Prefectul judetului Iasi a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de catre judecatorii Tribunalului Bucuresti care astfel au admis solicitarea procurorilor DNA. Alaturi de Radu Prisacaru, dupa gratii au ajuns si celelalte trei persoane retinute de
Prefectul judetului Iasi a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de catre judecatorii Tribunalului Bucuresti care astfel au admis solicitarea procurorilor DNA. Alaturi de Radu Prisacaru, dupa gratii au ajuns si celelalte trei persoane retinute de catre anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul privind mita ceruta pentru retrocedarea unui teren. Decizia Tribunalului a fost atacata cu recurs de catre cei patru.
Prefectul Prisacaru, seful Agentiei Domeniilor Statului Iasi, Flavius Ionita, avocatul Cristian Toni Baltag si omul de afaceri Cristian Maftei au fost audiati rand pe rand de catre judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.
Baltag s-a "spart"
Primul a care a dat declaratii in fata instantei a fost avocatul Baltag. Acesta a recunoscut faptele de care este acuzat si, timp de trei ore, el a povestit, conform NewsIn, cu lux de amanunte cum s-a ajuns la spaga de trei hectare pe care prefectul Prisacaru si Flavius Ionita au cerut-o. Astfel, Cristian Toni Baltag a declarat ca totul a inceput in momentul in care Dorin si Consuela Norina Forna l-au angajat pentru a se ocupa de punerea in executare a unei sentinte judecatoresti prin care li se retroceda terenul din comnua Rediu. Avocatul a aratat ca s-a intalnit "intamplator" cu seful ADS Iasi, Flavius Ionita, care l-ar fi invitat la o plimbare cu masina. Cu acea ocazie, cei doi au discutat despre titlul de proprietate al familiei Forna. Cristian Toni Baltag a recunoscut, in fata instantei, ca el a fost cel care a propus ca in locul terenului din comuna Rediu, familiei Forna sa ii fie retrocedat un altul din comuna Miroslava. Conform avocatului, directorul Flavius Ionita a fost de acord. Mai mult, acesta i-a facut legatura cu prefectul Radu Prisacaru, in acest mod fiind puse la punct toate detaliile afacerii. De asemenea, potrivit Mediafax, Toni Baltag a precizat ca, la un moment dat, si-a dat seama ca discutiile sunt inregistrate si ca denuntatorul ar avea asupra lui un aparat de inregistrare. Cu toate acestea, el a continuat sa participe la intermedierea tranzactiei.
Audierea lui Cristian Toni Baltag a durat aproximativ trei ore. La sfarsitul acesteia, avocatul a fost confruntat cu omul de afaceri Cristian Maftei. Judecatorii i-au audiat apoi pe prefectul Radu Prisacaru si pe directorul Agentiei Domeniilor Statului, Flavius Ionita.
"Un film cu un tampit"
La sfarsitul audierilor, aparatorul sefului ADS Iasi a precizat ca marturia depusa de avocatul Cristian Toni Baltag a fost mai incriminatoare decat cea a denuntatorului. De asemenea, Cristian Durgheru aprecia, inainte ca instanta sa dea un verdict, ca Flavius Ionita va fi scos, cu siguranta, din cauza, intrucat este nevinovat. "Azi (n.r. - vineri), am luat bilet la film si am vizionat un film in care un tampit (n.r. - denuntatorul) acuza. El alerga intre Prefectura si ADS, pentru a intermedia afacerea", a spus Durgheru.
Avocatul a adaugat ca Flavius Ionita nu este vinovat, fiindca totul depindea de hotararea celor de la Bucuresti. "Stai linistit, totul se rezolva pe linie de partid", sustine Cristian Durgheru ca se aude, pe una dintre casetele inregistrate.
Potrivit acestuia, afacerea a fost aranjata intre colegi de partid (PNL), seful ADS fiind numai un intermediar. Durgheru a tinut sa infirme faptul ca directorul Agentiei Domeniilor Statului ar fi urmat sa primeasca un hectar din cele trei date ca mita pentru retrocedare.
Exceptie respinsa
In alta ordinde de idei, sedinta de vineri seara, in care Tribunalul Bucuresti a analizat cererea procurorilor DNA de arestare a prefectului Radu Prisacaru si a celorlalte persoane retinute, a fost intrerupta pentru mai mult timp. Asta din cauza unei exceptii ridicate de aparatorii celor patru. Concret, avocatii au sustinut ca retinerea lui Prisacaru, Baltag, Maftei si Ionita a inceput intre orele 14.00 si 15.00, pe 31 august, cand au fost ridicati din Iasi, pentru a fi adusi la Bucuresti, nicidecum de la ora 2.30, pe 1 septembrie, atunci cand procurorii anticoruptie au semnat ordonanta de retinere. Exceptia a fost insa respinsa de judecatorii Tribunalului Bucuresti.
Doua pentru prefect, unul pentru Ionita
Radu Prisacaru, Flavius Ionita, Cristian Maftei si Cristian Toni Baltag au intrat in atentia anchetatorilor anticoruptie in data de 17 august. Atunci cand la Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a fost depus un denunt. Dorin Fornea, sotul decanului Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Norina Consuela Fornea, sustinea ca prefectul si seful ADS Iasi ar conditiona retrocedarea unei suprafete de 20 de hectare de teren.
In denunt, Fornea preciza ca sotia sa a mostenit o suprafata de 20 de hectare in zona comunei iesene Rediu. Dupa ce, in 2003, instanta a dispus retrocedarea terenului, Norina Fornea a solicitat Prefecturii punerea in posesie. In acest scop, familia Fornea l-a angajat pe avocatul Toni Cristian Baltag, din cadrul Baroului Iasi. Conform denuntului, acesta l-a sunat pe Dorin Fornea spunandu-i ca a fost chemat la prefect si ca Radu Prisacaru ii aprobase punerea in posesie, dar pentru o suprafata de 16 hectare si pe un alt amplasament, in zona comunei Miroslava.
Pentru a putea fi pusa in posesie, Norina Fornea trebuia sa-i dea insa prefectului, cu titlu gratuit, doua hectare din totalul terenului care urma sa fie retrocedat, iar directorului ADS Iasi, Flavius Ionita, unul.
Dorin Fornea s-a intalnit cu avocatul in 17 august, cand acesta l-a contactat telefonic pe prefect si a stabilit o intalnire. Fornea impreuna cu reprezentantul sau au mers la Prefectura. Cu acea ocazie, Radu Prisacaru l-a anuntat pe sotul decanului Facultatii de Stomatologie ca il va pune in posesie cu cele 16 hectare daca ii da, cu titlu gratuit, trei din total. La scurt timp dupa intalnire, Dorin Fornea a depus un denunt la Directia Generala Anticoruptie, care, la randul ei, a sesizat DNA.
Intermediarul Maftei
Din acel moment, toate persoanele implicate in aceasta afacere au fost supravegheate incontinuu. In acest mod, anchetatorii au stabilit ca primirea suprafetei de teren solicitate s-a facut cu ajutorul omului de afaceri Cristian Maftei. Omul de afaceri a semnat cu denuntatorul un antecontract de vanzare - cumparare, prin care aceasta din urma se obliga sa vanda contra unei sume modice, suprafata de trei hectare, care in realitate valora aproximativ 600.000 de euro, dupa ce obtinea titlul de proprietate. Apoi, prefectul urma sa semneze cu Maftei o hartie in care acesta din urma pretindea ca ii datoreaza lui Radu Prisacaru o anumita suma de bani. Actul trebuia sa fie anulat dupa ce prefectul primea banii de pe cele doua hectare.
Toate actele au fost sau trebuiau sa fie perfectate prin notarul Ioana Beldeanu, fosta sotie a lui Cristian Maftei. (George TARATA)
Caracatita PNL Iasi sub protectia lui Bogdan Olteanu
Caracatita PNL Iasi, amputata saptamana trecuta odata cu arestarea prefectului Radu Prisacaru si a lui Flavius Ionita, seful ADS Iasi, beneficiaza din plin de protectia presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, dupa cum rezulta din evenimentele ultimelor luni. Inca din luna mai cand autoritatile statului au inceput actiunile de starpire a acestei caracatite, in speta Directia Generala Anticoruptie (DGA) si Serviciul Independent de Informatii si Protectia Interna (SIIPI) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a incercat intimidarea angajatilor institutiilor mentionate.
Mai exact, DGA si SIIPI, anchetau toate afacerile ilegale in care sunt implicate firmele deputatului Relu Fenechiu, seful PNL Iasi, si acolitii sai, Radu Prisacaru si Flavius Ionita.
Afland de acest lucru, cu ocazia unei vizite la Iasi, Bogdan Olteanu a facut o serie de declaratii pentru a intimida ofiterii care demarasera anchetarea afacerilor in care sunt bagati liderii PSD. "Acest serviciu de informatii (SIIPI - n.r) ar trebui sa se ocupe de coruptia din Politie, si nu de politicieni. Sunt multe puteri pentru serviciile de informatii, au si multi bani si sunt prea multi ofiteri. Cred ca trebuie restransa drastic aria de preocupari a serviciilor. Se acorda drepturi excesive ofiterilor de informatii. Sunt foarte multe privilegii. Acestia nu pot fi cercetati si nici retinuti", a spus la acea vreme, Bogdan Olteanu referindu-se si la pachetul de legi, privind siguranta nationala.
Se pare ca SIIPI nu s-a lasat intimidat si si-a continuat treaba, deoarece acestia au avut o mare contributie la ancheta care-l priveste pe Prisacaru. De altfel, cel care l-a uns in functia de prefect pe Radu Prisacaru a fost nimeni altul, decat Bogdan Olteanu invitat special la Iasi din partea autoritatilor centrale. La acea vreme, Bogdan Olteanu, ocupa functia de ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Declaratiile pe care le dadea Bogdan Olteanu la investirea in functie a prefectului, aratau sprijinul total pe care ministrul i-l acorda lui Radu Prisacaru.
(Constantin MAZILU, Tudor LEAHU - ZIUA de Iasi)
Organizatia de tineret a PSD Iasi: vinovat e Fenechiu
Liderii Organizatiei de tineret a PSD Iasi sustin ca principalii vinovati in scandalul retrocedarilor abuzive de la Iasi nu sunt prefectul Radu Prisacaru si seful ADS Flavius Ionita, aflati in arest, ci mafia imobiliara patronata de PNL. "Radu Prisacaru si Flavius Ionita au fost niste tineri slabi, promovati anume in functii-cheie pentru ca sefii PNL sa-si deruleze in liniste afacerile imobiliare. La sfarsit, acestia au fost aruncati la gunoi ca niste soldatei care si-au facut treaba. Nu luam apararea lui Prisacaru si Ionita, dar credem ca adevaratul vinovat este seful PNL Iasi, deputatul Relu Fenechiu, cel care si-a facut biroul parlamentar langa cel al prefectului, ca sa-l tina in frau mai bine", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Catalin Ivan, presedintele organizatiei de tineret a PSD Iasi.
Ivan a cerut demisia lui Fenechiu din fruntea organizatiei locale a PNL. "Ar fi moral ca Relu Fenechiu sa-si dea demisia, pentru ca a distrus o tanara generatie de liberali si a aruncat un stigmat asupra tinerilor politicieni, indiferent de apartenenta lor politica", a mai adaugat Catalin Ivan. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.