Liberalizarea titlurilor si a derivativelor, de la 1 septembrie, nu va avea, in perioada imediat urmatoare, efecte de amploare asupra pietei valutare, apreciaza dealerii bancilor, in timp ce BNR estimeaza potentiale fonduri atrase de operatiuni deriv
Liberalizarea titlurilor si a derivativelor, de la 1 septembrie, nu va avea, in perioada imediat urmatoare, efecte de amploare asupra pietei valutare, apreciaza dealerii bancilor, in timp ce BNR estimeaza potentiale fonduri atrase de operatiuni derivative la cel mult 600 - 800 de milioane de euro, transmite Mediafax. Dealerii si analistii apreciaza ca miscarile majore dupa liberalizarea contului de capital nu vor fi resimtite imediat, iar procesul de transformare a pietei va fi unul de durata. In prima perioada este de asteptat, insa, o frecventa mai mare decat pana acum pentru operatiunile speculative. "BNR a realizat niste estimari pornind de la intentiile cunoscute ale fondurilor care au cerut autorizare. Intr-un scenariu mai pesimist, nu credem ca se va depasi un nivel de 600 - 800 de milioane euro", au declarat pentru Mediafax surse din banca centrala. Incepand de la 1 septembrie, investitorii straini au acces la instrumentele derivate din piata monetara romaneasca si la titlurile emise de stat pe termen scurt, singura restrictie in circulatia capitalului ramanand achizitia de terenuri. Dealerii mai multor banci sustin ideea ca animarea pietei nu va fi imediata, intrucat nerezidentii vor analiza mai intai toate oportunitatile si apoi vor decide unde si cum sa-si plaseze banii. In ceea ce priveste titlurile de stat, analistul ABN Amro, Radu Craciun, sustine ca impactul va fi nul, avand in vedere inexistenta unor emisiuni noi si sumele suficient de mici pentru a nu avea un impact semnificativ asupra pietei valutare, la eventualele licitatii. "Este greu de imaginat ca Finantele vor vinde pana la sfarsitul anului tilturi de stat, daca tinem cont ca pentru a atinge deficitul programat statul ar trebui sa cheltuiasca in ultimele luni aproximativ patru miliarde de euro", a aratat, al randul sau, directorul de vanzari produse trezorerie la HVB Bank Romania, Sergiu Puianu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.