M-am prezentat si eu la CNSAS, in capitala tarii, pentru a-mi vedea dosarul de securitate. In 24 de ore am avut dosarul - mai bine spus dosarele - in fata.
Dar ce constat? Filele aveau doua numere; una si aceeasi fila avea un numar (mai mare) a
M-am prezentat si eu la CNSAS, in capitala tarii, pentru a-mi vedea dosarul de securitate. In 24 de ore am avut dosarul - mai bine spus dosarele - in fata.
Dar ce constat? Filele aveau doua numere; una si aceeasi fila avea un numar (mai mare) aplicat la SRI si un numar mai mic, aplicat de CNSAS. Diferenta dintre cele doua cifre reprezinta, in mod evident, paginile sustrase de SRI inaintea predarii dosarelor la CNSAS. Nu intamplator, in cazul meu filele ramase nu cuprindeau niciun denunt cu privire la activitatea mea politica, incepand ca student in tineretul din anii 1945-1946, cand am scris in oficiosul Partidului Liberal peste o suta de articole. De asemenea, nu am gasit nicio informatie privind felul in care Securitatea m-a urmarit cu numerosi informatori, dupa ce in 1957 am refuzat sa devin informator.
Concluzia: foarte probabil, predarea dosarelor a fost precedata de o epurare masiva a lor, astfel incat sa nu poata fi cunoscuta persoana informatorilor. Ea ramane insa cunsocuta doar serviciilor secrete, care o pot, mai departe, tine sub presiune.
Cum ar mai recruta, de altfel, serviciile secrete alti colaboratori sau sa-si mentina autoritatea asupra retelei daca divulga colaboratorii din era comunista? Cand mi s-a cerut, in 1957, sa devin informator, prima asigurare a fost ca totul va ramane secret intre noi... Contractul cu diavolul urma sa fie in vecii vecilor secret...
Alta ar fi fost situatia daca, dupa prabusirea regimului comunist, (asa-zisa) noua putere ar fi renuntat in bloc la reteaua de informatori a fostei Securitati, cum ar fi fost moral, cum s-a procedat in Germania, unde reteaua Gestapo-ului a fost dizolvata.
Dar serviciile actuale apara "onoarea" celor care le-au fost unelte in anii de teroare. In aceste conditii, e greu sa vorbim de deconspirare.
Este datoria Guvernului actual sa nu se preteze la aceasta strategie de conservare a cadrelor, recomandata cu cinism de generalul Plesita, unul din sefii Securitatii. In memoriile sale aparute dupa Revolutie, el cere ca noua putere sa nu divulge uneltele celei vechi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.