Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si presedintele Comitetului Olimpic Roman (COR), Octavian Morariu, incearca de luni bune sa convinga Guvernul Romaniei sa adopte proiectul privind desfiintarea Agentiei Nationale pentru Sport. Tr
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si presedintele Comitetului Olimpic Roman (COR), Octavian Morariu, incearca de luni bune sa convinga Guvernul Romaniei sa adopte proiectul privind desfiintarea Agentiei Nationale pentru Sport. Trecerea sportului de performanta la COR si crearea la nivelul MAI a unui departament care sa preia sporturile mici este un subiect deja arhicunoscut. Tentativa de acaparare a sportului de catre Blaga si Morariu, sprijiniti de consilierii prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang, a fost dezvaluita in premiera de ZIUA, in urma cu mai multe luni. Proiectul de ordonanta de urgenta semnat de Vasile Blaga si chestorul Nicolae Berechet a fost introdus de mai multe ori de catre ministrul MAI pe ordinea de zi a Executivului. De fiecare data insa el fie nu s-a discutat, fie s-a amanat pentru a se aduce noi lamuriri. Cu toate acestea, initiatorii proiectului nu au renuntat. Miza este mult prea mare, asa cum ZIUA a aratat in numerele trecute.
O alta solutie
Vasile Blaga si Octavian Morariu doresc cu orice pret sa puna mana pe sportul romanesc. Acesta este singurul lor tel, iar parerile celor implicati direct nu conteaza. Trecerea sportului de performanta la COR si crearea la MAI a unui departament care sa preia sporturile mici este o solutie cat se poate de aberanta si care nu se justifica. Chestorul Nicolae Berechet, unul dintre semnatarii proiectului, declara cu mai multe luni in urma, pentru ziarul ZIUA, ca initiativa nu urmareste altceva decat cresterea performantelor la nivel sportiv. "Se doreste un experiment al includerii Agentiei Nationale pentru Sport in Ministerul Administratiei si Internelor in ideea consolidarii activitatilor cu relevanta in plan sportiv, olimpic etc. a sustinerii activitatilor pe plan financiar si a cresterii performantelor pe plan sportiv", spunea acesta. O declaratie care insa nu are nici un fel de acoperire daca tinem cont de faptul ca in forma actuala de organizare sportul romanesc a avut cele mai bune rezultate din ultimii 16 ani. Acelasi chestor Nicolae Berechet adauga ca initiativa trebuie avizata de "mai multe structuri si institutii", iar ANS trebuie sa isi spuna parerea in ceea ce priveste acest proiect.
O parere de care insa nimeni nu tine cont. Important este ca Agentia Nationala pentru Sport sa nu mai existe, sportul de performanta sa fie preluat de COR, iar cel mic de catre un departament creat special la nivelul MAI. Aceasta solutie este insa una total nepotrivita. Lucru spus chiar de catre cei implicati in sport. Federatiile sportive se opun total proiectului semnat de ministrul MAI si chestorul Berechet si sustinut de presedintele COR si consilierii prezidentiali Belu si Bitang. Astfel, cele cateva zeci de Federatii Sportive Nationale precizeaza ca proiectul lui Blaga este unul nepotrivit si considera ca cea mai buna solutie este infiintarea unui Minister al Sportului sau mentinerea actualei forme de organizare.
Puncte de vedere care conteaza
In continuare ZIUA prezinta punctele de vedere, trimise catre ANS, ale catorva dintre cele mai importante federatii sportive care s-au pronuntat asupra proiectului lui Blaga si Morariu. Observatii care au ajuns si pe masa primului ministru Calin Popescu Tariceanu pentru a fi analizate. De asemenea, ziarul nostru pune la dispozitia acestora punctele de vedere ale federatiilor sportive. Desigur, in cazul in care ministrul Administratiei si Internelor si presedintele COR doresc sa tina cont de ele.
Astfel, Federatia Romana de Atletism sustine ca cea mai buna solutie pentru sportul romanesc este fie infiintarea unui Minister al Sportului, fie mentinerea formei actuale de organizare. "Prin prezenta va comunicam ca punctul de vedere al Federatiei Romane de Atletism privind o posibila viitoare structura a sportului romanesc, este infiintarea unui minister <<Ministerul Sportului>>, in situatia in care nu se reuseste acest lucru, sustinem ca actuala forma de organizare, respectiv Agentia Nationala pentru Sport in subordinea Cancelariei Primului Ministru si sub conducerea directa a Primului Ministru, este forma cea mai benefica pentru Sport", se arata intr-o adresa semnata de presedintele Federatiei Romane de Atletism, Ilie Floroiu. De aceeasi parere este si Federatia Romana de Box: "Luandu-se in discutie propunerea privind trecerea sportului in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, federatia noastra considera ca nu este oportun acest lucru si solicita mentinerea Agentiei Nationale pentru Sport ca organ de conducere a sportului. In plus, apreciem ca fata de impactul pe care il are sportul pe plan international este necesara infiintarea Ministerului Sportului, cu atat mai mult cu cat in anul 2007 vom intra in Uniunea Europeana, unde si pretentiile pe linie sportiva vor fi mai mari". Reinfiintarea Ministerului Sportului este propusa si de Federatia Romana de Fotbal "ca urmare fireasca a rezultatelor obtinute de sportul romanesc precum si a modului de organizare din marea majoritate a tarilor din cadrul Uniunii Europene". Si Federatia Romana de Handbal sustine infiintarea unui Minister al Sportului care "prin reprezentantul sau in Guvernul Romaniei, va putea sa faca mult mai bine cunoscute problemele sportului romanesc si sa-l includa pe lista de prioritati a guvernului".
Un punct de vedere extrem de clar este cel al Federatiei Romane de Gimnastica: "Sportul va deveni in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor o anexa, fara a-i fi acordate atentia si intelegerea necesare. Responsabilitatea organizarii sportului trebuie sa revina unui organism independent, specializat, de preferat un minister al sportului sau, in ultima instanta, o agentie nationala pentru sport asa cum exista in prezent".
Adevarata tinta
Acestea sunt doar cateva dintre observatiile Federatiilor Sportive Nationale fata de proiectul lui Blaga si Morariu. Dupa cum se poate observa, toate resping cu fermitate prevederile acestei initiative si considera ca cea mai potrivita solutie ar fi mentinerea actualei forme de organizare sau infiintarea unui Minister al Sportului. Parerile celor implicati direct in sport si care cunosc probelemele acestei activitati ar trebui sa primeze. Vasile Blaga si Octavian Morariu ar trebui sa tina cont de punctul de vedere al federatiilor sportive. Numai ca acest lucru nu se intampla. Mult mai important este patrimoniul ANS si banii alocati de la bugetul de stat sportului. Primeaza nu cresterea si imbunatatirea sportului romanesc, ci complexele sportive nationale, bazele, hotelurile ce se afla in prezent in administrarea ANS si bugetul alocat sportului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.