Cu trei saptamani inainte de prezentarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, diverse ""surse"" citate de presa internationala fac deja previziuni despre data aderarii Romaniei si Bulgariei. Mai degraba 2007 decat 2008 este pronostic
Cu trei saptamani inainte de prezentarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, diverse ""surse"" citate de presa internationala fac deja previziuni despre data aderarii Romaniei si Bulgariei.


Mai degraba 2007 decat 2008 este pronosticul pe care surse europene citate de Financial Times il dau cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit acelorasi surse, raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il da publicitatii la 26 septembrie va recomanda ca cele doua state sa se alature UE in 2007 in schimbul unor conditii dure. ""O optiune serioasa este sa lasam aceste tari sa adere la UE anul viitor, dar cu clauze de salvgardare"", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial din Comisie, preluat de Reuters.
""E PREA DEVREME"". Asa cum era de asteptat, declaratiile oficiale venite din partea responsabililor europeni fac trimitere la munca de documentare care-i tine in continuare ocupati pe expertii Comisiei. Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Extindere, Olli Rehn, subliniat ca inca nu a fost luata nici o decizie privind momentul aderarii celor doua tari. ""Suntem in stadiile finale de pregatire a raportului, dar este prea devreme pentru a trage vreo concluzie, asa incat orice speculatie este prematura"", a spus ea. Financial Times detaliaza si conditiile dure care vor ""condimenta"" aderarea Romaniei si a Bulgariei. Cele doua tari ar putea fi excluse, in prima faza, din unele zone de politica europeana, unde nu sunt pregatite complet pentru aderare, cum sunt lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, motiv de ingrijorare in special in cazul Bulgariei. De altfel, statul vecin ar putea avea parte, la acest capitol, de o monitorizare mult mai stricta. Deciziile judecatoresti risca sa nu aiba parte de recunoastere in UE, iar exportul anumitor alimente poate fi blocat pana la reglementarea problemelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.