Firmele care importa utilaje tehnologice, instalatii, echipamentele, aparate de masura si control, automatizari si produse de software, a caror valoare depaseste un milion de dolari nu vor mai beneficia de scutire de la plata taxelor vamale odata cu
Firmele care importa utilaje tehnologice, instalatii, echipamentele, aparate de masura si control, automatizari si produse de software, a caror valoare depaseste un milion de dolari nu vor mai beneficia de scutire de la plata taxelor vamale odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Prevederea este inclusa intr-un proiect de ordonanta pentru abrogarea unor acte normative care contin reglementari prin care sunt acordate scutiri si exonerari de la plata taxelor vamale a unor bunuri, elaborat de Ministerul Finantelor. Potrivit initiatorului, aceste scutiri de taxe trebuie anulate pentru ca ele creeaza distorsiuni concurentiale, avand in vedere ca dezavantajeaza in special intreprinderile mici si mijlocii care nu au capacitatea de a efectua investitii atat de mari. Facilitatile mentionate sunt acordate prin Legea 332/2001 privind promovarea investitiilor cu impact semnificativ in economie (n.r. - mai mari de un milion de dolari). In momentul integrarii in UE Romania nu mai poate acorda firmelor decat acele facilitati fiscale permise de normele comunitare. Reglementarile europene permit statului sa ajute firmele care se afla in situatii dificile si au nevoie de fonduri pentru derularea unui proces de restructurare care sa le rentabilizeze, sau companiile care vor sa investeasca in protectia mediului, instruirea angajatilor sau in diferite activitati de cercetare-dezvoltare. Tot de la data aderarii, vor fi eliminate si facilitatile de care beneficiaza, in prezent, Agentia Nationala pentru Sport, Ministerul Educatiei si Cercetarii, complexurile sportive nationale, Comitetul Olimpic Roman si federatiile sportive nationale. Legea educatiei fizice si sportului, 69/2000, prevede, la art. 76, ca forurile mentionate sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru importul de echipament sportiv si materiale sportive, instalatii si aparatura specifica, necesare activitatii de pregatire, reprezentare si participare a sportivilor si echipelor componente ale loturilor sportive nationale si olimpice la competitiile internationale oficiale. Astfel, toate aceste scutiri vor fi eliminate.
Romania se retrage din CEFTA
Pe de alta parte, potrivit Ministerului Finantelor, de la data aderarii la UE, Romania va utiliza Tariful vamal integrat comunitar (TARIC), iar veniturile din taxe vamale la importurile din tari terte vor constitui surse proprii ale Comunitatii Europene. In acest context, Ordonanta nr.26/1993 privind tariful vamal de import al Romaniei va fi abogata.
"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana presupune si alinierea legislatiei fiscale nationale cu prevederile in domeniu ale acquis-ului comunitar, conform art.4 din Legea nr.157/2005 pentru ratificarea Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana. Potrivit aceluiasi act normativ, mentionat mai sus, de la data aderarii, Bulgaria si Romania aplica acordurile si intelegerile bilaterale incheiate de Uniunea Europeana cu tari terte, retragandu-se din orice acord de liber schimb incheiat cu tari terte, inclusiv din Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA)", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului initiat de Finante.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.