Uniunea Europeana doreste sa-si mentina rolul in proiectele politice care se refera la chestiunea transnistreana, iar problema conflictelor inghetate va fi abordata in contextul relatiilor cu Federatia Rusa, a declarat, sambata, la Lappeenranta, mini
Uniunea Europeana doreste sa-si mentina rolul in proiectele politice care se refera la chestiunea transnistreana, iar problema conflictelor inghetate va fi abordata in contextul relatiilor cu Federatia Rusa, a declarat, sambata, la Lappeenranta, ministrul de Externe Mihai Ungureanu, potrivit Mediafax. "UE este cat se poate de decisa sa isi asume un rol, sa si-l continue, in asa fel incat proiectele politice care vizeaza chestiunea transnistreana - integritatea Republicii Moldova, rezolvarea problemei pe plan intern, relatia dintre Tiraspol si Chisinau - sa poarte semnatura sa", a afirmat ministrul. Chestiunea transnistreana a fost discutata la reuniunea informala a ministrilor de Externe din tarile UE, in Finlanda, ca parte a subiectului mai larg al relatiei UE-Federatia Rusa. Dezbaterile s-au concentrat mai ales asupra a doua aspecte: securitatea, in fapt "un alt nume pentru conflictele inghetate", potrivit ministrului Ungureanu, si problema energetica. "S-a facut aluzie in mod repetat ca este nevoie de o singura voce in relatia cu Rusia, pe numitorul comun al intereselor nationale, dar care sa reprezinte principii comune si de la care sa nu se abata nimeni", a detaliat seful diplomatiei romane, adaugand ca sunt necesare progrese cu precadere pe problematicile energiei, traficului transfrontalier, vizelor si securitatii. Ministrii de Externe au recunoscut ca Rusia a facut progrese economice remarcabile in ultima vreme, dar sustin ca se impune mai mult interes administrativ fata de dezvoltarea statului de drept si a unei democratii viabile. In cadrul UE, Federatia Rusa este perceputa sub doua ipostaze, "nu intotdeauna complementare" - partener strategic, sau vecin strategic. Aceasta definitie duala este una dintre cauzele diferentelor de atitudine ale statelor UE fata de Rusia, a precizat Ungureanu, amintind ca UE-Rusia va trece prin doua probe: "asa-numitul referendum din Transnistria, din 17 septembrie" si modul in care va reactiona Rusia la chestiunea kosovara. In ceea ce priveste spatiul de securitate, el a relatat ca Inaltul Reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, a avertizat ministrii ca UE este uneori "nejustificat de timida", acest lucru fiind vizibil mai ales in legatura cu conflictele inghetate, pentru care este nevoie de "parteneriat real, cu rezultate vizibile". "UE trebuie sa-si asume, uneori curajos, pozitii care contravin intereselor de moment ale Federatiei Ruse", pe baza unor argumente convingatoare, au apreciat oficialii prezenti la reuniune, iar una dintre concluzii a fost ca trebuie privilegiat dialogul UE-Rusia, "complementar, dar superior dialogului bilateral dintre statele europene si Rusia". Discutia despre relatiile UE-Rusia, alaturi de dosarul nuclear iranian s-au aflat pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii tip Gymnich din Finlanda, dupa ce prima zi a fost consacrata Orientului Mijlociu, cu accent asupra situatiei de securitate din Fasia Gaza si Cisiordania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.