Tehnologie - O echipa de cercetatori elvetieni, in colaborare cu IBM, si-a propus sa reproduca creierul uman. Desi folosesc unul dintre cele mai puternice computere din lume, capacitatea acestuia de procesa-re este de zeci de mii de ori mai mic

Tehnologie -

O echipa de cercetatori elvetieni, in colaborare cu IBM, si-a propus sa reproduca creierul uman. Desi folosesc unul dintre cele mai puternice computere din lume, capacitatea acestuia de procesa-re este de zeci de mii de ori mai mica decat ar avea nevoie doar pentru a simula activitatea neocortexului.

Blue Brain (Creierul albastru) este numele unui proiect inceput anul trecut, care are ca scop simularea computerizata a activitatii unui creier uman. Colaborarea dintre IBM si o echipa de cercetatori elvetieni, care se preconzieaza ca se va derula pe o perioada de cel putin zece ani, si-a propus pentru inceput conceperea unui soft care sa simuleze activitatea neocortexului, cea mai mare parte a creierului uman, responsabil, printre altele, de gandirea logica.
INFORMATII. In acest scop este folosit unul din cele mai puternice computere din lume: Blue Gene/L, produs de IBM. Cercetatoriii au reusit pana in prezent simularea activitatii a 10.000 de neuroni. O singura coloana a neocortexului are peste 100.000, iar tot creierul - circa 100 de miliarde. Evident, cantitatea de date obtinute este uriasa. Pentru o procesare eficienta a informatiilor, oamenii de stiinta se folosesc de vizualizari 3D pe ultimul supercomputer SGI (Silicon Graphics, Inc): Altix 3000. Prin intermediul acestor ""calatorii"" prin creier se poate stabili care din date sunt relevante si merita a fi stocate. Cercetatorii incearca sa convinga guvernul elvetian sa mai achizitioneze doua computere Blue Gene/L, pentru a putea face fata fluxului de date. Acestea sunt insa prea scumpe, chiar si cu un discount generos din partea producatorului.
BENEFICII. O replica software a neocortexului ar oferi sansa cercetatorilor sa analizeze cauzele unui larg spectru de afectiuni neurologice si psihiatrice, cu posibilitatea eficentizarii tratarii acestora.
Scepticii nu dau multe sanse de reusita acestui proiect. Ei considera ca si in eventualitatea in care o simulare integrala a neocortexului ar reusi, interconectarea acestuia cu multe alte zone importante ale creierului, intr-o retea foarte complicata, face imposibila o replicare computerizata a creierului uman.

MONSTRUL ALBASTRU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.