Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad (foto), a reafirmat, ieri, dreptul tarii sale la tehnologia nucleara, provocandu-l pe omologul sau american, George W. Bush, la o dezbatere televizata, dedicata "problemelor lumii", informeaza Reuters. "Energi
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad (foto), a reafirmat, ieri, dreptul tarii sale la tehnologia nucleara, provocandu-l pe omologul sau american, George W. Bush, la o dezbatere televizata, dedicata "problemelor lumii", informeaza Reuters. "Energia nucleara folosita in scopuri pasnice reprezinta un drept al poporului iranian. Natiunea iraniana a ales aceasta cale in baza reglemetarilor internationale, doreste sa o foloseasca si nimeni nu poate sa o opreasca sa faca aceasta", a declarat liderul de la Teheran, cu doar doua zile inainte de expirarea termenului fixat de ONU pentru ca Iranul sa sisteze activitatile de imbogatire a uraniului. Presedintele iranian s-a aratat, totodata, prea putin intimidat de eventuala reactie a Organizatiei, apreciind ca "momentul folosirii ca instrument a Consiliului de Securitate a trecut si e putin probabil ca marile puteri sa vrea sa il foloseasca". Ahmadinejad s-a adresat, totodata, omologului sau american, propunandu-i organizarea unei dezbateri televizate "pentru a discuta despre problemele lumii si modalitatile de rezolvare a acestora". Washingtonul a solicitat un raspuns rapid din partea comunitatii internationale in cazul in care Iranul nu va respecta termenul avansat de ONU, insa analistii preconizeaza o eventuala amanare a unei decizii in acest sens, pe fondul divergentelor manifestate in cadrul Organizatiei pe marginea dosarului iranian.
Franta, dispusa la dialog
Desi refuzurile repetate ale Teheranului de a renunta la activitatile nucleare ingrijoreaza UE, autoritatile de la Paris au anuntat, ieri, ca Franta este "pregatita sa reia dialogul" cu Iranul pe aceasta tema. "Autoritatile iraniene se declara deschise la dialog si pregatite sa reia discutiile", a afirmat ministrul de Externe Philippe Douste-Blazy, citat de Mediafax. "Fara a renunta la solicitarea suspendarii acestor activitati controversate, Franta este, de asemenea, dispusa sa reia negocierile", a adaugat oficialul francez. "Insa trebuie sa fie vorba despre un dialog lucid, concret si responsabil", a continuat ministrul. La randul sau, presedintele Jacques Chirac si-a reinnoit apelul catre autoritatile iraniene, solicitand Teheranului "sa faca gesturile necesare pentru a crea conditiile increderii" comunitatii internationale cu privire la dosarul nuclear. "Exista intotdeauna loc pentru dialog. Iranul este o tara mare. Dar recunoasterea rolului sau ii creeaza de asemenea obligatii: cele de a risipi aprehensiunile si a lucra la stabilitatea regionala, cum i se cuvine unei mari tari responsabile", a declarat presedintele francez, estimand ca "Iranul nu va gasi securitate in dezvoltarea programelor clandestine, ci doar in cadrul comunitatii internationale". Anterior, comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a exprimat preocuparile UE fata de problema iraniana, fara a exclude posibilitatea adoptarii de sanctiuni impotriva Teheranului. Consiliul de Securitate al ONU a cerut Iranului sa suspende, pana la 31 august, programul de imbogatire a uraniului, amenintand ca, in caz contrar, ar putea impune sanctiuni impotriva regimului de la Teheran. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.