O colectie de scrisori datand din secolul al XIII-lea, descoperita printre bunurile unui veteran american din cel de-al doilea razboi mondial, a fost adusa inapoi in Polonia, transmite BBC News Online. Unele dintre scrisorile din colectie au fost scr
O colectie de scrisori datand din secolul al XIII-lea, descoperita printre bunurile unui veteran american din cel de-al doilea razboi mondial, a fost adusa inapoi in Polonia, transmite BBC News Online. Unele dintre scrisorile din colectie au fost scrise de Papi, iar cea mai veche dateaza din 1256. Colectia a fost descoperita de Philip Gavin, american din Wisconsin, dupa moartea tatalui sau, George Gavin, care adusese scrisorile acasa ca trofeu de razboi. Ele provin din arhivele din Wroclaw, oras din sud-vestul Poloniei care a apartinut Germaniei si s-a numit Breslau inainte de al doilea razboi mondial. Scrisorile au fost returnate de Neal Pease, profesor de istorie la Universitatea din Wisconsin, si predate lui Wladyslaw Stepniak, director adjunct al Arhivelor Nationale poloneze. "Suntem extrem de recunoscatori. Aceste scrisori sunt extrem de valoroase pentru noi", a spus Stepniak. "Sunt in total 17 scrisori, toate din secolul al XIII-lea. Unele dintre ele au fost scrise de Papii Alexandru al IV-lea si Grigore al X-lea sau de oficiali cu rang inalt ai Bisericii Romano-Catolice. Celelalte scrisori sunt mesaje intre proprietarii de teren", a spus Dariusz Ganczar, oficial al arhivelor. "Documentele au o foarte mare valoare arhivistica si istorica, insa continutul lor va fi dat publicitatii dupa ce va fi analizat complet, lucru care ar putea necesita o perioada mare de timp", a spus el.
Scrisorile au fost pastrate intr-o stare foarte buna, iar cuvintele in latina sunt inca vizibile pe suportul din piele de animal pe care au fost scrise. Initial, dupa ce documentele au fost autentificate de arhidioceza romano-catolica din Milwaukee in 2003, Philip Gavin le-a oferit acesteia spre pastrare, apoi a decis sa le returneze Poloniei. Gavin a declarat ca tatal sau a gasit scrisorile in noroi, langa un teren incendiat de pe teritoriul Austriei. Exista posibilitatea ca documentele sa fi fost pierdute in timpul retragerii germanilor din fata Armatei Rosii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.