Banul public este irosit, din nou, pe pomeni electorale, marca Alianta PNL-PD. Dupa pliantele electorale care afisau chipul zambitor al premierului Calin Popescu Tariceanu, Guvernul a hotarat acum sa cumpere increderea cetatenilor, poate vor scoate u
Banul public este irosit, din nou, pe pomeni electorale, marca Alianta PNL-PD. Dupa pliantele electorale care afisau chipul zambitor al premierului Calin Popescu Tariceanu, Guvernul a hotarat acum sa cumpere increderea cetatenilor, poate vor scoate un vot in plus la alegerile anticipate. Rectificarea bugetara aprobata de Guvern saptamana trecuta reprezinta un exemplu despre cum sa arunci cu bani pentru interese cel putin dubioase. Aceasta hotarare tradeaza inca o data incapacitatea Guvernului de a elabora o politica bugetara coerenta, care sa tina cont de nevoile reale din economie.
Inca de la prezentarea in Parlament a bugetului pe anul 2006, am avut retineri serioase fata de ceea ce am considerat a fi un proiect nerealist si imposibil de sustinut. A treia rectificare bugetara intr-un singur an - si, dupa cum ne anunta chiar ministrul Finantelor, nu si ultima - evidentiaza amatorismul ""specialistilor"" de la Palatul Victoria.
In urmatoarele 4 luni Guvernul trebuie sa cheltuiasca aproape 4 miliarde de euro, reprezentand 3,9% din PIB, in conditiile in care excedentul bugetului general consolidat pentru primele sase luni a fost de 1,69%. O asemenea ""strategie"" economica va avea consecinte negative pe termen mediu si lung asupra stabilitatii macroeconomice a Romaniei.
In ciuda declaratiilor inflacarate ale premierului Tariceanu, care la inceput de an prevestea investitii masive, cifrele il contrazic flagrant. De la inceputul anului, Guvernul nu a reusit sa cheltuiasca decat un sfert din fondurile bugetare alocate anul acesta pentru investitii. De exemplu, pentru proiectul autostrazii ""Transilvania"", la ora actuala, functioneaza doar 6 autobasculante. Asa sunt cheltuiti banii publici pentru marile proiecte de investitii.
In schimb, cheltuielile sociale au surclasat fondurile alocate cheltuielilor de capital. Dar guvernantii tot mai vor bani pentru investitii. Ministerele nu reusesc sa cheltuiasca fondurile alocate de Guvern prin constructia bugetara pentru anul 2006. Fonduri necheltuite inseamna programe nefinalizate sau neincepute. Cu toate acestea, Ministerul Finantelor este dispus sa arunce tot mai multi bani pentru investitii, chiar daca ministerele nu sunt in stare sa cheltuiasca nici sumele care le-au fost alocate pana in prezent.
Promisiunile facute de premierul Tariceanu sindicatelor din invatamant au fost doar praf in ochi, pentru ca Executivul nu dispunea de banii necesari pentru a-si respecta angajamentele. Sistemul educational din Romania este in continuare intr-o situatie foarte grava din cauza subfinantarii cronice care il macina. Cu toate acestea, guvernantii sunt mai preocupati de ambitiile politice decat de bunastarea oamenilor.
Majorarea cheltuielilor publice va afecta inflatia, precum si alti indicatori macroeconomici. Nici una din rectificarile bugetare realizate anul acesta nu tine cont de realitatile economie ale Romaniei. Echilibrele macroeconomice trebuie pastrate. Fondurile suplimentare de pe piata vor spori presiunea inflationista si vor obliga BNR sa adopte noi masuri pentru a combate incompetenta guvernamentala. Viziunea bugetara arata ca o problema de natura cotidiana, care se schimba in functie de prognoza meteo, si nu ca o strategie coerenta pentru dezvoltarea
economiei nationale.
Devine tot mai evident ca actualul Executiv nu poate sa isi indeplineasca obiectivele de politica bugetara. Iresponsabilitatea si amatorismul cu care guvernantii inteleg sa gestioneze economia nationala compromit stabilitatea economica a Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Ce sa-i faci insa? Guvernul Tariceanu are bani si vrea sa-i cheltuiasca.
Pentru bunastarea Aliantei bineinteles.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.