Delegatia Permanenta a PNL a hotarat excluderea din partid a Monei Musca si a lui Ioan Ghise, pentru ca au fost colaboratori ai Securitatii. Asa cum arata Ioan Ghise intr-un comunicat remis presei, decizia incalca grav statutul PNL. Aceasta deoarec
Delegatia Permanenta a PNL a hotarat excluderea din partid a Monei Musca si a lui Ioan Ghise, pentru ca au fost colaboratori ai Securitatii.
Asa cum arata Ioan Ghise intr-un comunicat remis presei, decizia incalca grav statutul PNL. Aceasta deoarece articolul 17 din statutul partidului, aprobat de Congres, nu stipuleaza drept motiv de excludere conditia de fost colaborator al Securitatii. Articolul 17 se refera doar la cei pentru care CNSAS a dat un verdict de Politie Politica. La vremea adoptarii statutului, Congresul a tinut cont de importanta decisiva a deosebirii dintre colaboratorul Securitatii si colaboratorul care a facut Politie Politica. Mai mult, aceasta diferentiere a fost luata in calcul si de adoptarea Ordonantei de Urgenta de la 22 februarie 2006. Care Ordonanta opereaza de la un capat la altul cu aceasta diferentiere. Liderii PNL au justificat decizia de excludere prin faptul ca partidul si-a modificat standardele morale.
Foarte bine.
Numai ca un lucru atat de important cum sunt standardele morale sunt de competenta exclusiva a forumului suprem al PNL - Congresul. A modifica atat de radical un standard moral cum e cel tinand de relatia cu fosta Securitate doar prin decizia Delegatiei Permanente creeaza precedentul unor abuzuri fata de membrii PNL care nu sunt in gratiile actualei conduceri vremelnice de acum. Cine ne garanteaza ca, pentru a scapa de persoanele incomode din partid, actuala conducere nu va modifica maine si standardele in ce priveste situatia familiala a membrilor PNL? Sesizand, de exemplu, ca un adversar al gruparii Tariceanu-Patriciu e divortat, Delegatia Permanenta sa se intruneasca pentru a decide ca toti cei divortati trebuie exclusi din partid.
In replica la afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora un om nu poate fi executat din simplul motiv ca intre timp s-a schimbat linia partidului, liderii PNL au raspuns ca fiecare partid are caderea de a-si judeca membrii dupa propriile standarde morale. Care standarde sunt stabilite si in functie de evolutia societatii romanesti la un moment dat.
Replica liderilor PNL aminteste de replica data de Nicolae Ceausescu ori de cate ori Moscova a criticat politica PCR in diferite domenii. De fiecare data, de la Bucuresti s-a raspuns ca fiecare partid are dreptul de a-si stabili propria politica. Lucru corect la nivelul principiilor. La nivelul realitatilor, situatia era nitel mai complicata. Mustrarile din afara se cereau judecate exclusiv prin prisma adevarului. Unele mustrari din afara nu corespundeau realitatilor romanesti. Altele insa corespundeau, chiar daca Moscova nu le facuse de dragul poporului roman. In ultimii ani de domnie a lui Ceausescu, Moscova a mustrat politica de dictatura cenusie a lui Nicolae Ceausescu, avertizand ca ea risca sa fie catastrofala pentru Partidul Comunist Roman. Prabusirea PCR in decembrie 1989 a dovedit ca Moscova avea dreptate. Un lucru asemanator il putem spune si despre reactia liderilor PNL la observatiile lui Traian Basescu. Desigur, aceste observatii urmaresc propriile interese ale lui Traian Basescu. Presedintele nu le-a facut de dragul PNL. Domnia sa a urmarit sa-si atraga simpatia tuturor liberalilor care suspecteaza excluderea celor doi parlamentari ca fiind expresia unor rafuieli ale actualei conduceri cu toti cei care cuteaza a cracni.
Numai ca, indiferent de motive, Traian Basescu a avut dreptate. Decizia Delegatiei Permanente e menita sa adanceasca suspiciunea multor liberali ca actuala conducere a instaurat in PNL o dictatura pe care acest partid n-a cunoscut-o in ultimii 16 ani. Liderii partidului ar fi trebuit sa se intrebe si daca nu cumva modificarea de catre Delegatia Permanenta a unor criterii care sunt dreptul statutar exclusiv al Congresului pica prost in contextul democratiei romanesti actuale. Decizia Delegatiei Permanente de a schimba criteriile de excludere din statutul adoptat de Congres lasa impresia unui partid dictatorial. Desigur, e dreptul fiecarui partid de a face ce vrea in planul politicii sale interne. Cand acest partid e insa partid de guvernamant precum PNL azi, viata sa interna se rasfrange si asupra intregii societati.
Nu stim ce se va intampla cu Dosariada. Daca ea continua, nu-i exclus ca la CNSAS sa ajunga si dosarele unora dintre cei care au votat cu entuziasm modificarea radicala a criteriilor privind relatia cu fosta Securitate. Ce va face Delegatia Permanenta a PNL daca la CNSAS sau in presa vor ajunge angajamentele unor membri de seama ai gruparii Tariceanu? Ii vor exclude cu zgomot? Sau cumva vor modifica din nou standardele morale in asa fel, incat simpla colaborare cu fosta Securitate sa nu mai fie un pacat?
Dat fiind ca Stapanul Dosariadei e Traian Basescu, actuala conducere a PNL ar fi trebuit sa-si puna aceste intrebari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.