Un membru al comisiei parlamentare ruse care ancheteaza circumstantele producerii masacrului de la scoala din Beslan, din 2004, sustine intr-un raport publicat recent ca serviciile secrete ruse sunt responsabile de tragedia de acum doi ani, dupa ce a
Un membru al comisiei parlamentare ruse care ancheteaza circumstantele producerii masacrului de la scoala din Beslan, din 2004, sustine intr-un raport publicat recent ca serviciile secrete ruse sunt responsabile de tragedia de acum doi ani, dupa ce au lansat cu un sistem de lansator de grenada, din exterior, o grenada asupra cladirii in care se aflau ostaticii, inainte ca teroristii sa incerce sa isi detoneze bombele, informeaza Mosnews. Concluziile deputatului Yuri Savelyev contrazic astfel versiunea oficiala prezentata pana acum de Moscova, conform careia bombele plasate de teroristii ceceni in sala de gimnastica a scolii ar fi explodat inainte ca fortele de securitate ruse sa asedieze cladirea, actiune in care si-au pierdut viata 331 de persoane, majoritatea copii. Un ziar rusesc a publicat concluziile raportului intitulat "Beslan, Adevarul Ostaticilor", realizat de Savelyev, expert in arme si explozibil, si in care acesta pretinde ca primele doua explozii din scoala, care au provocat cele mai multe victime in randul ostaticilor, au fost cauzate de catre proiectile explozive trase de la etajul al cincilea al unei cladiri aflate in vecinatatea scolii. Acest lucru vine sa confirme variantele neoficiale prin care se aprecia ca tragedia de-acum doi ani a fost determinata de o falsa interventie a fortelor federale. Totodata, autorul raportului afirma ca, pe durata investigatiilor, "a descoperit ca nu toate consecintele deflagratiilor pot fi explicate prin explozia unor bombe artizanale instalate de rebelii ceceni" in scoala. Autoritatile ruse au insistat asupra versiunii, intens contestata de multe voci, potrivit careia asaltul impotriva scolii din Beslan a fost lansat dupa producerea a doua explozii provocate de bombele plasate de teroristi in cladirea in care erau tinuti ostatici 1127 de oameni. Deputat din partea partidului nationalist Rodina, Saveliev isi bazeaza afirmatiile pe o analiza tehnica facuta pe cladirea scolii, pe fotografii si pe declaratii ale martorilor. Publicarea raportului intervine cu doar cateva zile inainte de comemorarea a doi ani de la tragedia din 1 - 3 septembrie 2004, in vreme ce raportul oficial al Comisiei de ancheta parlamentare nu a fost dat publicitatii nici pana acum. Luarea de ostatici de la Beslan, comisa de un comando pro-cecen care cerea retragerea fortelor ruse din Cecenia, s-a soldat cu moartea a 331 de persoane, dintre care 186 erau copii, si a celor 31 din cei 32 de presupusi teroristi.
Nurpashi Kulayev, singurul terorist care a supravietuit asaltului, a fost inchis pe viata in mai 2006. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.