Oamenii de stiinta australieni au anuntat ca au inregistrat rezultate incurajatoare in sensul realizarii unui "ochi bionic" pentru pacientii care sufera de o degenerare la nivelul retinei, transmite Mediafax. "Pacientul va percepe fascicule de lumina
Oamenii de stiinta australieni au anuntat ca au inregistrat rezultate incurajatoare in sensul realizarii unui "ochi bionic" pentru pacientii care sufera de o degenerare la nivelul retinei, transmite Mediafax. "Pacientul va percepe fascicule de lumina care vor defini conturul obiectelor inconjuratoare", a explicat profesorul Minas Coroneo, cercetator al Fundatiei Ochiul Bionic de la spitalul Printul de Walles din Sydney. Procedura consta in amplasarea de microelectrozi la suprafata ochiului, fiecare dintre acestia putand fi excitati de impulsuri externe. O camera externa observa scena si transmite datele microelectrozilor prin intermediul unui calculator. Electrozii stimuleaza apoi retina, care transmite informatiile nervului optic. Aceasta stimulare electrica directa a cailor vizuale nu permite pentru moment recrearea unei imagini complete, insa are ca scop dotarea unei persoane care nu vede cu o capacitate "functionala" suficienta" pentru a se deplasa, a spus Coroneo. Un alt cercetator al fundatiei, Vivek Chowdhury, isi aminteste de o pacienta care a utilizat inovatia si care a vazut cu ajutorul ei prima raza de lumina dupa mai multi ani de intuneric total. "A fost un amestec de entuziasm, surpriza si soc", a povestit el. Potrivit lui Coroneo, dispozitivul prezinta putine riscuri pentru pacienti, pentru ca nu necesita o interventie chirurgicala. In plus, el ar putea fi folosit si de persoanele care sufera de retinita pigmentara, constand in distrugerea progresiva a anumitor celule fotosensibile din retina, dar care nu duce la distrugerea nervului optic. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.