Auditul privind rezultatele financiare ale CEC va fi incheiat pana vineri, 8 septembrie, iar termenul pentru depunerea ofertelor finale imbunatatite la privatizarea bancii ar putea fi stabilit pentru cel tarziu 25 septembrie, au declarat surse apropiate procesului, transmite Mediafax. "KPMG va transmite auditul cel tarziu vinerea viitoare (8 septembrie - n.r.). Dupa acest moment, se va trimite Guvernului forma finala a contractului de privatizare, iar actul aprobat de Executiv va fi inaintat celor doi competitori", a explicat sursa citata. Cel mai probabil, contractul de privatizare va fi discutat in sedinta de Guvern din saptamana 10-15 septmebrie.
Cei doi finalisti, National Bank of Greece si OTP Ungaria, vor avea la dispozitie, potrivit strategiei de privatizare, un interval de opt zile de la primirea ultimelor documente pentru a depune ofertele finale imbunatatite. Termenul avansat initial pentru depunerea ofertelor finale imbunatatite a fost 31 august, dar autoritatile romane au anuntat inainte de expirarea sa ca procedura ar putea fi amanata, intrucat cei doi ofertanti au solicitat un audit al rezultatelor CEC pe primele sase luni conform standardelor internationale. Ultima etapa a procesului presupune doar criterii financiare, pretul fiind elementul exclusiv de departajare a ofertantilor.
Potrivit unor surse bancare, in cadrul ofertelor angajante finale neimbunatatite, NBG ar fi inaintat o suma de peste 500 de milioane euro, in timp ce OTP a avut o oferta mai mica, dar peste 450 de milioane de euro.
Statul vinde 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. (A.G.C.)