Campania privind deconspirarea jurnalistilor care au colaborat cu structurile fostei Securitati, declansata de Asociatia Civic Media, a fost mediatizata si analizata de numeroase publicatii din presa locala, o buna parte a ziarelor din tara sprijinin
Campania privind deconspirarea jurnalistilor care au colaborat cu structurile fostei Securitati, declansata de Asociatia Civic Media, a fost mediatizata si analizata de numeroase publicatii din presa locala, o buna parte a ziarelor din tara sprijinind acest demers. Intr-un articol aparut in Ziarul Clujeanului, cotidian care a continuat, la nivel local proiectul "Voci curate" a fost lansata initiativa, catre redactiile din Cluj, fie ele de presa scrisa, radio sau TV, sa-si ceara dosarele de la CNSAS, si sa le faca publice daca acestea exista. "Actiunea Civic Media este considerata una binevenita de toti jurnalistii aradeni contactati de ziarul Banateanul, chiar si de cei ale caror nume apar pe lista. "Cu totii cred insa ca actiunea trebuie luata in serios si lista trebuie rescrisa, pentru a cuprinde nume cu adevarat grele", a apreciazt ziarul citat, facand referire la "acei <<rechini de presa>> care au scris atat inainte de 1989 si mai scriu si astazi, dar ale caror nume nu au fost luate in considerare de initiatorii campaniei Voci curate".
In articolul initulat "Jurnalisti cautati la dosare", aparut in Gazeta de Oradea vorbeste despre faptul ca "pe lista celor de la Civic Media figureaza mai multi jurnalisti cu state vechi in activitatea publicistica din Bihor". "GAZETA a inceput chestionarea celor nominalizati pe lista Civic Media chiar cu persoanele din propria-i ograda. Directorul Trustului GAZETA, ce cuprinde zece ziare locale printre care si Gazeta de Oradea, Liviu Man, a declarat ca saluta initiativa celor de la Civic Media. <<Este o initiativa salutara, pacat ca vine asa de tarziu, acest lucru trebuia facut inca din anul 1990. Dar este bine si acum in ceasul al doisprezecelea>> ", se spune in articolul din Gazeta de Oradea.
In Monitorul de Botosani, sub titlul "Ziaristi reclamati la CNSAS, este anuntata initiativa Voci Curate, mentionandu-se ca "Asociatia Civic Media a depus la CNSAS o lista cu aproximativ 200 de personalitati din presa si din societatea civila pentru a fi verificate daca au colaborat cu fosta Securitate sau daca acum colaboreaza cu alte servicii secrete" si este citata declaratia ziaristului Victor Roncea, conform careia aceasta este "o initiativa mai veche, care a fost dusa la final de-abia acum, cand CNSAS este o institutie functionala.
"Cu constiinta la control"
In ziarul "Obiectiv: Vocea Brailei" a aparut un editorial intitulat "Cu constiinta la control", Monica Paraschiv afirma: "Nu vad de ce o asemenea deconspirare ar murdari presa. Ba dimpotriva, ar purifica-o, ar elibera-o de insinuari si apropouri de tot soiul din partea politicienilor care incearca permanent sa demonstreze ca jurnalistii nu sunt mai buni ca ei. In al doilea rand, romanii au ridicat presa pe locul al treilea in topul increderii. Iata de ce avem datoria sa ne supunem si noi, jurnalistii, acestei lectii de moralitate propuse de Civic Media. Nu numai pentru romanii care au incredere in presa, ci si pentru politicienii si toate personajele criticate sau criticabile de catre jurnalisti. Asa e corect si fair-play!". La randul sau, intr-un comentariu aparut in Ziarul de Bacau sub semnatura lui Vasile Pruteanu se apreciaza ca "recenta initiativa <<Voci curate>> tinde sa dea dimensiunea cosmarului prin care am trecut cand vanzatorii de suflete din presa si din celelalte mijloace de informare in masa vor fi siliti sa recunoasca pactul cu diavolul.(...) Lista Civic-Media itita pe internet propune, practic, deconspirarea formatorilor de opinie mincinosi si faptul ca in societatea civila se ascund destule <<cartite>> antidemocratie. Acestea nu s-au dat in laturi de a colabora si acum cu serviciile secrete.(...) Lista Voci curate a bagat in fibrilatie si lumea politica, legata inca prin fire vizibile sau invizibile de serviciile secrete, cu cozile bine infipte intr-o presa dispusa sa cautioneze afacerile murdare de tipul Omar Hayssam".
Dosarele sa fie publicate pe Internet
"Jurnalul de Arges sustine campania Voci curate initiata in Romania de Asociatia Civic Media. Astfel, ne alaturam demersului ziarului ZIUA si speram, sau mai bine zis avem convingerea ca vor veni alaturi cat mai multe <<voci curate>> din mass-media argeseana. Jurnalul de Arges pune la dispozitie spatiu publicistic atat pentru noninformatori, cat si pentru viceversa din judetul nostru. Desi avem dubii ca actiunea va decurge cu o transparenta desavarsita (balcanismul bata-l vina!) suntem de acord, fara nici o obiectie, cu publicarea pe Internet a dosarelor de la Securitate", se subliniaza in articolul aparut pe tema deconspirarii ziaristilor din ziarul Jurnal de Arges. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.