Coalitia Romanilor din Ungaria si Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta atrage atentia asupra faptului ca in Budapesta si in unele localitati din Ungaria au aparut deja asa-numitii "pui de cuc", intrusi necunoscuti in randul comunitatii ro
Coalitia Romanilor din Ungaria si Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta atrage atentia asupra faptului ca in Budapesta si in unele localitati din Ungaria au aparut deja asa-numitii "pui de cuc", intrusi necunoscuti in randul comunitatii romanesti, care vor sa candideze ca romani la alegerile de autoguvernari minoritare din 1 octombrie. "Protestam fata de intentia unor persoane de a-si satisface ambitiile politice pe spatele comunitatii romanesti din Ungaria. Protestam ca banii statului sa fie cheltuiti pentru scopuri pseudo-minoritare", se afirma intr-un comunicat semnat de cele doua organizatii. Textul aminteste ca pe 25 noiembrie 2005 s-a modificat Legea Minoritatilor din Ungaria, care a produs schimbari in procedura alegerilor minoritare. "Parlamentul, la propunerea majoritatii grupurilor minoritare, a adoptat varianta mai putin severa a modificarii legii. Din cele 13 minoritati nationale si etnice din Ungaria, sase comunitati au fost pentru varianta mai severa, iar alte sase pentru varianta mai simplificata. (...) Aceasta varianta, adica participarea fara control, din proprie initiativa la alegerile minoritare, defavorizeaza cel mai mult tocmai comunitatea romaneasca din Ungaria, acea comunitate care de 8 ani este invadata de persoane necunoscute in autoguvernarile asa-zis romanesti. Este scandalos ca tocmai Asociatia pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria (ARIRU), infiintata de conducerea actuala a Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, sa sprijine in Budapesta candidatura unor persoane necunoscute sau a unor persoane vadit din afara comunitatii, care nu cunosc limba romana.
Mai mult, unii candidati sprijiniti acum de ARIRU, la alegerile din 1998 si 2002 au fost sustinuti de Uniunea Democratica Maghiaro-Romana, condusa de binecunoscutul Zoltan Papp, al carui nume se leaga strans de fenomenul "etnobusiness"-ului din Ungaria. Aceste persoane necunoscute comunitatii romanesti din Ungaria au blocat in 1998 infiintarea Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria. In 2002, Uniunea Democratica Maghiaro-Romana a avut si mai multi candidati la alegerile minoritare romanesti. Datorita unor astfel de fenomene, satele, localitatile cu comunitati romanesti istorice din Ungaria (cum sunt, printre altele, Micherechi, Jula, Seghedin) au ramas fara reprezentanti in conducerea ARIRU. Asociatia pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria, condusa de Gheorghe Gulyas, primarul Chitighazului, sprijina candidatura pentru alegerile din aceasta toamna a numerosi <<straini>>. Acest lucru arata ca cei care se autointituleaza lideri ai comunitatii romanesti nu acorda importanta apartenentei la aceasta comunitate, si nici cunoasterii limbii romane", precizeaza cele doua organizatii, cerand sprijin forurilor si institutiilor competente din Ungaria si Romania sa nu mai permita fenomenul "etnobussiness"-ului, care va duce la pieirea comunitatii romanesti din Ungaria. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.