Liderul democrat, Emil Boc, a propus ieri schimbarea Constitutiei, astfel incat Romania sa aiba un regim semiprezidential real, dupa model francez. Modelul pentru care militeaza democratii prevede ca presedintele sa numeasca premierul, sa aiba dreptu
Liderul democrat, Emil Boc, a propus ieri schimbarea Constitutiei, astfel incat Romania sa aiba un regim semiprezidential real, dupa model francez. Modelul pentru care militeaza democratii prevede ca presedintele sa numeasca premierul, sa aiba dreptul de dizolvare a Parlamentului, sa poata prezida Guvernul, sa ia decizii in perioade de criza si sa recurga direct la referendum. In fata tinerilor reuniti la Scoala de vara a PD, Boc a vorbit, potrivit Mediafax, despre conflictul existent intre legitimitatea si prerogativele prezidentiale, pentru ca presedintele "are legitimitate foarte multa", fiind ales prin vot direct, dar prerogativele sale "sunt prea putine". Boc a aratat ca, in acest moment, puterea este concentrata la primul-ministru, care nu are legitimitatea data de votul direct. Boc a explicat ca, desi Romania este catalogata ca un regim semiprezidential, ea are, de fapt, un regim parlamentar, cu singura exceptie ca presedintele este ales. Tocmai de aceea, democratul a spus ca in 2007 trebuie schimbata Constitutia, avansand un model semi-prezidential dupa modelul francez.
Liderul PD a spus ca partidul sau sustine global acest model, insa, punctual, se concentreaza pe punctele referitoare la participarea presedintelui la sedintele de Guvern, dizolvarea Parlamentului si referendumul. Pe de alta parte, Boc a sustinut inlocuirea eventuala a motiunilor de cenzura cu motiunile constructive de neincredere (dupa modelul german), care demit si inlocuiesc premierul chiar in aceeasi sedinta a Parlamentului. De asemenea, liderul PD a mai spus ca nominalizarile politice ale membrilor Curtii Constitutionale trebuie interzise. O alta solicitare posibila este definirea Ordonantelor de Urgenta ca acte emise de Guvern strict pentru starea de asediu, de necesitate sau de razboi.
Contra
De asemenea, "votul uninominal reprezinta o solutie pentru viitoarele alegeri parlamentare", a mai spus Boc. Liberalii n-au fost incantati de propunerea lui Boc, de sporire a prerogativelor prezidentiale si i-au transmis acestuia ca modelul european este cel al republicii parlamentare. Mai mult, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, l-a informat pe liderul PD ca Romania este deja republica semiprezidentiala, deci propunerea democratului cade. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a comentat ca este jenant modul in care Boc isi schimba opiniile despre modificarea Constitutiei, dupa ce in 2003 prezenta argumente pentru diluarea responsabilitatilor presedintelui. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.