"Problema cu dosarul meu este ca nu e", s-a amuzat ieri presedintele Traian Basescu pe tema dezbaterilor legate de trecutul sau. Seful statului a participat, pentru prima data de la preluarea mandatului, la o reuniune a PD, la Scoala de Vara a tin
"Problema cu dosarul meu este ca nu e", s-a amuzat ieri presedintele Traian Basescu pe tema dezbaterilor legate de trecutul sau. Seful statului a participat, pentru prima data de la preluarea mandatului, la o reuniune a PD, la Scoala de Vara a tineretului democrat, unde a vorbit, aproape 60 de minute, despre procesul deconspirarii si posibilitatea ca acesta sa "invrajbeasca" si a sustinut ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea. In plus, Basescu si-a facut mea culpa pentru faptul ca nu a insistat cu modificarea Constitutiei, a atacat discret Executivul pe motiv ca nu accelereaza descentralizarea si a flirtat in voie cu marea sa dragoste, PD.
"Nu am avut niciodata un angajament"
Vorbind despre relatia sa cu fosta Securitate, Basescu a rostit, din nou, deja celebra fraza: "Dati-mi-l si-l public!". Dupa care a explicat ca se simte de parca cineva ar vrea sa-i fabrice acum un dosar. "Nu am avut niciodata un angajament, nu am scris niciodata un rand despre nimeni. Am muncit intr-un segment care nu te tinea in afara relatiei cu Securitatea. Am fost un om care a avut contact cu aceste structuri. Dar de aici si pana la a vorbi de un dosar de turnator e cale lunga", a spus Basescu, adaugand ca cere oricui care gaseste o foaie scrisa de el, pentru Securitate, sa o faca publica. In context, Basescu si-a atacat criticii, care "inainte de a vedea daca exista hartii scrise de cel pus la zid, il incrimineaza". "Asta este cea mai mare razbunare a Securitatii", si-a dat cu parerea presedintele. De altfel, seful statului s-a declarat si impotriva "executiei cu anticipatie", cu referire clara la PNL si la faptul ca unele persoane, banuite de a fi colaborat cu Securitatea sunt excluse din partidele din care fac parte, inainte ca CNSAS sa dea verdictul. "Nu sunt de acord cu executia cu anticipatie, cum nu sunt de acord cu faptul ca un om care a recunoscut acum 10-12 ani ca a colaborat cu Securitatea si, deci, timp de 12 ani a fost bun pentru partid, a adus voturi, acum este dat afara din partid. Sunt elemente care decredibilizeaza substanta legii 187", a sustinut presedintele.
Arhivele CC desecretizate
Vorbind despre criteriile care sunt folosite pentru a pune un dosar la categoria siguranta nationala, Basescu a spus ca acestea ii sunt necunoscute, dar ca poate "incerca cel mult o speculatie". "Sunt doua alternative: ori s-a dorit protejarea politicianului respectiv, cu stiinta lui, in mod cert, ori s-a dorit protejarea ofiterului. Ambele variante sunt valabile. N-am alta explicatie", a spus Basescu, lovind implicit in competenta comisiei mixte SRI-CNSAS. Intrebat, pe de alta parte, unde crede ca ar putea fi gasit dosarul intocmit de fosta Securitate pe numele fostului sef al statului, Ion Iliescu, Basescu a explicat ca acesta trebuie sa fie in dosarele de personal ale demnitarilor regimului comunist. "Arhivele CC sunt pastrate nealterate si vor trebui desecretizate", a anuntat Basescu.
Dosarele pe site
Presedintele a incercat sa lamureasca si problema legata de identitatea ofiterilor Securitatii, a carui deconspirare este ceruta, spunand ca "toti ofiterii de Securitate sunt in dosarele predate de institutiile detinatoare de arhiva, catre CNSAS". "Fiecare dosar de Securitate are numele, gradul ofiterului de Securitate care a recrutat sau urmarit o persoana", a explicat Basescu, adaugand, in context, ca lumea trebuie sa stie faptul ca nu toti politicienii care sunt audiati de CNSAS sunt si "blamabili". "Foarte multe dosare au un continut nerelevant", a sustinut seful statului. Referindu-se insa la turnatorii dovediti, Basescu a spus ca, daca acestia vor sa ramana in viata politica, "au obligatia sa-si puna dosarul pe site, chiar pe site-ul personal, sa poata fi accesat de oricine".
Legea lustratiei, completarea deconspirarii
Foto: Rompres Pe de alta parte, Basescu le-a predat tinerilor demmocrati o lectie despre cum trebuie tratata Legea 187, privind deconspirarea Securitatii ca politie politica. El a explicat ca politicienii rai vor sa trimita tot procesul spre derizoriu si a aratat ca isi doreste ca, dupa finalizarea dosariadei, societatea sa fie mai consolidata, nu mai invrajbita. "Cel mai grav e ca procesul a devenit indreptat impotriva unor persoane. Politicienii care si-au asumat iesirile pe televizor, in loc sa analizeze realitatea acestui proces, il indreapta impotriva persoanelor(...) O data cu hotararea pentru politicieni a inceput explozia. Si de atunci avem tot o dezbatere, legata de o persoana sau alta, lucru care nu e rau, dar nu asta e dezbaterea", a spus Basescu, adaugand ca legea nu prevede sanctiuni, ci vrea "sa ne impace pe noi toti cu noi toti". Vorbind despre sanctiunile care ar putea urma deconspirarii, Basescu a pledat pentru adoptarea Legii lustratiei. "Legea lustratiei ar trebui sa fie cea care sa completeze procesul de deconspirare", a spus seful statului.
Regret prezidential
Intrebat, in alta ordine de idei, care sunt principalele trei regrete pe care le are in calitate de presedinte, Basescu a pus pe ultimul loc faptul ca nu a reusit sa aprofundeze, in mandatul sau, problema modificarii Constitutiei in sensul evitarii unor conflicte care au tot avut loc pana in prezent. El s-a referit la conflictele dintre cuplurile presedinte-premier Emil Constantinescu - Radu Vasile, Ion Iliescu - Adrian Nastase si chiar si la relatia sa cu premierul Calin Popescu Tariceanu. "Unul din esecurile mele este faptul ca nu m-am aplecat asupra necesitatii modificarii Constitutiei, care sa reglementeze mai bine raportul de forte intre puterile statului, intre Executiv si Legislativ, intre presedinte si premier", a spus Basescu. Seful statului a explicat ca modificarea Constitutiei trebuie sa acorde o putere sporita fie premierului, prin adoptarea modelului republicii parlamentare, in care presedintele are un rol simbolic, fie prin intarirea rolului presedintelui, conform statutului conferit de republica prezidentiala.
Tariceanu, taxat pentru descentralizare
Pe locul doi in topul regretelor, Basescu a mentionat mersul incet al descentralizarii administratiei publice. In context, Basescu l-a atacat indirect pe premierul Calin Popescu Tariceanu, atunci cand a spus ca renuntarea la cativa secretari de stat nu inseamna o reforma adevarata in acest domeniu.
"Renuntarea la 22 de secretari de stat nu este suficienta pentru reforma. Trecerea structurilor teritoriale din ministere la Consiliile Locale le va permite acestora sa se ocupe, cu adevarat, de problemele comunitatilor locale" a spus presedintele. El s-a referit la avantajele acestui proces in domenii precum agricultura, sanatatea si educatia, unde, in prezent, oamenii din aceste structuri nu fac altceva decat sa raporteze catre minister ce se intampla in teritoriu. Basescu a aratat ca a sustinut in campania sa electorala si in timpul mandatului descentralizarea administratiei publice. "Nici o descentralizare nu se face fara transfer de resurse", a adaugat Basescu.
Basescu invitat la Scoala de Vara a TSD
Foto: Mediafax Conducerea PSD a decis, ieri, sa il invite pe presedintele Traian Basescu la Scoala de Vara a TSD, care se va desfasura saptamana viitoare, pentru ca acesta sa isi dovedesca echidistanta politica. Victor Ponta, presedintele Tineretului Social-Democrat, a declarat ca ii va adresa, luni, o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care il va invita la Scoala de Vara. Decizia a fost luata ieri dimineata, la Predeal, unde se desfasura reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD. Motivatia oferita de liderii social-democrati a fost aceea ca, dupa ce Basescu a participat la Scoala de Vara a PD, el ar trebui sa mearga si la evenimente similare ale opozitiei, pentru a dovedi ca este intr-adevar echidistant politic. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca prezenta lui Basescu la Scoala de Vara a PD este "la limita legii, a Constitutiei". "Daca vrea sa dovedeasca intr-adevar ca nu are parti-pris-uri politice, (...) daca se considera distantat de toate partidele, atunci sa il invitam si la o reuniune a opozitiei, sa dovedeasca intr-adevar ca este egal disponibil fata de toate partidele politice", a aratat el. Pe de alta parte, liderul tinerilor social-democrati a precizat ca va adresa scrisori-invitatie catre majoritatea partidelor parlamentare, cu exceptia PRM. (R.A.)
In sanul familiei
Presedintele s-a simtit bine ieri la Scoala de Vara a partidului sau preferat si a facut exces de glumite aluzive la adresa colegilor de Alianta ai democratilor, liberalii. "Sunteti singura organizatie de tineret care m-a invitat la o scoala de vara. Mi-ati facut o invitatie si am raspuns cu multa placere. Daca as fi fost invitat si la alte scoli de vara, m-as fi dus si acolo cu placere", s-a entuziasmat presedintele, adaugand ca n-o sa aiba "nici un complex" prezidential sa vina si cu alte ocazii la astfel de intalniri. Seful statului a dat dovada de o bunavointa demna de o cauza mai buna, a raspuns zambitor la toate intrebarile pe care i le-au pus tinerii pedisti, s-a fotografiat cu ei si a dat autografe fara numar. Pe parcursul discursului tinut in fata a cateva zeci de pedisti in devenire, Basescu a fost aplaudat pana la inrosirea palmelor de democrati, mai ales cand presedintele delecta audienta cu glumite despre sentimentele ascunse pe care le are fata de acest partid sau cu aluzii haioase la adresa liberalilor. "Este in programul politic al presedintelui si al partidului dumneavoastra ...", a inceput Basescu o fraza, pe care nu a putut sa o duca pana la capat, pentru ca l-a amuzat si pe el teribil ideea ca partidul este numai al lor, al pedistilor, si nu al lui. Intrebat, in timpul discursului, daca va mai accepta sa candideze pentru un nou mandat, din partea Aliantei PNL-PD, Basescu i-a mai ridicat o data in picioare pe copiii PD: "N-as vrea sa dau un raspuns" (n.r.- aplauze furtunoase din sala), pentru ca mi-am propus sa nu spun nimic rau", s-a amuzat din nou Basescu. Ulterior fostul lider democrat a incercat sa se abtina si le-a spus pedistilor ca nu vrea sa mai raspunda la intrebari care au legatura cu partidele politice. "Ar fi cea mai mare greseala daca, venind aici, as critica ceva ce tine de alte partide. Incerc sa-mi tin statutul de presedinte. Politicienii PD fac destula politica", a glasuit Basescu si toata lumea a fost de acord. Promisiunea facuta siesi nu l-a tinut mult. Intrebat care sunt principalele sale trei regrete ca presedinte, Basescu a dat-o iar in insinuari: "Pe primul l-am spus public"(n.r.-apaluze furtunoase). Aluzia era legata de faptul ca Basescu a spus public, de doua ori, ca regreta ca l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu premier. (C. E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.