In episodul de astazi al serialului nostru, va prezentam un caz care frizeaza deopotriva penalul dar si domeniul respectului de sine al natiunii romane. Este vorba de situatia marelui artist Dan Puric care, de 16 ani, impreuna cu fratele sau, doct
In episodul de astazi al serialului nostru, va prezentam un caz care frizeaza deopotriva penalul dar si domeniul respectului de sine al natiunii romane. Este vorba de situatia marelui artist Dan Puric care, de 16 ani, impreuna cu fratele sau, doctorul Marius Puric, incearca sa recupereze terenurile care au apartinut inaintasilor lor. Ion Puric, fost primar al orasului Cernavoda, a avut o mosie de peste trei sute de hectare in satul Hagieni din judetul Constanta. Pentru cele peste o suta de hectare de teren care revin de drept fratilor Dan si Marius Puric, cei doi mostenitori au facut nenumarate demersuri, dar toate s-au dovedit inutile.
Bunici bogati
"Familia Puric a mostenit de la bunicul o insemnata proprietate funciara, peste o suta de hectare, in comuna Limanu din judetul Constanta, langa portul Mangalia, pe litoaralul Marii Negre, alte o suta de hectare revenind in regim dotal sorei sale, matusa noastra, Elena Petrescu", isi incepe trista poveste doctorul Marius Puric. "Dupa caderea regimului comunist, am solicitat restituirea terenului in limitele impuse atunci, respectiv de zece hectare, in conformitate cu Legea 18/1991. Demersurile le-am facut si la nivelul comisiei locale de fond funciar a primariei Limanu, dar si la nivelul comisiei judetene de pe langa Prefectura Constanta, dar ne-a fost refuzata sistematic orice restituire, nici nu au vrut sa auda, mai ales cand au aflat despre ce terenuri este vorba si cine sunt <<mosierii>> care le revendica", ne spune fratele celebrului artist al Teatrului National din Bucuresti.
Actionari fara voie
"Autoritatile care erau platite pentru a-si face datoria nu ne-au pus in posesia nici macar a unui singur hectar din cele o suta care ne-au apartinut! In schimb, peste noapte ne-au facut actionari la IAS CERES SA, pentru o reprezentare de zece hectare, fara macar a ne intreba. Este o mare porcarie, deoarece acest IAS a ramas tot o forma comunista de spoliere a proprietarilor de drept. Dupa opinia noastra, IAS CERES SA reprezinta o societate agricola in care s-a perpetuat modul comunist de administrare, platindu-si obligatiile contractuale fata de proprietari doar o data la cativa ani, fiind condusa de neocomunisti, de aceiasi stabi din nomenclatura locala care s-au imbogatit prin spolierea actionarilor", afirma dr. Marius Puric.
Registre agricole distruse
"In plus, am facut cerere pentru restituirea a doua hectare de teren din vatra satului Hagieni, cerere sustinuta de documente de atestare, nemaivorbind ca un reper foarte cunoscut este chiar temelia casei noastre parintesti si fantana din fata ei, fantana adanca de peste 40 de metri. Si aceasta cerere, evident, a fost respinsa, deoarece intersele diriguitorilor locali erau foarte mari. De altfel, primarul din Limanu a mai sapat trei metri la fantana facuta de inaintasii nostri si pretinde acum ca nu mai este proprietatea noastra. Ca sa ne incurce definitiv, credeau ei, au distrus registrele agricole ale comunei Hagieni si, aproape sigur, si documentele de la Arhivele din Constanta. Toate aceste actiuni mafiote au avut un singur scop: sa ne puna in imposibilitatea de a proba cu inscrisuri dreptul nostru de proprietate. Cu toate acestea, in ciuda acestor talharii, noi am reusit sa probam indubitabil intinderea reala si amplasamentul exact al vechii noastre proprietati", ne declara, revoltat, dr. Puric.
Proprietate furata din nou
Dupa ce a aparut Legea 10/2000, Dan si Marius Puric si-au reluat demersurile lor perfect indreptatite, in ideea ca pana la urma isi vor gasi dreptatea. "Desi aveam dreptul la cate 50 de hectare dupa fiecare proprietar deposedat, adica tatal si bunica, mostenitorii legali ai bunicului, Prefectura Constanta ne-a repartizat scriptic o diferenta de numai 40 de hectare. In realitate, primarul din Limanu a intrunit in mod cu totul abuziv o asa-zisa comisie locala, o falsa comisie de fapt, prin care a hotarat, total ilegal, sa ne restituie si mai putin, doar 25 de hectare, facand, practic, o noua expropriere, restul terenului fiind impartit clientelei sale politice. Cu toate ca am reclamat aceste grave ilegalitati autoritatilor locale dar si celor centrale, rezultatul a fost egal cu zero! Desi toti cei implicati in aceste talharii ar trebui pusi sub acuzare pentru infractiunile de abuz in serviciu, fals si uz de fals si coruptie, nimeni nu le-a clintit nici macar un fir de par din cap! Revenind, dupa toate demersurile noastre, intr-un tarziu, in batjocura ni s-a oferit teren de proasta calitate si pe zone fragmentate din alte locatii, special probabil pentru a leza dreptul de proprietate al altor persoane proprietare de drept care, probabil, trecusera prin acelasi chin ca al nostru! In plus, ei se spalau pe maini de cazul nostru, avand argumente sa spuna ca formal cazul nostru este inchis", spune dr. Puric.
Plangeri internationale
Din 2004 pana in prezent, desi au deschis la Judecatoria Mangalia - doarul nr. 1723/2004, primarul comunei Limanu nu a venit la nici un termen si nici nu a catadicsit macar sa trimita vreun act la procesul fratilor Dan si Marius Puric, ceea ce pentru cei doi nedreptatiti a insemnat opt termene de judecata pierdute si peste doua mii de euro cheltuiti cu deplasarile timp de aproape un an de zile, fara a mai pune la socoteala efortul de deplasare. Mai mult, dupa aparitia Legii 247/2005, desi cei doi mostenitori au notificat autoritatilor locale faptul ca doresc sa le fie restituite proprietatile, nimeni dintre cei obligati de lege nu le-a trimis vreun raspuns, pe ideea ca poate Dan si Marius Puric se vor satura si vor renunta la a-si mai cere drepturile legale, iar primarul si toti hotii din jurul lui sa ramana cu terenurile luate cu japca de la inaintasii familiei Puric. Ei bine, marele artist este hotarat sa mearga la toate forurile europene care i-ar putea face dreptate in tara sa si va uza de toate relatiile sale internationale, de toata celebritatea si influenta numelui sau.
Primarul din Limanu face de ras PNL
In ciuda angajamentelor politice luate de sefii sai la nivel national, Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, membru al PNL, prin actiunile sale, nu face decat sa ridiculizeze programul politic cu care liberalii au castigat guvernarea si sa dea o lovitura importanta credibilitatii istoricului partid, cel putin la nivel regional. Marele artist Dan Puric ne-a declarat: "De asemenea, prin atitudinea primarului din Limanu suntem impiedicati sa demaram un mare proiect international, printr-o fundatie cultural-stiintifica care dorim sa functioneze chiar pe locurile care au apartinut bunilor nostri inaintasi. Primarul Urdea constituie principala frana in calea acestui proiect de integrare europeana si de dezvoltare a initiativelor private manageriale, ale tinerilor. Am tot sprijinul unor personalitati marcante din strainatate, precum si al unor importante organizatii internationale din domeniul culturii si artei, dar tocmai autoritatile tarii mele isi bat joc de mine si, mai ales, isi bat joc de proiectele extraordinare care ar putea prinde viata acolo, intr-un loc uitat de lume, dar care ar deveni, astfel, unul din centrele culturale importante ale Romaniei".
Contactati-ne la redactie!
Cititorii pot contribui direct la restituirea adevarului istoric
Persoanele care cunosc astfel de cazuri, fie ca sunt personale, fie ale rudelor sau apropiatilor lor, sunt invitate sa ne contacteze la redactie, la Departamentul "Eveniment - Investigatii", la adresa: Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 4, parter, sector 1, la e-mail: investigatii@ziua.ro, sau la numerele de telefon: 021/315.91.11, 021/310.31.70, interioare: 133, 134, 177 sau 178.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.