Parmezanul este branza pe care o gasim aproape in orice supermarket. Originalul insa -- parmigiano-regigiano - este produs doar in Italia, fiind o marca protejata de legile Uniunii Europene. Traditia si
respecatarea traditiei de aproape opt secole au fost argumente suficiente
pentru ca aceasta branza sa fie aparata de falsuri.

Parmigiano-Reggiano este produs in regiunea Parma, din Italia, inca din 1200-1300, reteta ramanand neschimbata pana astazi. Dovezi ale fabricarii acestui sortiment de branza, inca de acum opt secole, vin de la Boccaccio, care pomeneste numele de parmigiano-reggiano in Decameron. De asemenea, intr-un dictionar de sinonime aparut in anul 1656, s-a gasit o alta referire la parmezan: ""Numele branzeturilor vin de la regiunile unde produsele sunt de calitate, de exemplu, «parmigiano», al carei nume nume vine de la regiunea Parma, unde acesta este produs cu excelenta"", nota Francesco Serra, in dictionarul sau.
Astazi, ca si acum opt secole, pentru parmigiano-reggiano se respecta aceasi reteta. Laptele este produs doar in regiunea Parma, branza este lasata la maturat mai bine de doi ani. Acest proces este foarte greu, deoarece rotile de branza necesita o supraveghere foarte atenta, fiind verificate in fiecare zi.
PROTEJARE. Exista foarte multe tipuri de parmezan, insa cel original este ""Parmigiano-Reggiano"". Mai mult, acesta este o marca inregistrata si nici un produs asemanator care nu este fabricat in acea regiune din Italia nu poate fi comercializat sub aceasta denumire. Marca este inregistrata in Uniunea Europeana, pentru a proteja acest produs. Celelalte branzeturi, cu caracteristici similare sortimentului parmigiano-reggiano, poarta denumirea de parmezan.
Cel mai cunoscut sortiment de parmezan este cel american. Acesta este lasat sa se matureze numai zece luni, de aceea aroma lui nu este atat de puternica. De asemenea, rotile de parmezan cantaresc doar 11 kg, spre deosebire de cele originale, care au 38 de kg. Greutatea poate afecta nivelul de saturatie al sarii, cel american fiind mult mai sarat decat parmigiano-reggiano.
UTILIZARI. Pentru a-si pastra calitatile nutritive, aroma si textura, parmezanul proaspat trebuie impachetat in hartie pergament sau in hartie cerata, inainte de a fi pus la frigider. In felul acesta poate fi pastrat mai multe sapatamani.
Parmezanul poate fi consumat ca atare sau se poate adauga in mancaruri. De asemenea, este foarte indicat la sfarsitul meselor, alaturi de pere, mere, smochine sau pepene.
Atunci cand este dat prin razatoare, parmezanul poate fi adaugat pastelor, sosurilor de rosii, supelor, diferitelor sortimente de pizza, salatelor. Pentru parmezan, cele mai recomandate vinuri sunt Cabernet Sauvignon si Pinot Noir.

PARMIGIANO-REGGIANO IN CIFRE