O editie a recordurilor intre avanpremiere, monstri sacri ai celei de-a saptea arte si ploaie de staruri. Dar, mai ales, dupa cum a caracterizat directorul Marco Muller cea de-a 63-a editie a prestigioasei expozitii cinematografice de la Venetia, un
O editie a recordurilor intre avanpremiere, monstri sacri ai celei de-a saptea arte si ploaie de staruri. Dar, mai ales, dupa cum a caracterizat directorul Marco Muller cea de-a 63-a editie a prestigioasei expozitii cinematografice de la Venetia, un festival "non-festival" cu ambitia de a reuni in mod armonios cultura si spectacolul. In desfasurare incepand de astazi pana in data de 9 septembrie, "non-festivalul" se doreste a fi un spatiu autonom si original, un moment de ruptura cu drumurile batute si totodata un punct de plecare pentru a explora miscarile si tendintele artistice contemporane.
Programul generos (62 de titluri, dintre care 11 premiere) este dominat anul acesta de prezenta asiatica si americana. Mari autori precum: Brian de Palma cu "Black Dahlia", Stefen Frears cu "The Queen", Darren Aronofsky cu "The Fountain", Alain Resnais cu "Temeri neinsemnate", Isai Ming-Linag cu Hei Yanquan, precum si italianul Gianni Amelio sunt, in cadrul acestei editii, competitori pentru Leul de Aur. Din nefericire, asemenea anului trecut, nici un film romanesc nu a fost selectionat pentru competitia din orasul Lagunelor.
Asteptata cu mare interes, pelicula noir "Black Dhalia"- inspirata de romanul omonim de James Ellroy-, va inaugura festivalul, in prezenta actritelor protagoniste Hilary Swank-deja castigatoare a doua premii Oscar-si Scarlett Johansson, precum si a presedintei juriului, Catherine Deneuve.
O caracteristica inedita a actualei expozitii este reprezentanta de replica romana a evenimentului de la Lido. Astfel, in luna octombrie, la initiativa primarului Walter Veltroni, Roma va gazdui in premiera festivalul international al artei cinematografice, reunind nume ilustre ale filmului de pe intreg mapamondul. Evenimentul concurent care va fi prezentat de Nicole Kidman a starnit valuri de polemici si ingrijorari in Peninsula in legatura cu viitorul festivalului venetian care se confrunta de ani de zile cu dificultati de ordin logistic, indeosebi dupa deciziile guvernului anterior italian de a diminua fondurile destinate culturii.
Demne de amintit in cadrul celei de-a 63 editii a expozitiei de la Lido si cateva dintre creatiile aflate in afara competitiei: remake-ul "Belle Toujours", semnat de neobositul nonagenar Manoel de Oliveira, "Scrisori din Sahara" de Vittorio de Seta, precum si "World Trade Center" de Oliver Stone. Creatia regizorului rus Pavel Loungine, filmul "Ostrov" a fost aleasa sa incheie editia 2006 a expozitiei venetiene.
"Am incercat cu pasiune si cu luciditate sa parcurgem drumuri nebatute, sa experimentam noutati, sa ne cufundam in originalitate, fara a cauta insa spectaculosul" afirma recent Marco Muller. Ramane sa vedem zilele urmatoare in ce masura s-a reusit acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.