Dupa doua saptamani de calvar, romanii implicati in incidentul cu marina militara iraniana au revenit ieri-dimineata in tara. Asupra celor 19 romani de pe platforma de foraj marin Orizont, aflata in Golful Persic, la 22 august, au fost trase focu
Dupa doua saptamani de calvar, romanii implicati in incidentul cu marina militara iraniana au revenit ieri-dimineata in tara.

Asupra celor 19 romani de pe platforma de foraj marin Orizont, aflata in Golful Persic, la 22 august, au fost trase focuri de arma, iar militarii iranieni inarmati s-au urcat la bordul platformei romanesti. ""Iranienii ne-au dat un avertisment si ne-au cerut ca in 30 de minute sa le permitem militarilor sa urce pe platforma. Pana la urma, iranienii au urcat pe platforma, iar din acel moment a inceput calvarul"", a declarat Viorel Petcu, seful platformei Orizont.
""Am fost tinuti toti la un loc sub amenintarea armelor. Nu ni s-a permis sa luam legatura cu cineva din exterior. Am trecut prin momente teribile pe care nu le pot explica"", a spus Viorel Petcu. Desi pe platforma problemele nu au luat sfarsit, un nou schimb, format din 20 de romani, a plecat spre platforma, unde va lucra o luna sub supravegherea iranienilor, care au pus sechestru pe platforma romaneasca. In plus, pe platforma se mai gasesc si sapte indieni.
LITIGIU. Solutia litigiului comercial dintre compania romaneasca Grup Servicii Petroliere (GSP) si compania iraniana Oriental Oil Company va fi data de tribunalul din Kish. Instanta iraniana a emis, luna trecuta, un ordin de restrictie pentru ridicarea platformei de pe locatia din Salman.
Plaforma Orizont se afla in Golful Persic din 1998, unde a operat incontinuu pana in luna aprilie, cand s-a hotarat sistarea lucrarilor. In prezent, asigura putul de sondare, conform uzantelor internationale, pana la predare. (Elena Stan)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.