Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va aproba proiectul Codului in forma promovata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si urmeaza a impune sanctiuni in cazul in care aceasta isi mentine refuzul de a duce la indeplinire prevederile legale
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va aproba proiectul Codului in forma promovata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si urmeaza a impune sanctiuni in cazul in care aceasta isi mentine refuzul de a duce la indeplinire prevederile legale, se arata intr-un comunicat al CNVM. Comunicatul reprezinta o replica la "opiniile exprimate in spatiul public de persoane care reprezinta Bursa de Valori Bucuresti, opinii referitoare la rolul pe care operatorul de piata trebuie sa il joace in activitatea de supraveghere a pietelor reglementate", prin care CNVM doreste sa inlature neintelegerile care se manifesta la adresa prevederilor legale in vigoare. "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu s-a derobat de la responsabilitatile care ii revin conform legii, dar nici nu va accepta ca alte institutii ale pietei, cu atat mai putin una atat de importanta precum Bursa de Valori Bucuresti, in calitatea sa de operator de piata, sa se sustraga acestora", se mentioneaza in comunicatul CNVM. Comisia condamna acuzatiile "unui reprezentant al BVB", care ar induce ideea ca intarzierea avizarii Codului Bursei se datoreaza "capriciilor" autoritatii pietei de capital din Romania in raporturile sale cu BVB. CNVM afirma ca textul Codului Bursier nu a primit avizul CNVM deoarece acesta nu este in deplina concordanta cu legislatia in domeniu, fapt cauzat de refuzul constant al BVB de a prelua in reglementarile sale observatiile comunicate de CNVM.
Toate entitatile pietei de capital, inclusiv BVB, aveau obligatia sa se incadreze in prevederile legii cel tarziu pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006. BVB a depus la CNVM cererea de autorizare a operatorului de piata si a pietei reglementate in data de 17 noiembrie 2005, insotita de documentele prevazute de reglementarile in vigoare. CNVM a constatat numeroase inadvertente si lipsa unor precizari explicite cu privire la aplicarea unor articole, nu numai in continutul Actului constitutiv, al Regulamentului de organizare si functionare, ci si in proiectul Codului Bursei. De atunci a fost purtata o corespondenta complexa intre directiile de specialitate din CNVM si executivul BVB pentru a se discuta punctual prevederile proiectului de Cod al Bursei si observatiile formulate de executivul CNVM. In conditiile in care BVB refuza cuprinderea in reglementarile proprii a unor prevederi de natura a facilita identificarea cazurilor de manipulare de piata, este greu de crezut ca va putea fi pusa in practica obligatia legala - nu optiunea, asa cum reiese din actualul proiect al Codului Bursei - ca BVB sa furnizeze institutiilor abilitate informatii cu privire la asemenea cazuri. "Bursa de Valori Bucuresti, prin departamentul de supraveghere, isi va continua activitatea de supraveghere a pietei si de a notifica catre CNVM a eventualelor evenimente care se incadreaza in actiunea de manipulare a pietei, deschisa de lege", a spus presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, transmite NewsIn. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.