii din localitate. Cei doi, protejati de "nasul" Epifanie, conform lui Alexandru Andrei, au constituit un adevarat grup de comando prin care exercita presiuni, intimideaza sau influenteaza functionari ai statului si chiar magistrati.
Loc de creatie pentru Nicolae Grigorescu
Conacul din Candesti, judetul Buzau, face parte din patrimoniul cultural national, ansamblul constituit din constructii si gradini fiind de interes istoric, cultural si arhitectonic. Valoarea proprietatii respective era estimata in 1935 la aproximativ trei milioane de lire sterline. Nu este lipsit de importanta sa amintim ca la conacul de la Candesti a realizat o buna parte din opera marele artist plastic Nicolae Grigorescu, care timp de aproape 14 ani a lucrat la Candesti, unde avea o camera si un foisor unde picta. Marele pictor era bun prieten cu mosierul Gogu Iliescu, el insusi un talentat artist plastic amator. Grigorescu a creat la Candesti peste 150 de tablouri, dintre care amintim "Apus de soare in Baragan", "Femeie la gura sobei", "Aratul", "Han pe Valea Buzaului", "Taranca din Bisoca" si multe altele. De asemenea, Henri Coanda a trecut de multe ori, in tineretea sa, pe la frumosul conac din Candesti al boierului Gogu Iliescu, fiind indragostit de frumoasa fiica a acestuia, Elisa, tatal marelui savant fiind prieten cu boierul Iliescu.
Apucaturi dracesti
Conacul si terenurile aferente cumparate de Andrei Alexandru de la mostenitorii boierului Gogu Iliescu se invecineaza cu biserica "Sfintii Voievozi" la care, vorba vine!, slujeste preotul Dorel Mihaila. Astfel incat dorinta popii de a lua cu japca din terenul care nu-i apartinea aproape ca a venit firesc! Mai ales ca preotul Mihaila, dupa caracterizarile facute de Andrei Alexandru, care a avut ocazia, din nefericire, sa-i cunoasca apucaturile, "a fost prins furand noaptea grinzi metalice, fier cornier din demolarile de la statiunea de cercetare pomicola Candesti, a fost acuzat de acostarea unor minore, a fost prins in flagrant delict de adulter". Cu toate aceste antecedente dracesti, popa Dorel Mihaila este sustinut aprig de episcopul Epifanie Norocel, deoarece, conform lui Andrei Alexandru, actualul sef al popimii din zona Buzaului s-a ascuns la domiciliul popii Mihaila din Candesti timp de vreo zece zile in timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Cimitir pe proprietatea altuia
Popa Dorel Mihaila a incercat tot timpul, dupa 1990, sa puna mana pe valoroasele terenuri apartinand, la inceput, statului. "Este de mentionat ca preotul Mihaila Dorel a mai incercat sa puna stapanire pe terenul proprietatea statului dupa 1990, avand chiar altercatii cu directorul de atunci al statiunii pomicole Candesti, ing. Nica. In 2001, preotul parohiei Candesti, Mihaila Dorel, printr-un abuz grosolan, a inhumat un mort in terenul proprietatea statului administrat, atunci, de SC Pomicola Candesti. Este dat in judecata, dar judecatoria Buzau nu retine decat fapta de distrugere, nu si aceea de violare a proprietatii. In perioada derularii formelor de retrocedare, preotul Mihaila Dorel a inceput presiuni de violare a proprietatii statului, ce urma sa ne fie restituita, stiind ca daca se retrocedeaza nu mai poate face nimic. Profitand de faptul ca din cate potlogarii cu iz penal a facut nu a patit nimic, a violat proprietatea statului pe o suprafata de 1,12 hectare, zicand ca el extinde cimitirul. Stia ca acea suprafata ne va fi retrocedata, unde a facut morminte, unele fictive, incasand banii de la diversi cetateni pentru locuri de veci", ne-a povestit Andrei Alexandru.
Preoti huligani
"In toamna anului 2004 am fost chemati la Administratia Domeniilor Statului la conciliere si am fost de acord sa facem un schimb de teren in sensul ca in locul suprafetei ocupate abuziv de preot sa primim aceeasi suprafata echivalenta. Preotii Mihaila Dorel si Nicolae Popescu, reprezentantul Episcopiei, nu au fost de acord. Mai mult, la ADS preotii s-au comportat ca niste huligani, jignind comisia, vorbind urat si netinand nici macar cont ca de fata erau si femei, astfel incat seful comisiei nu a mai putut suporta si a replicat: "Nu ma faceti sa spun cum ati furat ADS-ului peste 500 de hectare in plus si acum nu avem de unde sa le dam celor indreptatiti!" Ii credem pe cei de la ADS pentru ca ii stim pe cei doi popi si mafia existenta in cadrul Episcopiei Buzaului, atata timp cat parohiei Candesti i s-au dat deja 14 hectare si mai vor inca patru hectare, dandu-li-se teren cu vie nobila si livada, in conditiile in care inainte de 1949 parohia Candesti a avut doar suprafata de 13,5 hectare teren arabil pe coasta, pe "Coasta popii", cum era cunoscuta de localnici, si nicidecum teren cu vie sau livada", scrie Andrei Alexandru in memoriul pe care ni l-a adresat.
Popa face pe guru
In loc sa-si struneasca subalternul, episcopul Norocel face declaratii publice de sustinere a actiunilor acestuia in presa locala. "Datorita acestor declaratii publice ale episcopului Epifanie, abuzurile grosolane in violarea proprietatii de catre preotul Mihaila Dorel s-au inmultit. Astfel, pe data de 27 noiembrie 2004, a doua zi dupa revenirea de la concilierea de la ADS Bucuresti, in ajunul alegerilor din turul al doilea, pentru a impresiona, preotul impreuna cu cativa enoriasi distruge poarta principala a conacului, motivand ca nu are acces in biserica, desi in paralel cu aleea de intrare in conac este aleea de intrare in biserica. In urmatoarele zile a incercat sa dea foc portilor organizand slujbe in fata lor ca un guru. La inceput au participat vreo 15 batrane care, vazand despre ce este vorba, nu au mai venit", ne-a relatat Andrei Alexandru.
NUP pentru Dorel
"Spre meritul fostului sef al Politiei buzoiene, comisarul sef Marinescu, acesta nu s-a lasat impresionat de presiunile ce se faceau asupra sa de catre Episcopul Epifanie prin interpusi, de catre prefect si de catre altii care nu vedeau cu ochi buni pozitia acestuia in apararea legii, a trimis o formatie de jandarmi si politisti in zona, care au stat circa sase zile. Preotului Mihaila Dorel, care a insultat si a provocat tulburarea ordinii publice i s-a intocmit dosarul penal nr. 5330/P/2004 iar parchetul de pe langa Tribunalul Buzau, la interventia mafiei, a decis neinceperea urmaririi penale, desi existau dovezi clare de violare a proprietatii, de distrugere a unui obiectiv de patrimoniu, de instigare la dezordine, toate fiind fapte penale", spune proprietarul nedreptatit.
Jocurile PSD
"Cert este faptul ca, urmare a acestor demersuri ale parohiei Candesti, sprijinite personal de episcopul Epifanie Norocel, autoritatile locale implicate in aplicarea Legii 1/2000, dupa ce prin adeverinta nr. 3081/ 23.07.20003 si adresa 3212/ 04.06.2004 au precizat faptul ca terenul in suprafata de 16,9 hectare aferent conacului nu a facut si nu face obiectul legilor fondului funciar, ulterior, datorita relatiilor mafiote de grup, comisia locala se supune interventiei brutale a subprefectului Valeriu Ungureanu, acum deputat PSD, inainteaza la Comisia Judeteana referatul nr. 6029/20.10.2004, prin care se propune reconstituirea dreptului de proprietate pentru parohia Candesti pe suprafata de 4,05 hectare amplasata pe parcele incluse in suprafata de 6,5 hectare care ne-a fost retrocedata in baza dreptului de proprietate dovedit cu numeroase acte", mai scrie Andrei Alexandru in memoriul adresat redactiei noastre.
Proprietarul conacului Candesti este hotarat sa-si caute dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului: "Ma voi duce la CEDO unde vom cere peste 50.000.000 euro despagubiri statului roman! Ii voi primi! Numai tablourile furate valoreaza atat. Ma voi duce atat la Strasbourg cat si la Bruxelles, nu singur si nu cu mana goala. Nu-i o amenintare, ci un strigat de disperare, un strigat al durerii! Sper totusi sa rezolvam ceva. Nu se poate ca din peste 1000 de hectare de teren sa primim pana acum doar aproape 36 de hectare!", ne-a declarat, extrem de suparat, Andrei Alexandru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.