O echipa de cercetatori a descoperit in Amazonia Occidentala un zacamant de chihlimbar continand numeroase insecte, acarieni si alte artropode fosilizate, care dateaza de acum 12-15 milioane de ani, transmite Mediafax. Descoperirea demonstreaza inca
O echipa de cercetatori a descoperit in Amazonia Occidentala un zacamant de chihlimbar continand numeroase insecte, acarieni si alte artropode fosilizate, care dateaza de acum 12-15 milioane de ani, transmite Mediafax. Descoperirea demonstreaza inca o data puternica biodiversitate a regiunii amazoniene. Zacamantul, situat in nordul statului Peru, este al treilea de acest fel descoperit in America de Sud si primul de pe teritoriul Amazoniei, una dintre regiunile cele mai bogate de pe planeta, gratie faunei si florei sale. Au mai fost descoperite panze de paianjen si peste 30 de specii de microorganisme (alge, licheni, spori) "care nu pot fi gasite fosilizate in mod normal", a declarat Pierre-Olivier Antoine, coordonatorul echipei de cercetatori. "Aceasta descoperire a permis obtinerea de informatii referitoare la aceste specii, care reprezinta jumatate din biomasa la ora actuala si despre care nu se stia mare lucru anterior", a explicat el. Spre deosebire de speciile de talie mare, care au schelet ce se poate mineraliza si se conserva timp de milioane de ani, resturile de insecte primitive sunt dificil de gasit. Acestea pot fi prezente numai in anumite tipuri de calcar cu textura foarte fina - care nu se gasesc pe teritoriul Amazoniei - sau in capcane de rasina care, cu anii, se transforma in chihlimbar galben. Toate speciile descoperite in Peru sunt noi. Dintre cele 13 insecte gasite, 12 apartin unor familii diferite, ceea ce permite sa se estimeze ca aceasta parte a lumii, cu climat cald si umed, se bucura de o foarte mare diversitate in miocenul mediu, ca si in prezent. Alte doua campanii de prospectare, desfasurate in 2005 si 2006, au permis colectarea in total a peste 100 de fragmente de chihlimbar cu o greutate totala de jumatate de kilogram si care sunt in curs de examinare. "Descoperirea unui numar atat de mare de specii intr-o cantitate atat de mica de substanta atesta o biodiversitate fenomenala, apropiata de cea din prezent", a subliniat Antoine. Continutul celular al anumitor fosile este bine conservat, ceea ce ofera sperante ca vor putea fi recuperate fragmente de ADN, in incercarea de a se reconstitui un arbore genealogic. Zacamantul, care are o latime de 250-300 de metri, a fost descoperit intamplator de pastorii din Amazon si este acoperit de apele fluviului in cea mai mare parte a anului. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.