Un proiect legislativ avizat favorabil ieri de Comisia
de Cultura a Senatului obliga radiodifuzorii si televiziunile publice, dar si private sa acorde timpi de antena parlamentarilor si alesilor locali si in afara campaniei electorale.

Initiativa legislativa de modificare a Legii 504/2002 a audiovizualului este semnata de patru parlamentari PRM: Gheorghe Funar, Verginia Vedinas, Constantin Gaucan, Dan Claudiu Tanasescu si a primit ieri aviz favorabil in Comisia de Cultura a Senatului, adoptat cu sase voturi pentru si doua contra. Voturile impotriva le-au apartinut senatorilor ADA Ion Dumitrescu si Cristian Cucuian. Senatul este Camera decizionala in acest caz, dupa ce Camera Deputatilor a respins in septembrie anul trecut aceasta initativa.
PREDEVERI. Senatorii PRM propun ca timpii de antena sa se acorde parlamnetarilor si alesilor locali si in perioada de exercitare a mandatului, iar accesul acestora la serviciile de radiodifuziune si televiziune publice, dar si private sa fie garantat si gratuit. Evident, acesti timpi de antena vizeaza emisiunile cu caracter politic, talk-show sau emisiuni informative. Proiectul mai prevede ca partidele si aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Parlament sau in cadrul autoritatilor autonome locale si judetene sa primeasca timpi de antena proportional cu ponderea lor in Parlament, dar nu mai putin de o aparitie de minimum zece minute pe luna.
SANCTIUNI. Articolul privind contraventiile din Legea audiovizualului este completat in sensul adaugarii si a nerespectarii de catre serviciile publice de radiodifuziune si televiziune publice sau private, centrale sau locale, a obligatiei de a garanta timpii de antena, asa cum au fost ei definiti in aceasta lege. Aceste fapte sunt sanctionate cu amenda de la 50 de milioane de lei vechi pana la 500 de milioane de lei vechi.
AVIZE. Proiectul parlamentarilor PRM a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, dar institutia supune atentiei initiatorilor reanalizarea solutiei de a se impune serviciilor private de radiodifuziune si televiziune accesul gratuit al parlamnetarilor si alesilor locali si in afara campaniei electorale.
Totodata semnaleaza faptul ca initiatorii nu au precizat cine si cum imparte timpii de antena atat in perioada campaniei electorale, cat si in perioada de exercitare a mandatului. In prezent, repartizarea timpilor de antena in perioada campaniei electorale este reglementata in Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Guvernul, in schimb, considera ca propunerea nu poate fi acceptata, pe motiv ca astfel s-ar anula independenta editoriala a radiodifuzorilor.
In plus, arata Executivul, in cazul posturilor publice, exista ""Tribuna partidelor parlamentare"", astfel ca nu se justifica o obligatie in plus. De asemenea, din monitorizarile CNA rezulta ca, in prezent, nu exista nici un partid parlamentar caruia sa i se refuze accesul la programele audiovizuale centrale sau din provincie.
MOTIVATIE. Initiatorul motiveaza necesitatea modificarii Legii audiovizualului prin aceea ca ea nu contine dispozitii prin care sa se stabileasca dreptul persoanelor alese in organele reprezentative de a participa la emisiuni in perioada dintre doua campanii electorale si, corelativ, obligatia serviciilor publice de radio si de televizune de a le asigura participarea. Din aceasta cauza, sustine initiatorul, apare monopolul unei alte persoane si grup restrans de persoane, care au aceeasi apartenenta politica asupra acestor servicii publice.

CNA