Sa admitem, prin absurd, ca rezultatele sondajelor de opinie trebuie citite ad literam. Ca, dupa doi ani de guvernare discutabila, Alianta DA - care s-a aflat mai mult pe picior de razboi decat de colaborare - a reusit sa creasca in sondaje fata de m
Sa admitem, prin absurd, ca rezultatele sondajelor de opinie trebuie citite ad literam. Ca, dupa doi ani de guvernare discutabila, Alianta DA - care s-a aflat mai mult pe picior de razboi decat de colaborare - a reusit sa creasca in sondaje fata de momentul alegerilor, iar nu sa scada, in favoarea Opozitiei. Asa cum ar fi normal. Iar daca asa stau lucrurile si Alianta DA poate obtine, daca maine ar avea loc un scrutin parlamentar, cel putin 50 la suta, atunci sa admitem si cel de-al doilea lucru. Si anume, ca trebuie facute anticipate. Numai ca, daca ar fi sa fie asa, anticipatele nu s-ar putea face maine. Ci altadata. Si probabil nu s-ar putea face deloc. Ceea ce ne poate duce la concluzia ca aceasta idee este vanturata doar ca o sperietoare. Care, treptat, nu mai are nici un efect. Vezi povestea cu lupul. Si, pe aceeasi logica in oglinda, am mai putea trage concluzia ca, in masura in care sperietoarea este reala, impacarea din interiorul Aliantei este iluzorie. Daca am dreptate, atunci in ultimele zile asistam la un nou circ.
Intotdeauna, rezultatele cercetarilor de piata, facute asupra electoratului in interiorul unui ciclu politic, deci cu mai multa vreme inaintea alegerilor, trebuie interpretate cu multa grija. Si cu o unitate de masura care iese din logica simplei aritmetici. Daca acum numarul nehotaratilor este mare, o parte semnificativa a populatiei refuzand sa se pronunte, intrucat nu stie efectiv in ce directie sa-si plaseze votul, nu acelasi lucru se intampla inaintea alegerilor. Atunci cand, prin campania electorala din ce in ce mai intensa, un numar mai mare de cetateni cu drept de vot devin preocupati de fenomenul politic, intelegand ca decizia este in mana lor. Ca ei pot darama o guvernare si pune alta in loc. In campania electorala, populatia este mai bine informata. Nu numai fiindca partidele platesc pentru acest lucru ziarelor si televiziunilor. Iar televiziunea publica e obligata sa-si consacre spatii generoase in mod gratuit. Ci si fiindca dezbaterea in sine, cu argumente pro si contra, a unor decizii legate de guvernarile trecute, prezente si viitoare, incita, uneori chiar exacerbeaza interesul public pentru politica. Iar informatiile necesare pentru luarea unor decizii ajung mai usor la cetatean. De aceea, partidele mizeaza, in general, dar numai inaintea si in timpul alegerilor, nu atat pe electoratul fidel, consacrat, statornic, cat pe atragerea persoanelor nehotarate. A celor care astazi prefera sa nu se pronunte atunci cand, in diferite chestionare, sunt intrebate cu cine ar vota daca ar avea loc alegeri. Revenind la tema noastra, putem trage fara ezitare concluzia ca intr-adevar una este ce spun sondajele azi si alta e ce vor spune in campania electorala. Si nu institutele gresesc daca noi tragem cumva concluzii pripite. Este exclus ca Alianta DA sa beneficieze astazi de un punctaj mai bun decat la alegerile din 2004. O asemenea ascensiune se produce, de obicei, doar in prima parte a primului an din ciclul de guvernare, cand se aplica logica "castigatorul ia totul". In 2005, in primele luni ar fi putut fi organizate alegeri anticipate cu sanse reale de castig pentru Alianta DA. Daca si numai daca populatiei i s-ar fi explicat, in mod cinstit, ce urmaresc initiatorii acestui costisitor si stresant demers. Astazi, cu exceptia PRM si, poate, a partidului condus de Gigi Becali, niciuna dintre fortele politice nu ar avea de castigat daca ar avea loc alegeri reale, iar nu teoretice, fictive, cum sunt cele preconizate prin fel de fel de proiecte lansate pe piata.
Admitand ca, totusi, PNL si PD ar avea argumente solide, in ciuda rationamentelor de mai sus, ca ar putea obtine un castig prin anticipate, va trebui sa vedem, in mod realist, care poate fi calendarul acestui eveniment. Pana la inceputul lui februarie 2007, toata lumea este de acord ca nici nu se pune problema anticipatelor, intrucat o asemenea procedura ar fi contraproductiva in raport cu admiterea noastra in UE. Daca la inceputul lui februarie 2007, ca urmare a ipoteticei impacari de azi, intre PNL si PD, si a si mai ipoteticei consolidari a Aliantei, se decide organizarea de anticipate, ele vor avea loc cateva luni mai tarziu. Si ar fi, teoretic cel putin, posibil ca Alianta DA, in deplina armonie cu ea insasi, sa dispuna de o majoritate parlamentara cu un an inaintea alegerilor ordinare. Cele care ar trebui sa aiba loc in toamna lui 2008. Pentru populatia tarii, efortul alegerilor nu ar acoperi castigul, sa spunem al unui an de zile. Actualii parlamentari, indiferent de hotararea partidelor din care fac parte, nu vor vota pentru anticipate. Ce interes ar avea sa-si paraseasca functiile? In plus, este clar ca PSD, care si-a mentinut nucleul dur, de 25 la suta, va fi in 2007 mai puternic si nicidecum mai slab, sub aspect electoral.
Rationamentele de mai sus le poate face oricine. Cu atat mai mult liderii PNL si PD. Cei care semnalizeaza, in mod fals, ca se impaca. In jurul unui proiect, al anticipatelor, care nu vor avea loc. Dar sperietoarea inca prinde.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.