La capatul unei partide pe care a controlat-o autoritar timp de 80 de minute, reprezentativa Romaniei a fost egalata in 120 de secunde. ""Tricolorii"" au condus cu 2-0, dar si-au complicat incredibil sansele de calificare la CE 2008. Pana in min

La capatul unei partide pe care a controlat-o autoritar timp de 80 de minute, reprezentativa Romaniei a fost egalata in 120 de secunde. ""Tricolorii"" au condus cu 2-0, dar si-au complicat incredibil sansele de calificare la CE 2008.

Pana in minutul 80, romanii au avut dezlegare sa viseze frumos. Era 2-0 pentru nationala lui Piturca, Mutu, Rosu si Marica zburdau pe teren, iar bulgarii pareau sa aiba nu doar cefele late, ci si picioarele innodate. Totul s-a prabusit insa in numai 120 de secunde, cand M. Petrov a egalat la capatul a doua atacuri consecutive, iar finalul a consfintit un scor de egalitate care reduce din start sansele Romaniei de a se califica la turneul final al CE 2008.
PROMITATOR. Indarjiti de afirmatiile imbecile facute de mass-media bulgara, ""tricolorii"" au inceput precaut, cedand initial jocul in favoarea vecinilor de la sud de Dunare. Un sfert de ora de la fluierul de inceput al italianului Silvio Farina, nationala noastra a pus stapanire pe mijlocul terenului, unde titularizarea lui Rosu avea sa aduca si primul gol al partidei. Fotbalistul lui Recreativo Huelva a urmarit un balon si a trimis superb pe deasupra portarului Petkov, in minutul 39, pentru ca in minutul 56 sa cada reusita lui Marica, care a ridiculizat doi fundasi inainte de a inscrie. Pana in minutul 82, a fost prilej de samba si valuri in tribune, pigmentate din cand in cand de unele ezitari ale lui Lobont, care a gestionat cu teama cateva baloane simple.
INCREDIBIL. Minutul 82: Lobont boxeaza in loc sa prinda mingea, Cocis scapa un adversar, apoi faulteaza in afara careului. Lovitura libera de la 18 metri. Executa Petkov tare, peste zid, mingea sterge mana lui Lobont si intra in poarta. 2-1. Dupa mai putin de doua minute, acelasi Petkov marcheaza din stanga dupa greseala lui Maftei, iar meciul se scurge implacabil catre 2-2. Tamas este eliminat, lasandu-ne in inferioritate, iar fluierul de final il gaseste pe Piturca nevenindu-i sa-si creada ochilor, in timp ce, la oficiala, Stoicikov pare resuscitat. Asa s-a scris istoria unui meci al carui rezultat s-ar putea sa ne marcheze existenta fotbalistica la fel ca si egalul de poveste de la Erevan.
Romania: Lobont - Contra, Tamas, Chivu, Rat - Codrea, Rosu (a€™79 Maftei) - Fl. Petre (a€™71 Nicolita), N. Dica (a€™58 Cocis), Mutu - Marica.
Bulgaria: Petkov - Angelov, Topuzakov, Tunchev, Wagner - Kisisev (a€™46 Iankov) - Peev (a€™46 Gheorghiev), S. Petrov, Jankovici, M. Petrov - Berbatov (a€™62 Bojinov).

""Nu ar fi trebuit sa ratam victoria la capatul unui meci pe care l-am controlat cu autoritate. Din pacate, ne-am trezit egalati dupa o lovitura libera care nu ar fi trebuit acordata si o eroare colectiva a defensivei. Acum ne asteapta un meci in deplasare cu Albania, care a devenit aproape crucial si sper sa ne intoarcem cu trei puncte"" - Victor Piturca

""A fost un joc bun din punct de vedere calitativ. Echipa mea a dat dovada de caracter si puteam chiar sa invingem cu 3-2 in finalul meciului. Consider ca Bulgaria a jucat mai bine, dar trebuie sa ne multumim doar cu un punct. Oricum, Bulgaria si Romania ar trebui sa nu se mai injure si sa se ajute in perspectiva integrarii in UE"" - Hristo Stoicikov

""Este inexplicabil cum de nu am castigat aceasta partida. Din momentul in care am primit primul gol a mai fost foarte putin pana am fost egalati. Nu se poate spune ca cele doua puncte au fost pierdute de Lobont, Rat sau Chivu. Nu e corect sa cautam vinovati. Vina e a in-tregii echipe, nu a unui singur om"" - Razvan Rat

Presedinte: ""Batem cu 3-0!""
Asa cum a promis, la meciul de aseara a fost prezent si presedintele Traian Basescu, acesta venid la meci insotit pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa tot razboiul psihologic al bulgarilor din saptamana de dinaintea meciului, cei doi oameni politici au declarat la unison: ""Romania va debuta cu victorie. Batem cu 3-0, sa le scoatem fotbalul din cap!"".
Absenta - Fara dinamovisti
Dupa ce, la meciul amical cu Cipru, nu a convocat nici un jucator de la Dinamo, selectionerul Victor Piturca a apelat de aceasta data la doi ""caini"", Ionel Ganea si Margaritescu, ultimul dupa accidentarea lui Paraschiv. Numai ca, aseara, cei doi dinamovisti nu au fost inscrisi pe foaie, la fel si rapidistul Badoi, Piturca preferand doi fundasi, Ghionea si Maftei, si un singur atacant, Daniel Niculae.
Incidente - Ne-au facut tigani
Inainte de meci, intre suporterii romani si bulgari au avut loc mai multe incidente in apropierea stadionului, totul degenerand din momentul in care fanii bulgari au scandat ""Tiganii, tiganii!"". Suporterii ""tricolorilor"" au ripostat, rivalii, majoritatea sub influenta bauturilor alcoolice, au inceput sa arunce cu pietre, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru ca spiritele sa se calmeze.

Calcule - Situatie grea

Adversarele ""tricolorilor"" din preliminariile CE au evoluat aseara, cu exceptia Sloveniei. Astfel, nationala Albaniei, pe care Romania o va intalni miercuri, la Tirana, a reusit o remiza nesperata, in deplasare, cu Belarus, scor 2-2, reusind sa revina dupa ce a fost condusa de doua ori. Golurile albanezilor au fost reusite de Skela si Hasi, in timp ce pentru gazde au punctat Kalachev si Romachenko. La aceasta partida a fost prezent si metodistul echipei nationale, Dan Apolzan. Cosmarul reprezentativei noastre din trecutele preliminarii, Olanda, s-a impus destul de greu, 1-0, in fata modestei echipe a Luxemburgului, unica reusita apartinandu-i lui Mathijsen. In etapa a doua a preliminariilor CE din 2008, in afara partidei Albania - Romania, Bulgaria va primi pe teren propriu formatia Sloveniei, in timp ce Olanda va intalni, la Amsterdam, nationala Belarusului.

PRELIMINARII CE 2008 - GRUPA G


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.