Liderul UDMR, Marko Bela, si-a prezentat ieri, la Targu Mures, voluminosul dosar de urmarire pe care l-a primit de la CNSAS, marturisind ca doreste sa scrie o carte dupa acesta. Potrivit documentului, care contine 1218 file structurate in sapte volum
Liderul UDMR, Marko Bela, si-a prezentat ieri, la Targu Mures, voluminosul dosar de urmarire pe care l-a primit de la CNSAS, marturisind ca doreste sa scrie o carte dupa acesta. Potrivit documentului, care contine 1218 file structurate in sapte volume, liderul maghiar a fost urmarit de Securitate, in special in perioada 1987-1989, cand i-au fost ascultate in permanenta telefoanele si supravegheata locuinta. "Un volum si jumatate contine analize, rapoarte, fise, autorizatii din sase in sase luni de ascultare a telefoanelor si a locuintei. Am aflat ca din 1987 in permanenta mi s-au ascultat nu numai telefoanele, ci si locuinta", a declarat Marko Bela, conform Mediafax. Potrivit acestuia, restul de cinci volume si jumatate contine inregistrari ale interceptarilor sale telefonice cu prietenii, sotia si colegii. "Ultima inregistrare este din 15 decembrie 1989 si ultimul raport din 16 decembrie 1989".
"Ticalos"
In acel an, pe marginea unei file de dosar, ofiterul de urmarire a scris cuvantul "ticalos" la adresa lui Marko, fapt care l-a flatat pe acesta. De altfel, presedintele UDMR s-a aratat recent mandru ca are dosar de urmarire, fapt ce ar demonstra ca a reprezentat un pericol pentru sistemul comunist. El a declarat ca nu a gasit in dosar fise fabricate si ca nu are suspiciuni in aceasta privinta. "Am avut o satisfactie perversa, de scriitor, ca imi voi reface trecutul si voi scrie o carte dupa acest dosar", a marturisit Marko, potrivit NewsIn. El a adaugat ca intentioneaza sa scrie cartea imediat, doar ca va trebui sa traduca totul in limba maghiara. Liderul UDMR a glumit chiar pe seama dosarului sau, sustinand ca este dispus sa-l caute si angajeze pe cel care a facut traducerea initiala. El a precizat ca a intrat in atentia Securitatii din cauza atitudinii, considerata nationalist-iredentista si a denigrarii partidului si regimului comunist. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.