Timp de trei zile, Bucurestiul este gazda Reuniunii anuale a diplomatiei romane, o intrunire care isi propune sa evalueze politica externa a Romaniei, ca viitor stat membru al Uniunii Europene. Reuniunea anuala a diplomatiei romane a inceput ier

Timp de trei zile, Bucurestiul este gazda Reuniunii anuale a diplomatiei romane, o intrunire care isi propune sa evalueze politica externa a Romaniei, ca viitor stat membru al Uniunii Europene.

Reuniunea anuala a diplomatiei romane a inceput ieri, la Bucuresti, sub motto-ul ""Noi realitati, noi raspunderi, noi perspective"". Ambasadorii, consulii, directorii institutelor culturale romanesti, reprezentanti ai Corpului Diplomatic strain, reprezentanti ai societatii civile, mediului academic si de afaceri, dar si membri ai Guvenului si ai Parlamentului, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale participa trei zile la o ampla dezbatere privind proiectul unei strategii de politica externa postaderare. Vor fi puse in discutie si Legea diplomatiei, Legea romanilor de pretutindeni si Legea votului prin corespondenta. Reuniunea de anul acesta beneficiaza si de prezenta unor oaspeti straini: Miguel Angel Moratinos, ministrul Afacerilor Externe Spania, Abdelelah Al-Khatib, ministrul iordanian al Afacerilor Externe, Anand Sharma, ministrul pentru Afaceri Externe al Indiei, Guenter Gloser, ministru de stat pentru Europa din Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, prim-ministrul Regatului Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen. Ministrii de Externe ai Finlandei si Republicii Populare Chineze, ministrul de stat pentru Europa al Marii Britanii si Secretarul General al NATO vor transmite mesaje video in cadrul reuniunii anuale.
DISCURS. In discursul de deschidere, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, s-a declarat multumit de bilantul diplomatiei romane in ultimul an. ""Trebuie sa mentinem aceeasi abordare sobra si pragmatica pentru a parcurge ultimii pasi pe care ii mai avem de facut pana la aderare. Saptamanile si lunile urmatoare sunt cruciale. Avem in fata un test insemnat, cel al raportului Comisiei Europene din 26 septembrie, pe baza caruia Consiliul Uniunii urmeaza sa confirme aderarea noastra la 1 ianuarie 2007"", a spus seful diplomatiei romane. Potrivit lui Ungureanu, ""1 ianuarie 2007 va fi doar o data calendaristica"", iar Romania nu are timp sa sarbatoreasca, pentru ca eforturile vor continua dupa aderare. ""Asemenea altor state care au aderat mai recent la UE, Romania acorda o mare importanta rolului SUA in securitatea europeana"", a afirmat Ungureanu, adaugand ca ""Romania va adopta, cel mai probabil, o linie de conduita care sa imbine proatlantismul lucid cu multilateralismul eficace al Europei"".

REPROSURI SI PRIORITATI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.