Un catel flocos si mustacios iese voios nevoie mare din curtea Primariei din Rast si, dupa ce da cu nasua€™ de o multime de oameni agitati si nervosi adunati in centrul comunei, isi vara coada intre picioare si o ia la sanatoasa. Se

Un catel flocos si mustacios iese voios nevoie mare
din curtea Primariei din Rast si, dupa ce da cu nasua€™
de o multime de oameni agitati si nervosi adunati
in centrul comunei, isi vara coada intre picioare si o
ia la sanatoasa. Se loveste in fuga de picioarele oamenilor si se strecoara subtil printre bustenii pusi unul langa altul pe Soseaua Bechet-Calafat.

Calator intamplator pe carari doljene, nimerit in fata unor oameni agitati care te indeamna sa te intorci din drum, caci drumul e blocat, ai zice ca te afli intr-o scena dintr-un film al lui Kusturica, intr-una din zilele lui proaste. Peste 100 de oameni au blocat drumul dintre Bechet si Calafat in dreptul localitatii Rast, in semn de protest fata de incetineala cu care autoritatile le construiesc casele. Fostele case au fost luate de Dunarea revarsata in luna aprilie, altele stau sa cada. O parte din sat a fost stramutata pe camp, acolo unde urmeaza sa se si construiasca noile case. Dar asa cum ii sta bine romanului, locuitorii din Rast sunt impartiti in doua tabere, iar capra vecinului nu e moarta nici ea. Unii vor case in satul vechi, altii cat mai repede in deal, ca ""mor de frig in corturi sau module acua€™ ca vine iarna"". ""Pai, de ce lua€™ ala care a stat intr-o casa cu o camera sau doua sa-i faca la fel cum imi face mie, care am avut patru camere? Io am copii care mai vin din cand in cand la mine. Ce fac? Dorm cu ginerele si cu fiica-mea in acelasi pat?""
NERVOZITATE. Spiritele se incing in momentul in care o Dacie amarata incearca sa sparga blocajul. Soferul iese nervos si trage de busteanul din drum, indepartandu-l. Oamenii ii sar in cap si ignora strigatele omului disperat, care urla ca are copilul bolnav in masina si trebuie sa-l duca la spital. Imbranceli, injuraturi. ""Pai, de ce sa o iei pe aici? Treci prin cealalta parte a drumului."" ""Nu intelegeti ca am copilul bolnav in masina? Lasati-ma sa trec, nemernicilor."" Mama isi tine copilul mic in brate si mai ca plange cand se vede in mijlocul unei razmerite.
Pe la ora 13:00 apare si prefectul de Dolj, insotit de secretarul de stat de la Ministerul Constructiilor, Andreica, facandu-se nevazuti in primaria din localitate. Sunt urmati indeaproape de un barbat micut de statura, grizonat, care cara niste suluri mari de hartie. ""Alea-s planuri. De patru luni le cara"", aud o voce undeva in spatele meu. Altul ma trage de o maneca si-mi zice in soapta: ""Sa-l intrebati pe prefect cand iese de ce s-a dus intai in primarie si nu a venit la noi sa ne asculte mai intai condoleantele noastre"", zambesc in sinea mea, si o aud pe tusa Floarea, care nu vrea nici in ruptua€™ capului sa fie mutata cu casa in camp. Vechea casa i-a fost luata de Dunare, dar ei tot aproape de apa ii place. ""Acolo-i departe, iar casile sunt una aici, alta la 100 de metri. Pai, io ce fac, ca-s batrana.""

SUB ASALT. Primarul Silisteanu, cu mainile in cap, inconjurat
de ""supusii"" neascultatori. Alaturi, secretarul de stat Andreica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.