Doctorii unui spital din Marea Britanie au uitat un pansament de bumbac in intestinul unui barbat de 79 de ani, dupa ce l-au operat, determinand astfel la moartea batranului prin infometare, relateaza The Times. Potrivit rezultatelor autopsiei, in ur
Doctorii unui spital din Marea Britanie au uitat un pansament de bumbac in intestinul unui barbat de 79 de ani, dupa ce l-au operat, determinand astfel la moartea batranului prin infometare, relateaza The Times. Potrivit rezultatelor autopsiei, in urmatoarele zece luni de la interventia chirurgicala, pansamentul folosit, in mod normal, pentru absorbtia sangelui sau a altor fluide, a absorbit substantele nutritive. Pansamentul trebuia sa fie bifat pe o lista cu obiecte chirurgicale folosite in operatie, tocmai pentru ca doctorii sa nu uite nimic in corpul pacientului, la sfarsitul procedurii. Unul dintre chirurgii Spitalului Royal Hampshire, din Winchester, Chaudhary Usmani, a recunoscut ca lista cu obiectele utilizate in operatie nu a fost completata de asistente, insa sustine ca verificarea a fost facuta.
"Verificarea a fost facuta. Nu am bifat obiectele, dar a fost facuta. Nu as fi inchis abdomenul fara sa verific mai intai. Niciodata. Accidente se mai pot intampla, dar pansamentele trebuie verificate. Lucrez in chirurgie de mult timp si nu am inchis niciodata operatiile fara sa verific pansamentele", a spus Chaudhary Usmani.
Chirurgul care a deschis abdomenul barbatului, Christian Wakefield, a declarat ca instrumentele chirurgicale si sutele de pansamente au fost numarate in timpul operatiei, atunci cand erau scoase din pacient si, inca o data, imediat dupa operatie. Chiar daca s-au verificat de trei ori de doi chirurgi si de doua asistente, pansamentul lipsa nu a fost observat. "E vorba de o eroare umana", a recunoscut Wakefield. "Cauza cea mai probabila este ca asistenta sa fi numarat gresit pansamentele cand au fost scoase dupa operatie", a adaugat chirurgul. "Probabil s-au lipit unul de altul doua pansamente, pentru ca acestea se micsoreaza atunci cand se umplu de sange. Numaratoarea gresita si eroarea umana sunt cauzele accidentului", a mai spus el.
Nimeni nu a fost pedepsit
La autopsie, in Winchester, doctorii au precizat ca pensionarul, Twycross, din Hampshire, a fost reinternat pe 28 februarie anul trecut, adica la zece luni dupa operatie, pentru ca suferea de dureri abdominale, diaree, malnutritie si deshidratare. Batranul a fost operat de urgenta, din nou, de chirurgul Wakefield, care a descoperit pansamentul infectat. Dupa numeroase verificari, care au urmat primei operatii, pansamentul nu a fost gasit, cu toate ca se vedea o umflatura sub pielea batranului. Pensionarul a mai venit la spital pentru verificari si a stat internat pana la moartea sa, pe 4 octombrie anul trecut. In actul de deces se mentioneaza faptul ca moartea nu a fost naturala si s-a ajus la concluzia ca greseala doctorilor a contribuit partial la moartea sa, dar nu in totalitate. Grahame Short, insarcinat cu investigarea mortii lui Twycross, a dat, miercuri, verdictul: "Am ajuns la concluzia ca uitarea pansamentului in abdomen a fost accidentala. Ea nu a fost singura cauza a mortii. Robert Twycross a murit ca urmare a malnutritiei provocate de pansament. Suferea, de asemenea, de ischemie cardiaca si de jejunal diverticulosis". Chirurgul Wakefield a fost de acord cu verdictul. "Cred ca putea sa se vindece, desi ar fi fost un proces de lunga durata, iar daca pansamentul ar fi fost gasit, i-ar fi grabit vindecarea", a fost de acord medicul. O investigatie interna a fost facuta la spital, dar nu au fost luate masuri disciplinare. Spitalul a introdus, ca procedura, inca o verificare a pansamentelor si instrumentelor chirurgicale, pentru a se asigura ca nu se mai uita nimic in pacienti. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.