Primul timbru din lume, emis in anul 1840, si o scrisoare care mai pastreaza urmele radiatiilor bombei de la Hiroshima vor fi prezentate la Expozitia Mondiala Filatelica ce va avea loc la Bucuresti in 2008, la implinirea a 150 de ani de la aparitia p
Primul timbru din lume, emis in anul 1840, si o scrisoare care mai pastreaza urmele radiatiilor bombei de la Hiroshima vor fi prezentate la Expozitia Mondiala Filatelica ce va avea loc la Bucuresti in 2008, la implinirea a 150 de ani de la aparitia primei marci postale romanesti. La complexul Romexpo, unde se va desfasura Expozitia Mondiala Filatelica EFIRO 2008, vor fi expuse "Penny Black", primul timbru din lume, dar si cateva exemplare din prima marca postala romaneasca, celebrul "Cap de bour", informeaza Posta Romana. Alaturi de acestea se vor afla timbre din colectiile Reginei Elisabeta a Marii Britanii si a printului Albert de Monaco. Totodata, va fi expusa o alta raritate filatelica: o scrisoare din Al Doilea Razboi Mondial, care mai pastreaza urmele radiatiilor bombei de la Hiroshima. La expozitie sunt asteptati sa participe peste o mie de colectionari din peste 70 de tari. Pentru a promova acest eveniment, Romfilatelia si Compania Nationala Posta Romana introduc in circulatie emisiunea filatelica "Expozitia Mondiala Filatelica EFIRO 2008". Emisiunea filatelica prezinta in maniera "marca pe marca" timbrele primei emisiuni "Cap de Bour", datata 15 iulie 1858. Timbrele emisiunii cu valorile nominale de 30 Bani, 50 Bani, 1,20 Lei si 1,60 Lei poarta pe ele imaginea celor patru timbre emise in 1858, respectiv, a valorilor de 27, 54, 84 si 108 parale. Imaginile timbrelor sunt asociate cu viniete care au ca laitmotiv Stema Moldovei, in piatra, in patru ipostaze diferite. Timbrul colitei dantelate, cu valoarea nominala de 2,20 Lei, reuneste intr-o grafica unitara desenul timbrului "Cap de Bour" si imaginea bourului Moldovei in habitatul sau natural. Toate componentele emisiunii poarta sigla EFIRO 2008. Prima expozitie EFIRO (Expozitie Filatelica Romana) cu participare internationala s-a desfasurat in 1932, sub patronajul Regelui Carol al II-lea. Urmatoarele doua au avut loc la Palatul Parlamentului, in 1998 si in 2004. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.