Romania si modelul cultural sovietic Inaintea caderii definitive a ""cortinei de fier"" intre lagarul socialist si cel ""imperialist"", URSS si-a asigurat suprematia in viata socio-culturala a Romaniei. Incepand cu 1947 pana in 1958, relatia Kreml

Romania si modelul cultural sovietic

Inaintea caderii definitive a ""cortinei de fier"" intre lagarul socialist si cel ""imperialist"", URSS si-a asigurat suprematia in viata socio-culturala a Romaniei. Incepand cu 1947 pana in 1958, relatia Kremlin-Bucuresti a ramas batuta in ""cuiele"" Casei Prieteniei, Muzeului
si Institutului de Studii, evident ""sovieto-romane"".

Una dintre primele copii ale institutelor si organizatiilor de factura sovietica in Romania a fost Asociatia pentru Strangerea Legaturilor cu URSS - ARLUS (1944). Prin activitatea Asociatiei, aceasta isi propunea sa familiarizeze poporul roman cu marea cultura a statului vecin, mentinand vie, totodata, influenta politica si economica a Uniunii Sovietice. Desi se declara o organizatie apolitica, inaintea numirii Guvernului Groza (6 martie 1945), ARLUS-ul a decis trimiterea unei delegatii la Palat. Scopul ei era sa ceara Regelui Mihai I sa ""redea tarii linistea"", prin numirea unui guvern. Avand in vedere insasi menirea existentei ARLUS in societatea romaneasca - aceea de promotoare a culturii sovietice - era clara intentia manifestata de sprijinire a unui guvern prosovietic si, implicit, procomunist.
LENIN, STALIN SI... MIHAI. Dar ARLUS-ul nu a ramas singura oficina a Sovietelor in viata romaneasca. Cu concursul Ambasadei URSS, al reprezentantilor Comisiei Aliate de Control, a activistilor comunisti din ""gruparea moscovita"" si a din ce in ce mai numeroase personalitati romanesti, Bucurestiul avea sa devina in 1947 un real ""bastion de cultura sovietica"". Sirul aparitiilor de institutii create dupa chipul si asemanarea celor de la Moscova a inceput cu infiintarea Casei Prieteniei Sovieto-Romane, la 12 martie 1947, in sala Cinematografului Fantasio. Festivitatea de inaugurare era astfel prezentata de ""Scanteia"": ""Sala era bogat impodobita cu steaguri sovietice si romanesti. Pe scena, doua mari portrete: al Generalissimului Stalin si al M.S. Regele Mihai I al Romaniei, iar in mijloc un bust al lui Vladimir Ilici Lenin"".
La festivitate participasera membri ai Consiliului de Ministri, in frunte cu premierul Petru Groza, reprezentatii Comisiei Aliate de Control in frunte cu general-colonelul de tancuri - I.Z. Susaikov - , loctiitorul Presedintelui Comisiei, membrii din conducerea ARLUS, personalitati politice, ofiteri sovietici, conducatori ai sindicatelor romanesti, oameni de stiinta si arta. Vor fi aceeasi si la deschiderea altor institutii-simbol ale prieteniei dintre cele doua popoare. Numai prin simpla prezenta a unor oficialitati de rang superior la asemenea manifestari putem deduce importanta de moment oferita ""infratirii"".
Dupa intonarea imnurilor celor doua state, general-colonelul I.Z. Susaikov se adresase participantilor printr-un discurs pompos, ce sublinia ""remarcabila coincidenta: tocmai in preajma celei de a treia aniversari a intrarii trupelor sovietice pe teritoriul Romaniei, din initiativa Comandamentului acestor trupe, se deschide si in Capitala Romaniei Casa Prieteniei popoarelor noastre. (...) Ramane sa ne exprimam speranta ca aceasta Casa a Prieteniei Sovieto-Romane sa devina centrul cultural si social in Capitala Romaniei, in care se va concentra o munca mare si rodnica de cunoastere a vietii din Statul Sovietic, casa acelei prietenii care, dupa cum o confirma istoria Romaniei, va fi chezasia independentei statului roman. (...) In numele Comandamentului de Trupe al Armatei Sovietice, declar deschisa Casa Prieteniei Sovieto-Romane!""

CINEMA FANTASIO. Vechiul cinematograf a gazduit Casa Prieteniei Sovieto-Romane


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.