Medicul Traian Gheorghescu a denuntat la DNA, Parchetul General, CSM si Presedintia Romaniei faptul ca l-a mituit cu bani pe un procuror de la Parchetul Curtii de Apel Pitesti. A prezentat ca probe inregistrari pe caseta a darii si luarii de mita si a indicat martori pentru confirmarea faptelor descrise cu lux de amanunte in autodenunt. Fara nici un fel de cerecetari serioase, DNA Pitesti (un serviciu teritorial cu activitate aproape zero la bilanturile ultimilor ani) a clasat dosarul cu autodenuntul medicului Gheorghescu. Nimic de mirare: magistratul acuzat de luare mita, pentru a rezolva un dosar penal cu o solutie cumparata cu bani, a detinut o functie importanta la DNA Pitesti - functie din care a fost demis pentru incompetenta manageriala si promovat, in primavara acestui an, intr-un post de conducere la Parchetul Curtii de Apel Pitesti. Odata cu clasarea dosarului, denuntatorul s-a trezit victima unor intimidari, amenintari si represalii (vazute si nevazute) din partea unor autoritati locale, aflate sub influenta respectivului procuror acuzat de coruptie. Denuntatorul, in varsta de 69 de ani, a cerut sprijinul ziarului ZIUA, pentru a rezista presiunilor exercitate de un politist de la DNA, declarand ca nu mai are forta fizica si morala de a se lupta cu cei care i-au distrus deja firma (cu cabinetul sau medical) si l-au amenintat cu instrumentarea unui dosar de dare de mita.
Musamalizare pe fata
Constatand musamalizarea autodenuntului sau, medicul Gheorghescu s-a adresat Presedintiei Romaniei, la 20 ianuarie 2006, cu urmatoarea sesizare: "Bazandu-ma pe indemnul presedintelui Traian Basescu, acela de a semnala cazurile de coruptie chiar si Palatului Cotroceni, va aduc la cunostinta ca am dat bani procurorului R.I. din Pitesti, pentru a rezolva un dosar penal al unui coleg de-al meu". Denuntatorul a dovedit, la DNA Pitesti, ca "dosarul respectiv a fost rezolvat in favoarea colegului". Modul in care DNA Pitesti a musamalizat ancheta (ceruta de denuntator) a fost reclamat imediat la Parchetul General: "De la DNA Pitesti mi-a facut o vizita la domiciliu meu un comisar care mi-a cerut si apoi confiscat trei casete audio pe care erau inregistrate date referitoare la actele de coruptie comise de un director al DSP Arges si de un director al casei de Asigurari de Sanatate Arges precum si cele savarsite de procurorul R.I. in biroul sau in timpul interorgarii colegului meu si in timpul cand i-am dat banii magistratului-anchetator de Parchetul CA Pitesti. (...)". In sesizarea adresata la Parchetul General, denuntatorul arata ca "fara administrarea probelor oferite si audierea martorilor care au ascultat convorbirile avute intre procurorul R.I. si mine, s-a putut clasa acest dosar penal de coruptie".
Morar are cuvantul
Confirmarea clasarii acestui dosar a primit-o denuntatorul in luna iulie a.c. (vezi facsimil) de la seful Serviciului DNA Pitesti, procurorul Iustin Mihai (fost coleg de institutie cu procurorul acuzat de luare de mita). Motivarea clasarii a fost una tipica musamalizarii coruptiei: "Din verificarile efectuate, nu au rezultat date sau indicii temeinice privind comiterea unei infractiuni".
Mafia locala patronata de procurorul R.I. nu s-a multumit cu obtinerea clasarii dosarului de coruptie judiciara si a trecut la amenintari, chiar directe, prin anumiti oameni ai legii. "Comisarul de la Politia judiciara a DNA Pitesti mi-a spus ca daca mai zic ca am dat bani magistratului de la PCA Pitesti, voi fi arestat si condamnat pentru luare de mita", sustine medicul Gheorghescu. Acesta si-a dat seama ca se doreste intimidarea sa, deoarece denuntarea unei fapte de coruptie impune imunitatea penala in acel dosar penal pentru persoana care a sesizat organul judiciar. Incercarile noastre de a-l contacta pe seful DNA Pitesti, Mihai Iustin, pentru a-si explica ordonanta de clasare a dosarului, au esuat. O voce de la centrala institutiei iti spune mereu ca "dl procuror este pe teren, in ancheta". Daniel Morar are cuvantul.