Cercetatorii japonezi au creat un robot capabil sa identifice cateva zeci de soiuri de vin. Foloseste un spectrometru cu infrarosu pentru a determina compozitia chimica a alimentelor. Partea cea mai frumoasa este ca robotelul ""gusta"" de la d
Cercetatorii japonezi au creat un robot capabil sa identifice cateva zeci de soiuri de vin. Foloseste un spectrometru cu infrarosu pentru a
determina compozitia
chimica a alimentelor.

Partea cea mai frumoasa este ca robotelul ""gusta"" de la distanta. Adica nu e nevoie sa-i desfaci o sticla cu vin ca sa-si dea seama ce soi este si in ce an a fost facut.
La capatul bratului drept, specialistul in vinuri de soi are un senzor. Atunci cand obiectele sunt plasate in fata lui, emite o raza in infrarosu. Reflexia este analizata si, in foarte scurt timp, este determinata compozitia chimica.
COMPOZITIE CHIMICA. Orice aliment are o amprenta unica. Robotul foloseste aceste date pentru a identifica alimentul pe loc, a explicat directorul NEC System Technology Research Laboratory. Atunci cand isi da seama ca i-a fost pusa in fata o sticla cu vin vorbeste. Spune marca, adauga cateva comentarii despre gust si recomanda mancaruri care ar merge bine cu vinul respectiv.
Poate fi programat sa recunoasca vinurile care-i plac stapanului si-i poate recomanda soiuri asemanatoare pe care sa le incerce. Pentru ca afla compozitia chimica, isi poate avertiza stapanul daca meniul nu-i face bine la sanatate, in caz ca descopera prea multa sare ori grasimi.
LIMITE. Cu toate capabilitatile sale remarcabile, robotelul este totusi destul de limitat. Din miile de vinuri existente pe piata, poate fi programat sa recunoasca cel mult cateva zeci. De asemenea, are ceva probleme in cazul in care sticla a fost desfacuta, pentru ca vinul incepe sa-si schimbe compozitia in contact cu aerul. In plus, se intampla sa confunde mana celui care tine mancarea analizata cu un fel de friptura.
Desi costa aproape cat un automobil, i se pot gasi o multime de intrebuintari practice. Cum nu trebuie sa destupi sticla ca sa ghiceasca ce fel de vin contine, poate fi folosit pentru a autentifica vinurile vechi si foarte scumpe. In felul acesta, cramele ori casele de licitatii ar economisi ceva bani. Mai ales ca senzorul cu infrarosu va putea fi comercializat separat cu aproximativ 1.000 de dolari SUA, spun creatorii sai.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.