Doi militari care participau la aplicatia Fortelor Navale "Pontica 2006" au suferit arsuri grave, sambata, dupa ce un proiectil s-a blocat pe teava tunului si apoi a explodat. Maistrul militar principal Niculai Hulea si maistrul militar clasa a II-a
Doi militari care participau la aplicatia Fortelor Navale "Pontica 2006" au suferit arsuri grave, sambata, dupa ce un proiectil s-a blocat pe teava tunului si apoi a explodat. Maistrul militar principal Niculai Hulea si maistrul militar clasa a II-a Madalin Veliu se aflau pe nava de logistica "Constanta" cand s-a produs incidentul. Militarii executau trageri de artilerie cu munitia reala. La un moment dat insa, proiectilul de 76 mm s-a blocat pe teava tunului. Conform procedurilor tehnice, cei doi maistri militari au incercat se remedieze defectiunea. Proiectilul a explodat, iar militarii au suferit arsuri de gradul II pe brate si hemoragii cauzate de bucatile care au sarit din proiectil.
Personalul medical de la bord le-a acordat primul ajutor celor doi maistri, Niculai Hulea si Madalin Veliu fiind apoi preluati de o nava militara care i-a adus la tarm, in Portul Mangalia. Ulterior, doua ambulante i-au transportat la Spitalul de Urgenta Constanta.
Maistrul militar principal Niculai Hulea a suferit arsuri pe fata si pe piept de la praful de pusca, medicul oftalmolog hotarand transferarea acestuia la o unitate din Capitala intrucat prezenta unele riscuri la un ochi. Astfel, ieri dimineata, el a fost preluat de o ambulanta a armatei si transportat la Spitalul Militar din Bucuresti. In schimb, maistrul militar clasa a II-a Madalin Veliu, care a suferit rani la mana dreapta, a ramas sub observatie medicala in sectia de chirurgie. Amandoi se afla in afara oricarui pericol, starea lor fiind stabila.
Locotenent-comandorul Ion Burghisan, ofiterul de relatii publice al exercitiului "Pontica 2006", sustine ca astfel de incidente, in care proiectul se blocheaza in mecanismul de declansare, se intampla destul de des. Potrivit ofiterului, seful Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Gheorghe Marin, a numit o comisie care cerceteaza imprejurarile producerii incidentului.
Aplicatia cu trupe si trageri de lupta "Pontica 2006" a inceput in data de 28 august si urmeaza sa se incheie astazi. In cadrul manevrelor, militari ai Batalionului 307 Infanterie Marina si ai Centrului 39 Scafandri, in cooperare cu nave militare, au participat la un exercitiu de desantare pe plaja din dreptul localitatii Vadu, din judetul Constanta. Pe parcursul exercitiului au fost verificate deprinderile militarilor in executarea reala a desantului, de pe nave, ale infanteristilor marini cu ajutorul barcilor pneumatice, actiune ofensiva ce urmeaza a fi respinsa de pe mal. In plus, au fost rezolvate si alte situatii tactice "surpriza".
De asemenea, pentru estimarea nivelului pregatirii de lupta a echipajelor, navele militare au executat lansari reale de torpile, precum si trageri cu armamentul de artilerie de la bord. Aplicatia a cuprins exercitii de lupta antisubmarin, de lupta antiaeriana si impotriva navelor de suprafata, manevre si evolutii conform procedurilor NATO, exercitii de comunicatii, de cautare - salvare pe mare, de lupta impotriva minelor si de control al unei nave suspecte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.