Autoritatile se pregatesc de un nou val de gripa aviara. Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a facut demersuri pentru imbunatatirea sistemului de monitorizare a gripei aviare. Astfel, IDSA a schimbat metodologia de supraveghere si diagnostic a gripei aviare, centrele de la nivel teritorial fiind obligate sa raporteze saptamanal probele facute si diagnosticele stabilite. De asemenea, institutul a marit capacitatea logistica si a finalizat instruirea specialistilor din teritoriu, in vederea unei mai bune pregatiri in eventualitatea reaparitiei gripei aviare. Gripa aviara ar putea reaparea in zonele de risc de pe teritoriul Romaniei, odata cu reluarea migratiilor de toamna ale pasarilor salbatice, pe culoarul de migrare siberiano-caucaziano-african, care traverseaza teritoriul tarii, precizeaza comunicatul.
Puiul nu se preda
Consumul de carne de pasare in Romania va scadea cu circa 11% in 2006, in timp ce productia de carne de pui broiler se va diminua cu 2%, la 220.000 de tone, pe fondul pierderilor cauzate de gripa aviara, insa sectorul va reveni pe crestere anul viitor, se arata intr-un raport al Departamentului american de Agricultura, precizeaza Mediafax. "In primul semestru al acestui an, numarul de pui broiler a scazut cu 1,3 milioane de capete, comparativ cu perioada similara a anului trecut, firmele preferand sa limiteze productia in conditiile in care inregistrau deja stocuri mari de carne de pui, in urma izbucnirii gripei aviare. Scaderea numarului de pasari a fost determinata si de masurile sanitar-veterinare restrictive", potrivit raportului USDA (United States Departament of Agriculture). Desi industria carnii de pasare din Romania a inregistrat pierderi anul trecut si in prima jumatate a anului 2006, din cauza gripei aviare, sectorul nu va fi afectat pe termen lung, urmand sa revina pe un trend crescator anul viitor, se precizeaza in raport. Oficialii americani apreciaza, de asemenea, o crestere a consumului de carne de pasare in urmatoarele luni, acesta inregistrand scaderi de circa 80% in saptamanile care au urmat izbucnirii gripei aviare din luna octombrie a anului trecut. "Vanzarile au inceput sa creasca din nou in luna iulie, insa se situeaza inca sub nivelul din perioada similara a anului trecut. Consumul va creste in urmatoarele luni, insa la finele anului 2006, daca nu va mai izbucni din nou gripa aviara, acesta se va situa cu circa 11% sub nivelul anului trecut", se arata in raport. (L.M.)