Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, a anuntat, ieri, ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se va intruni in perioada imediat urmatoare si va cere ca dosarele preotilor sa fie cercetate de o comisie sinodala, impreuna cu CNSAS. "P
Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, a anuntat, ieri, ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se va intruni in perioada imediat urmatoare si va cere ca dosarele preotilor sa fie cercetate de o comisie sinodala, impreuna cu CNSAS. "Pentru a fi obiectiva cercetarea dosarelor preotilor trebuie sa se faca in prezenta reprezenantilor Bisericii Ortodoxe Romane", a motivat IPS Andrei, potrivit Mediafax. Arhiepiscopul a declarat, totodata, ca a semnat un angajament de colaborare cu fosta Securitate, sub amenintarea inchisorii, subliniind insa ca nu a "turnat" pe nimeni. "Am fost haituit de Securitate tot timpul, mi-au interceptat telefoanele, mi-au pus microfoane in casa (...) m-au chemat la Militia Municipala din Cluj si mi-au cerut sa semnez un angajament de colaborare, spunandu-mi ca, daca nu, ma aresteaza pe loc. Am semnat angajamentul, insa precizez ca nu am turnat pe nimeni si nu am facut politie politica", a spus IPS Andrei, adaugand ca Securitatea l-a urmarit ani la rand si chiar l-a impiedicat sa plece la studii in strainatate, desi a luat de doua ori examenele pentru bursa, in vreme ce pentru doctorat a fost nevoit sa dea examenul de cinci ori. IPS Andrei a mai afirmat ca fosta Securitate i-a perchezitionat casa pentru a cauta anumite scrieri ale parintelui Gheorghe Calciu, s-a opus numirii sale ca preot in Cluj si ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj Napoca, precizand ca toate persoanele care il vizitau au fost puse sub urmarire, inclusiv parintele Nicolae Steinhardt. Andrei Andreicut a recunoscut ca a fost nevoit sa semneze angajamentul cu fosta Securitate si i s-a dat numele de cod Ionica, ierarhul, pe atunci preot in Turda, fiind cunoscut in parohia sa ca parintele Ionica. El a tinut sa precizeze ca isi aminteste doar de o singura nota informativa, o declaratie in care il apara pe avocatul Ioan Dobreanu, caruia securistii sustineau ca i-ar fi dat mita pentru a facilita intrarea la Seminarul Teologic a unui tanar. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.