Fara indoiala ca ultima dosariada pornita de Traian Basescu, printr-o noua dececretizare in CSAT, de data aceasta avand ca tinta Biserica nationala si cultele religioase, va provoca pentru multe saptamani de acum incolo reverberatii si dezvaluiri
Fara indoiala ca ultima dosariada pornita de Traian Basescu, printr-o noua dececretizare in CSAT, de data aceasta avand ca tinta Biserica nationala si cultele religioase, va provoca pentru multe saptamani de acum incolo reverberatii si dezvaluiri "inspaimantatoare". Nu este insa deloc clar de ce, daca exista o lege care stipuleaza prioritatile CNSAS, presedintele Traian Basescu pare stimulat de incitarea ministrului PNL, Adrian Iorgulescu, care cuprinde si o murdarie privind taina spovedaniei - "un afront la adresa Bisericii si adevarului istoric". Si trece la desecretizarea dosarelor Securitatii aflate sub lacatul SRI privind cultele, uitand sa studieze Legea CNSAS, care spune ca ierarhii Bisericii si sefii cultelor se afla ca ordine a prioritatilor la litera "t", cu mult dupa litera "a", unde se afla nimeni altul decat presedintele Romaniei, oricare ar fi el sau literele "b" - deputat sau senator si "c" - membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat etc. Ei bine, surse bine informate din CNSAS ne transmit ca nici pana la ora aceasta nu au fost cercetati membrii Guvernului dupa sosirea noilor arhive de la SRI. Or, surprizele ar putea dinamita multe din aspiratiile europene ale tovarasilor aflati la guvernare. Pe de alta parte, legea CNSAS are o grava anomalie genetica pentru ca nu prevede cercetarea membrilor acestei "instante morale". Daca printre acestia, dupa cum deja acuza un lider politic la randul lui dubios, s-a strecurat o cartita a Securitatii sau, de ce nu?, a KGB, serviciul caruia multi lideri politici si de opinie par sa-i fi ramas credinciosi? De ce asadar, uitand de cererea societatii civile de a desecretiza dosarele tuturor formatorilor de opinie, ale personalitatilor societatii romanesti, fie ele civile, militarizate sau religioase - prevedere aflata la litera "n" -, Traian Basescu prefera "t"-ul? Raspunsul la aceasta intrebare va duce si la "desecretizarea" planurilor Cotrocenilor privind guvernarea post-Tariceanu si rolul liderilor de opinie mai mult sau mai putin santajabili cu dosarele Securitatii pentru aceasta lucratura. Pana atunci, ZIUA ramane consecventa dezvaluirii adevarului in totalitatea sa, nu trunchiat si manipulat politic, si reclama un fals "reper moral", cu haine preotesti, dar bine infipt si sustinut de grupuri de interes, acaparatoare ale notiunii de "societate civila": parintele Iustin Marchis. Revelatia este si un avertisment la adresa presedintelui Basescu, care ar trebui sa se uite cu atentie si la grupurile aciuate pe langa Cotroceni, daca tot dispune de bagheta magica a desecretizarii. Daca nu, ZIUA il va tine la curent despre fariseii si iudele din ograda sa. (L.I.)
Prelatii ortodocsi si catolici isi cer dosarele
Biserica Ortodoxa si cea catolica sustin la unison desecretizarea dosarelor clericilor, dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut CNSAS sa se ocupe de acest lucru. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe spun ca Sfantul Sinod al BOR si-a dat acordul inca din 1997 pentru deschiderea dosarelor preotilor. Pe de alta parte, Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, cunoscut ca primul prelat care si-a recunoscut colaborarea cu fosta Securitate, a spus ieri ca decizia CSAT de declasificare a dosarelor preotilor este "normala", atat timp cat cei care reprezinta cultele nu fac exceptie de la "ceea ce formeaza o preocupare a intregii societati". Corneanu a precizat, pentru postul public de radio, ca declaratia lui Traian Basescu privind declasificarea dosarelor de Securitate ale reprezentantilor clerului este "foarte echilibrata". "Intr-adevar, a fost o perioada foarte dificila, perioada dictaturii comuniste, care a vizat poate, as zice nu direct, dar nu mai putin, si cultele si reprezentantii cultelor, ca pe toti cetatenii tarii noastre... Nu m-a surprins (n.r.-decizia CSAT), cred ca era normala, pentru ca nici noi, cei care reprezentam cultele, nu facem exceptie de la ceea ce formeaza o preocupare a intregii noastre societati romanesti si, evident, inclusiv a sefului statului", a explicat Mitropolitul. Referindu-se la propria colaborare cu Securitatea, Corneanu a spus ca a avut grija, de fiecare data cand se intalnea cu ofiterii regimului, sa nu spuna "neadevaruri", dar, mai ales, "sa nu faca rau nimanui". In ceea ce-i priveste pe sefii cultelor religioase, Nicolae Corneanu a sustinut ca acestia erau suspectati si urmariti permanent de organele de Securitate. "Se credea ca, prin cultele religioase, prin religie in general, se poate aduce un prejudiciu statului comunist ateu si, de aceea, sigur ca toti oamenii religiei au fost in vizorul celor de la conducerea tarii, pana la un moment dat", a explicat reprezentantul BOR.
"Incalcarea tainei spovedaniei trebuie pedepsita"
Intrebat, pe de alta parte, daca trebuie sanctionati preotii care se dovedeste ca au incalcat juramantul de duhovnic si au turnat la Securitate ce aflau de la credinciosi in timpul spovedaniei, Corneanu a spus ca pedepsirea acestora trebuie sa fie obligatorie, fara a mai fi nevoie de o decizie a Sfantului Sinod in acest sens. "Fiecare eparhie are un for de judecata si, in masura in care un preot ar fi aratat cu degetul ca a facut o declaratie pe baza a ceea ce a aflat de la un credincios in taina marturisirii, acesta va fi judecat. Va fi, sigur, prima data cercetat, si, in masura in care s-ar dovedi ca a facut acest lucru, va fi sanctionat potrivit randuielilor bisericesti", a continuat mitropolitul Banatului.
Adrian Gabor: "Mai intai sa vedem dosarul lui Basescu"
Propunerea lui Basescu de desecretizare a dosarelor preotilor i-a nemultumit si pe unii prelati. Foarte atent probabil la dezbaterile de la televizor legate de dosarul presedintelui, secretarul stiintific al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, preotul Adrian Gabor, a propus, de exemplu, ca Traian Basescu sa faca public propriul dosar si de abia apoi sa propuna desecretizarea dosarelor ierarhilor. "Daca vorbim despre dosare, despre cei care au turnat la Securitate, sa vorbim cu dosarele pe fata", a declarat Gabor, pentru NewsIn. Dupa care a continuat revoltat. "Mai intai sa scoata el (Traian Basescu - n. r.) dosarul si apoi sa ceara desecretizarea dosarelor episcopilor", a mai spus profesorul universitar. Potrivit acestuia, principala problema a Romaniei nu sunt, de fapt, dosarele fostei Securitati. "Sunt oameni care mor de foame, iar noi ne preocupam de dosare", a conchis parintele Gabor. (Carmen EPURAN)
Biserica Catolica: Iorgulescu a adus "un afront grav Bisericii si adevarului istoric"
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO Biserica Catolica, prin vocea arhiepiscopului Ioan Robu, este de acord cu desecretizarea dosarelor care ii privesc pe slujitorii Bisericii, considerand ca prin aceasta ar putea fi aflat adevarul despre suferintele la care a fost supusa Biserica in timpul comunismului, transmite Mediafax. "Acest fapt va aduce la lumina multe adevaruri legate de suferinta Bisericii in timpul Comunismului, in mod special a Bisericii Catolice, persecutata in cel mai crunt mod", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, publicat luni. Reprezentantii clerului catolic considera, totodata, ca declaratia ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, cu privire la posibilitatea ca preotii sa divulge ceea ce au auzit in cadrul Tainei Spovedaniei este "un afront grav adus Bisericii si adevarului istoric, probat de pleiada de martiri ai Bisericii". Acestia apreciaza ca au existat greseli, dar ca orice forma de acceptare obtinuta sub presiune este departe de a avea vreo legatura cu incalcarea "sigiliului Spovezii". "Posibilitatea ca unii slujitori sa fi avut contacte cu lucratori ai regimului comunist nu da voie nimanui sa speculeze asupra a ceea ce pentru crestini este sacru, respectiv, Taina Spovezii. Marturisirea, ca Taina, este expresia cea mai concreta a Milostivirii Divine si se ridica deasupra intereselor oricarui regim politic. Incalcarea secretului marturisirii, in orice context s-ar face, este nepermisa si atrage dupa sine o cenzura grava din partea Bisericii, pentru toti cei care au auzit continutul acesteia", se arata in comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti. Reprezentantii acesteia sustin ca afirmatia ministrului Culturii este regretabila, pentru ca "pune intr-o lumina negativa Biserica si Tainele sale si, fara dovezi, pare halucinanta".
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat, la finalul saptamanii trecute, la Scoala de vara a TNL de la Mamaia, ca Romania a avut parte de "o intelectualitate colaborationista" cu vechiul sistem, care s-a lasat cumparata fara onorabilitate, dandu-l ca exemplu pe senatorul PSD, poetul Adrian Paunescu. "Pe langa ordonanta de modificare a Legii CNSAS, pe care si-o tot asuma presedintele Basescu si care apartine liberalilor, pe langa Legea lustratiei, va trebui sa avem in vedere deschiderea arhivelor comuniste, ale UTC-ului, dar si ale cultelor. Aici s-a strans un balast fantastic. Preotul facea informari. Venea omul sa se spovedeasca si astia faceau note informative", a subliniat Adrian Iorgulescu. (D.E.)
Iorgulescu: "Dosarele preotilor sunt inspaimantatoare"
Ministrul Culturii zice ca sunt prelati care au facut pact cu diavolul
Mircea PAun - ZIUA FOTO Dosarele CNSAS care apartin ierarhilor din toate cultele bisericesti ar putea scoate la iveala informatii care i-ar inspaimanta pe oamenii cu frica de Dumnezeu. Declaratia ii apartine ministrului liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu, care si-a reluat ieri afirmatiile cu privire la "pactul cu diavolul facut de slujitorii lui Dumnezeu", desi si-a pus toata Biserica in cap din aceasta cauza. Ministrul a precizat ca nu vrea sa acuze pe nimeni, desi stie ca exista aceste dosare. "Nu este treaba mea sa dau nume. Nu inteleg de ce dosarele de Securitate ale fostilor colaboratori apartinand ierarhilor sau preotilor au fost trecute in categoria de siguranta nationala. Nu ma refer la institutia care se cheama Biserica, ci ma refer la oameni care au facut compromisuri vizavi de propria lor constiinta si de acest popor credincios si care si-au tradat misiunea lor spirituala", a adaugat Adrian Iorgulescu. Liberalul a explicat ca initiativa sa, anuntata saptamana trecuta, de a cere desecretizarea dosarelor clericilor, nu trebuie interpretata ca o declaratie de razboi adresata Bisericii, ci ca un gest necesar, la 16 ani de la Revolutie. "Nu este vorba de o batalie intre minister si capii Bisericii Orodoxe, eu doresc sa sprijin cultele din Romania prin mijloace legislative. sunt oameni care si-au tradat misiunea, care au incalcat juramantul fata de Dumnezeu", a explicat Iorgulescu, adaugand ca aceasta masura va aduce prestigiu unei institutii in care populatia are cea mai mare incredere. (C.E.)
PSD vrea schimbarea modului de functionare a CSAT
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, ieri, ca proiectele de legi ale sigurantei pe care le vor propune social-democratii vor prevedea si modificarea radicala a modului in care functioneaza Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, informeaza Mediafax. Liderul PSD s-a aratat nemultumit de decizia CSAT privind neparticiparea cu trupe romanesti la forta de mentinere a pacii in Liban, apreciind ca aceasta hotarare "arata o importanta inconsecventa din partea presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu". Geoana si-a motivat criticile afirmand ca, pe de o parte, premierul "decide in nume propriu, fara sa consulte pe nimeni", ca se impune retragerea trupelor romanesti din Irak, in timp ce, pe de alta parte, la o solicitare a Consiliului de Securitate al ONU si a Uniunii Europene, "Romania spune nu". Presedintele PSD crede ca s-ar impune o "dezbatere serioasa" despre prezenta trupelor militare romanesti in zonele de conflict. Sustinand ca deciziile luate de presedintele Traian Basescu, de premierul Calin Popescu Tariceanu si de CSAT sunt conjuncturale, in functie de "lupta politica interna", de "razboiul dintre presedinte si premier" si dintre ministrii liberali si cei democrati, Geoana a anuntat ca propunerea PSD privind legile sigurantei nationale va contine si o prevedere vizand "schimbarea dramatica a modului in care functioneaza CSAT".(R.A.)
Ilie Sarbu: "Este grav sa culpabilizezi Biserica in ansamblul ei"
Vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu a criticat ieri, afirmatia ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu potrivit careia multi preoti au scris note informative dupa ce oamenii li se spovedeau, sustinand ca "este extrem de grav sa culpabilizezi Biserica in ansamblul ei". "Afirmatia pe care a facut-o ministrul culturii mi se pare foarte grava. Acest lucru vreau sa va spun ca nici pe vremea comunistilor nu s-a intamplat, preotii erau o categorie protejata, alaturi de medici si avocati", a spus Ilie Sarbu, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD. El a subliniat ca PSD nu poate fi de acord cu acest lucru. Vicepresedintele social-democrat a spus, totodata, ca nu poate fi exclus faptul ca au existat unii preoti care ar fi colaborat cu Securitatea, dar nu trebuie culpabilizata Biserica in ansamblul ei. (R.A.)
Biserica Ortodoxa cere din 1997 deschiderea dosarelor clericilor
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si-a facut public, inca din 1997, acordul pentru deschiderea dosarelor clericilor din arhiva fostei securitatii, a declarat, luni, pentru Mediafax, preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. "Inca din 1997, Sfantul Sinod si-a facut publica pozitia fata de acest subiect, precizand ca nu este impotriva deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati, dar vrea ca acest proces sa se desfasoare in spiritul adevarului si al dreptatii", a declarat parintele Stoica, amintind ca Sfantul Sinod a consimtit la "desecretizarea dosarelor clericilor" si in iulie 2001, dupa redeschiderea unui subiect mai vechi, referitor la o acuzatie lansata de un fost ofiter de Securitate, in decembrie 1989, potrivit careia preotii ar fi colaborat cu Securitatea, tradand secretul spovedaniei. In aceeasi perioada, Sfantul Sinod a declarat ca exista preoti care in perioada regimului comunist au fost colaboratori, dar asta din cauza presiunilor la care au fost supusi clericii ca sa devina colaboratori ai Securitatii. BOR respinge insa acuzatiile potrivit carora a fost tradat secretul spovedaniei, precizand ca la spovedanie preotii sunt interesati de pacatele omenesti asa cum apar ele in Biblie, si nu de eventuala colaborare cu Securitatea, de aflarea unor secrete de stat sau altceva de genul acesta, a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. BOR cere ca orice acuzatie privind colaborarea prelatilor cu Securitatea sa fie dovedita, altfel nu aduce niciun castig nimanui, a mai spus parintele Stoica. Potrivit acestuia, intr-un raport al ministrului de Interne Alexandru Draghici din 1958 se facea precizarea ca "adevaratii dusmani ai regimului nu sunt burghezii si chiaburii, ci Patriarhul Iustinian si armata lui neagra de calugari". De aceea, Sfantul Sinod are o pozitie foarte ferma de cate ori vine vorba despre acest subiect, a precizat Stoica. (D.E.)
Vadim: "De la preoti o sa i se traga dezastrul"
"Nu sunt de acord cu desecretizarea dosarelor preotilor si ale celorlalti inalti prelati si clerici. De la preotii ortodocsi o sa i se traga dezastrul acestui individ, care are 62 de kg, Traian Basescu, cu care nici liftul nu pleaca. Trebuie sa-i aruncam o masina de scris in brate". (V.D.)
Ion Stan: Propunerea presedintelui, arbitrara
Deputatul PSD Ion Stan critica propunerea sefului statului privind desecretizarea dosarelor care ii vizeaza pe inalti ierarhi si pe sefii cultelor, aratand ca o decizie pe aceasta tema este "arbitrara" si "ilegala" si ca CSAT este o institutie "anacronica", folosita discretionar, "ca instrument dictatorial". "Dincolo de arbitrarul si ilegalitatea unei astfel de decizii, transpare pericolul ca pestilentiala rafuiala politica a puterii sa fie transferata si in interiorul Bisericii Ortodoxe Romane, care ar urma sa devina principala victima a consecintelor deciziei propuse de presedintele Traian Basescu", a precizat deputatul Ion Stan. El se intreaba cum a fost posibil ca la sedinta CSAT sa se discute atat despre participarea Romaniei cu trupe in Liban, cat si despre desecretizarea dosarelor slujitorilor bisericii. In opinia lui Stan, declaratia facuta de Basescu, dupa sedinta CSAT, vine sa demonstreze ca desecretizarea si deconspirarea anumitor categorii de dosare face parte "dintr-un scenariu minutios elaborat, din care capul statului nu este strain". "Ne exprimam profunda ingrijorare fata de pericolul deschiderii unui conflict intre Stat si Biserica, ce transpare din declaratia presedintelui Traian Basescu si consideram necesar ca domnia-sa sa revina nu numai cu precizari lamuritoare, ci si cu rectificarile si masurile necesare stoparii aplicarii deciziei anuntate, altfel decat in conditiile pe care legea le permite", a precizat deputatul PSD.(Mediafax)
Comunitatile evreiesti vor sa-si afle trecutul in raport cu Securitatea
Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), considera ca decizia privind desecretizarea dosarelor care ii privesc pe slujitorii bisericii reprezinta un demers normal, asteptat timp de 17 ani. "Intrucat FCER este in acelasti timp o organizatie a minoritatii nationale a evreilor si o organizatie de cult mozaic, este normal ca decizia CSAT, de desecretizare a celor care au servit Cultele religioase sa ne priveasca in mod direct. Implicit, exprimam opinia ca hotararea adoptata de CSAT este fireasca. Dupa aproape 17 ani de la evenimentele din decembrie 1989, prin care s-a inlaturat regimul totalitar comunist din Romania, era normal sa cunoastem cat mai exact comportamentul celor care au servit Cultul mozaic in raporturile cu Securitatea romana", a apreciat Aurel Vainer. "Ne intereseaza si pe noi sa aflam cine si cum a actionat pe linia politiei politice", a subliniat presedintele FCER, care a tinut sa precizeze si faptul ca, "spre deosebire de religiile crestine, mai exact de ortodoxie sau catolicism, unde exista practica religioasa a spovedaniei, la Cultul mozaic, deci la evrei, nu exista o astfel de practica". "Ca atare, nu poate fi vorba de informatii preluate de Rabin dintr-o spovedanie, pentru ca asa ceva nu se practica. Sigur, exista un deservent de cult, si ma gandesc in special la cei care au pregatirea si gradul de Rabin, in contactele cu enoriasii, cu cei care vin la indeplinirea in comun a serviciului religios in sinagogi sau temple, se realizeaza legaturi umane. Ca sa ma exprim mai simplu, in aceste contacte umane se exprima si se impartasesc ganduri, inclusiv despre traiul zilnic intr-o tara cu regim totalitar", a precizat Vainer. Din acest motiv, explica presedintele FCER, "relatia dintre Securitate, ca politie politica, si unul sau altul dintre deserventii de cult din acele vremuri poate prezenta interes pentru institutia Securitatii, a carei menire era aceea de a afla cat mai multe si de a sanctiona ce era in afara vederilor oficiale". Totodata, Aurel Vainer a subliniat ca Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania va incerca sa afle "cat mai mult din dosarele celor care au colaborat in acei ani, mai cu seama pe linie religioasa". "Daca va fi cazul, vom hotari, ca o organizatie neguvernamentala, ce avem de facut mai departe. In cadrul FCER deciziile se adopta dupa dezbateri in comunitati si la nivelul organelor de conducere democratic alese", a afirmat Aurel Vainer privind eventualele deconspirari. (L.P.)
Securitatea si evreii
Desecretizarea evreiasca va produce cutremure
Fostul Rabin sef Moses Rosen (foto) a fost acuzat ca este colonel de Securitate
Foto: Mediafax Traian Basescu, presedintele tarii, a dat verde la desecretizare. Sefii cultelor, liber la dosare, titreaza ziarele, asa ca popii, rabinii si episcopii in viata au, unii, de ce sa se teama. Care a turnat, care a bagat nevinovati dupa gratii, care a stiut si s-a facut ca nu vede, care a vazut si s-a facut ca nu stie, acum vom sti cu totii. "Sed lex-dura lex" spuneau anticii romani, legea e dura - dar e lege. Comunitatea evreiasca s-a conformat in anii post-decembristi mentalului societatii romanesti, atata vreme cat nimeni nu s-a interesat si nu a vrut sa stie cine a turnat mai bine, in structurile de conducere ale comunitatii evreiesti se pitisera bine si duceau o viata dulce spurcatii. Din motive stiute si nestiute istoricii evrei au lasat pentru alta data cercetarea fosgaitului securist prin lumea evreiasca, iar fostul Rabin sef Moses Rosen, atotputernic si inainte si dupa Revolutia din 1989 nu avea cum sa reziste imixtiunii securiste in viata religioasa si comunitara evreiasca. "Revista mea", cunoscuta publicatie evreieasca, care apare si astazi la Tel Aviv, ii deconspirase rabinului-sef Moses Rosen gradele de "colonel de Securitate". Nu stiu cum si de unde isi procurase Adrian Zahareanu, redactorul-sef al publicatiei, informatiile. Pentru bunele renume al Rabinului sef sper sa nu exista un angajament semnat de Mozes Rozen in vreun dosar supus desecretizarii.
Nicolski si-a ascuns originea
Chiar de la inceputurile vietii noi a comunitatilor evreiesti din Romania, imediat dupa 23 august 1944, si mai ales dupa 1948, in varfurile Partidului Comunist si ale organelor represive s-au cocotat evreii comunisti, cu si fara de grade. Nu e locul aici pentru o discutie privind proportia numerica dintre securistii neaosi si cei alogeni, in special evrei. Intre cele 9-10 procente de securisti de origine mozaica se numarau cateva nume de notorietate odioasa, o lista lunga avandu-i in cap pe anchetatorii-sef Alexandru Nicolski si Misu Dulgheru. Ei nu se socoteau evrei, ci "bolsevici". Nascut evreu, Nicolski-Grunberg devenise spion sovietic, insurubat in sistemul represiv securist "sa apere cuceririle revolutionare ale poporului roman". Asta macar nu-si ascundea meseria si gradele. Nu a avut nici-o stringere de inima cand a trebuit sa completeze in fisa de cadre a Securitatii rubrica "nationalitate", a scris simplu: "revolutionar". In numele Revolutiei Comuniste s-au infaptuit cele mai mari si cele mai multe crime si destui evrei au imbracat uniformele cu peltite albastre ale Securitatii, care idealisti, care din dorinta de capatuire, fripturistii vremii, ticalosii vremii. La acest capitol de istorie se pot adauga multe nume sonore, ale unor personalitati evreiesti, care au imbratisat comunismul din Romania: Ana Pauker, Iosif Chisinevski, Leonte Rautu, Petre Lupu, N. Goldberger, Gizela Vass, Walter Roman, Ecateriana Borila, Melita Apostol, Ofelia Manole, Gaston Marin, Leonte Tismaneanu, Mihail Florescu, Silviu Brucan si altii. In volumele "Securitatea si Evreii", publicate cu cativa ani in urma, am incercat sa demontez mecanismul otravit al comunistilor si securistilor-evrei. In genere, majoritatea au emigrat in Israel si in diferite tari occidentale, au mai murit de moarte buna, au fost scosi din serviciile active si transferati in servicii de stat cu salarii si pensii babane, sau, imbatranind, s-au dat deoparte.
Colonelul Iulian Sorin, de la Secu la varful FCER
Un caz frapant care mentine inca in actualitate trecutele activitati securiste in lumea evreiasca este al fostului colonel activ de Securitate Iulian Sorin. Dupa "frumoase realizari" obtinute prin beciurile Securitatii si pe "teren", in urma deciziei partinice de "imbunatatire din punct de vedere national "a cadrelor Securitatii, Iulian Sorin a fost mutat dupa dictonul "in functii noi-tot noi", asa ca a devenit stab la Ministerul Cultelor, inca de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Multi ani a manipulat Iulian Sorin, oficial, dar si in culise, viata popilor, rabinilor si episcopiilor, pana ce au observat gradatii albastrii ca rabinul-sef Moses Rosen prea zburda si are initiative neprevazute. Asa ca l-au "lipit" pe fostul colonel de Securitate Iulian Sorin de Eminenta rabinica. Stia Rabinul-sef Moses Rosen cine ii sufla in ceafa? Stia, dar era prea intelept si prea as in aceste periculoase jocuri lumesti, ca sa se impotriveasca. Amandoi, au parcurs deceniile in tandem, supraveghindu-se reciproc, platind amandoi Diavolului pretul cerut.
Nu mai e vorba de faptele bune, si au fost multe, savarsite de Iulian Sorin ca mana dreapta si stanga a Eminentei rabinice si Secretar General al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ci de imaginea suferinda a intregii evreimi romane care se prezenta in fata majoritatii romanesti a tarii cu un conducator fost colonel activ de Securitate. ZIUA a fost primul ziar care a abordat tema. Ca evreu nu mi-au cazut bine anumite informatii despre fostul colonel securist, lider al comunitatii evreiesti, care se scurgeau, lasand dare abjecte, din dosarele aflate in Arhivele Securitatii.
Vainer a refuzat "colaborarea" cu Securitatea
Cand acesta si-a manifestat vointa sa devina presedinte al FCER si sa ocupe fotoliul ramas gol dupa moartea minunatului Nicolae Cajal, am socotit ca e de datoria mea ca evreu si jurnalist sa reactionez. Unii conationali ma boicoteaza si astazi - rufele doar se spala in familie, nu? Un istoric evreu, Liviu Rotman, din camarila conducerii Federatiei, a protestat chiar, intr-o incercare extrema, sa-l curete de pecinginea securista pe fostul colonel, atotputernicul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Degeaba. Trecutul nu poate fi prescris.
Povestea are si un "Post Scriptum": Articolul meu a folosit la ceva; FCER a proclamat alegeri care au consfintit un nou presedinte: dr. Aurel Vainer. El sustine ca e curat ca lacrima. Ca Securitatea a exercitat presiuni mari asupra sa ca sa "colaboreze", dar a rezistat. Il cred. Ceva e de neinteles insa in noua organigrama a Federatiei evreiesti: cine credeti ca a devenit consilierul principal, mana dreapta si stanga a noului presedinte? Ati ghicit: fostul colonel de securitate Iulian Sorin. Precum am mai spus: in situatii noi-tot noi! (Tesu SOLOMOVICI)
Preotul Iustin Marchis i-a turnat pe spionul Mihai Caraman si pe conu' Alecu Paleologu
Actualul paroh de la Stavropoleos are angajament cu Securitatea inca de cand era ghid al turistilor straini, la Manastirea Cozia, in anii '70
Pe 22 august Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a primit o vizita semnificativa si aparent ciudata, tratata insa cu necunostinta de cauza de catre presa: cea a preotului Iustin Marchis (foto), paroh al Bisericii Stavropoleos din Bucuresti. Marchis si-a petrecut in interiorul cladirii CNSAS aproape trei ore; cam cat dureaza o audiere. La iesire, acesta a preferat sa dezinformeze presa asupra motivului real al vizitei, minimalizand importanta prezentei sale. El a declarat doar ca a venit la fiul sau duhovnicesc Ticu Dumitrescu "cu gandul personal sa-i spun ca pe mine Dumnezeu m-a ferit sa scriu vreun rand despre cineva" la Securitate. Trei ore pentru impartasirea acestui gand?! Surse de cea mai mare incredere ne-au informat ca adevarul este cu totul altul. In realitate, Iustin Marchis a fost pus in fata dosarului sau de la Securitate, in urma cercetarilor declansate ca urmare a prezentei sale pe lista asociatiei Civic Media "Voci curate", in calitatea de lider de opinie si membru al Grupului pentru Dialog Social. Marchis a discutat la aceasta intalnire, chipurile dintre fiul duhovnicesc Ticu Dumitrescu si duhovnic, inclusiv cu presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu. Surse bine informate ne-au declarat ca notele si numele de cod al informatorului Securitatii Iustin Marchis s-ar putea regasi in cel putin doua dosare "babane" de urmarire informativa, care insa nu se afla in totalitate in posesia CNSAS. Este vorba de DUI ale primului sef al Serviciului de Informatii Externe si fost spion celebru al Directiei de Informatii Externe a Securitatii, generalul Mihai Caraman si DUI al renumitului intelectual Alexandru Paleologu. Ambii se retrasesera pentru diverse perioade de timp, inainte de 1989, in preajma manastirii Cheia, al carei staret era nimeni altul decat preotul Iustin Marchis. Acesta era privit cu teama de multe fete bisericesti, care nu-si puteau explica desele si lungile deplasari ale preotului Marchis in strainatate, suspectandu-l ca a fost si este inca ofiter activ al serviciilor secrete. Insa actualul paroh de la Stavropoleos are angajament cu Securitatea inca de pe vremea cand era ghid al grupurilor de turisti straini, la Manastirea Cozia, in anii '70.
Conform unei biografii difuzate de Editura Humanitas, parintele ieromonah Iustin Marchis s-a nascut la data de 4 iunie 1951 in Calna, comuna Vad, judetul Cluj. A inceput scoala generala la Calna si a absolvit-o in orasul Bistrita, unde a terminat si liceul in 1966. Intre anii 1970 si 1974 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu. A fost tuns in monahism la Manastirea Cozia pentru care a fost hirotonit diacon si apoi ieromonah avand ascultarea de muzeograf, timp in care a urmat cursuri de specializare in istoria artei bizantine si a fost propus pentru o "bursa de studii" la Londra. La sfarsitul anului 1981 a fost transferat la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, dar numit preot la Manastirea Caldarusani de unde in vara anului urmator a fost numit staret la Manastirea Cheia unde a stat pana la inceputul anilor 1990. Calugarii de la Cheia, care ii observasera inclusiv escapadele lumesti in toata aceasta perioada, nu au inteles cum a fost numit acesta, in toamna lui 1991, ca preot paroh al uneia dintre cele mai selecte si centrale parohii, la Biserica Stavropoleos din Bucuresti. Dar au fost fericiti.
In urma vizitei de lucru de la CNSAS, preotul Iustin Marchis a lasat sa se strecoare presei ideea ca ar fi "pastratorul secretelor spovedaniei presedintelui Traian Basescu". Surse apropiate presedintelui s-au declarat revoltate de aceasta declaratie falsa. Duhovnicul presedintelui si al sotiei sale este de ani buni un preacuvios parinte care nici macar nu are parohia in Bucuresti. (L.I.)
Microfilmele si coproductiile Securitatii
Din arhive nu s-a pierdut nimic * Cele patru Fonduri de dosare (Penal, Operativ, Informativ si Analize-Sinteze) au fost stocate in trei variante: pe hartie, microfilmate si in varianta informatizata * Daca dosarele pe suport de hartie puteau fi manipulate, prin sustragerea unor documente sau adaugarea altora falsificate, pe microfilm acest lucru devenea practic imposibil * CNSAS nu are acces nici la arhiva microfilmata, nici la cea informatizata * Securitatea mai dispunea de o uriasa arhiva video, continand inregistrari ale evenimentelor importante din istoria postbelica a Romaniei
Intreaga "circoteca" a dosariadei - mizerabila sa politizare - iese imediat la iveala atunci cand vine vorba de cei trei suporti ai arhivelor. Cand s-a creat CNSAS, in 1999, am scris un articol in "Romania Libera", ziar la care colaboram. Si in care sustineam (pe baza unei mici biografii) ca cele patru Fonduri ale Securitatii - in fapt "Directia Securitatii Statului" - sunt trase pe trei suporturi, nu pe unul, adica pe hartie, microfilm si informatizat. Dezvaluirea ca cele patru Fonduri (Penal, Operativ, Informativ si Analize-Sinteze) ale DSS sunt trase si pe microfilm (in doua exemplare), ca si in sistemul informatic, a starnit senzatie, dar si multa nervozitate. Pana in 1999, multi politicieni - si nu numai - isi traficasera "dosarul" pe suport de hartie, asa ca dormeau linistiti. De unde sa stie, bietii, ca "perversa" Securitate le microfilmase si le informatizase dosarele? Astfel ca nu se pierduse absolut nimic din arhive.
Daca dosarele pe suport de hartie puteau fi manipulate, prin sustragerea unor documente importante, sau adaugarea altora falsificate, pe microfilm acest lucru devenea practic imposibil. Este, de aceea interesant de remarcat ca CNSAS a primit si lucreaza in prezent cu dosare pe suport de hartie, livrate de SRI. Fara acces la arhiva microfilmata sau informatizata. SRI-ul transmite CNSAS "dosare" - care uneori constau intr-o singura pagina (!) - la gramada, amestecand "Fondul Informativ" (care cuprinde reteaua informativa a Securitatii) cu "Fondul Operativ" (unde se afla dosarele celor urmariti - a victimelor - Securitatii). Membrii CNSAS nu au nicio pregatire in domeniu, cu rare exceptii. Niste diletanti. In plus, isi schimba regulamentul de functionare de la o saptamana la alta, in functie de interesul politic. Ba denunta "politia politica" - fara sa aiba macar proprietatea cuvintelor. Ba Consiliul este interesat de "colaborarea" cu Securitatea, pur si simplu. Ba "angajamentul" cu Securitatea devine esential. Ba, dimpotriva, "angajamentul" nu spune nimic, ci doar "notele".
CNSAS mai este confruntat cu o adevarata maladie a "deconspirarilor" (numai hamalii din Gara de Nord si "copiii strazii" n-au facut cerere de "desecretizare"). Precum si cu traficarea documentelor secrete catre doua, trei ziare cu condcere mai "portocalie". Care le afiseaza, ba chiar le insinueaza diverse "verdicte", sporindu-si astfel, artificial, tirajele filiforme. Este limpede ca activitatea CNSAS - in acest stil de "targ de tara" - nu mai poate continua asa, deoarece haosul pe care il produce ar putea avea, pana la urma, repercusiunile sociale serioase.
SRI-ul transmite la CNSAS dosare incomplete
Motivul pentru care SRI tine cu dintii de arhiva microfilmata si de cea informatizata este interesul in manipulare. Oricand Securitatea cea noua (SRI) are interes, un personaj "pozitiv" devine subit "negativ" si viceversa, sub pretextul ca i s-au gasit dosare sau "note" noi. Asa a ajuns CNSAS sa dea in acelasi caz verdicte total diferite. Aceasta agitatie permanenta in jurul unor "hartoage" nu ar mai avea loc daca SRI-ul si celelalte servicii secrete ar fi livrat de la inceput arhiva microfilmata si cea informatizata. SIE, Armata, UTC-ul, UASCR, Comisia de Control a PCR au arhivele microfilmate, dar nu le vor ceda, probabil, cu una, cu doua. Din dosarul "Ursu", de pilda, au disparut multe pagini si intreg materialul apare renumerotat, sustinea recent fostul director SRI, Costin Georgescu.
Sunt apoi dosarele unor "disidenti". Specie aparuta dupa "Conferinta pentru Securitate in Europa" de la Helsinki, din 1975. La prima vedere, disidentii apar ca persoane "urmarite". Dar daca se conexeaza cu alte documente - de pe microfilme - apare cu totul altceva (ne vom ocupa, poate, de acest "fenomen" intr-un articol viitor). Este limpede ca SRI transmite "dosare" pe suport de hartie unor oameni cum sunt cei din CNSAS, care nu au competenta in materie. Iar acestia nu s-au hotarat nici macar asupra votului: deschis sau secret. Solutia normala - si mult mai economica - ar fi fost depunerea tuturor dosarelor la "Arhiva Nationala" si trecerea lor pe Internet. Astfel ca fiecare cetatean sa poata accesa, de oriunde, orice dosar doreste. Aceasta ar fi fost solutia "transparenta". Dar CNSAS nu si-ar mai putea manipula si organiza "jocurile politice", impreuna cu cateva ziare.
Coproductii secrete
Cititorii isi mai amintesc probabil ca imediat dupa evenimentele din decembrie '89, TVR 1 a prezentat zile la rand actiunile din Piata Universitatii, filmate de la "Intercontinental". Ulterior, au fost filmate evenimentele din primavara lui 1990, mitingul non-stop din Piata Universitatii, tot din hotelul "Intercontinental". Acestea insa n-au mai ajuns la TVR 1! Cele doua filme fac parte dintr-o arhiva secreta a Vechii/Noii Securitati (SRI), ascunsa pana in ziua de azi (anul 2006).
Filmarea in secret a unor evenimente politice a fost una din activitatile curente ale Securitatii, inca inainte de infiintarea sa oficiala (1948), cand actiona ca "Brigada Mobila", condusa de Alexandr Nikolski. Astfel, procesul si executia lui Ion Antonescu a fost filmata de reputatul director de imagine Ovidiu Gologan ("Padurea spanzuratilor") a fost angajat la ONC (Oficiul National al Cinematografiei). Romanii nu au vazut decat unele foarte scurte secvente, care au convenit cenzurii de dupa 1990. O copie a procesului si executiei - care ridica multe semne de intrebare - a fost trimisa la Moscova, ulterior. Acesta nu a fost insa decat inceputul. Dupa crearea oficiala a "Directiei Generale a Sigurantei Poporului" (DGSP), in 1948, lucrurile au intrat in "normal", ca sa zicem asa. "Procesul Patrascanu" a fost filmat cap-coada si reprezinta un document exceptional pentru orice istoric, jurnalist, scriitor. Ori televiziune. Celebrul interogatoriu din februarie 1951, luat de locotenent-colonelul Ion Soltutiu lui Lucretiu Patrascanu, nu este - in realitate - decat stenograma unei anchete filmate la ordinul lui Gheorghiu-Dej. Motivul pentru care "Procesul Patrascanu" nu a fost proiectat niciodata este faptul ca Patrascanu a dat informatii care nu trebuiau sa fie popularizate de televiziune, legate de dedesubturile executiei lui Antonescu si ale PCR din perioada 1945-1948. "Stenograma" care a circulat prin anii '90 este falsa. Un alt moment care a fost filmat in secret de Securitate este cel de la "Facultatea de Mecanica" din Timisoara, unde au avut loc masive "epurari" (exmatriculari), dupa evenimentele de la Budapesta din 1956, pentru actiuni de "solidaritate" cu ungurii. "Greva minerilor" din 1977, din Valea Jiului, a adus o echipa intreaga de operatori ai Securitatii in Vale, care au filmat tot timpul manifestarea. Alt moment important din istoria Romaniei, care a fost filmat de Securitate l-au constituit "Evenimentele de la Brasov" (1987). Operatorii Securitatii au facut risipa de energie, filmand toate momentele manifestatiei.
Complotul Nichita Stanescu
DSS-ul a utilizat si alte mijloace de filmari secrete. Astfel, in decembrie '89, ca si la mitingul non-stop din primavara lui '90, DSS a chemat romani - "emigranti" ai Securitatii - din Occident, precum si din jurul Romaniei. Acestia, sub pretextul ca sunt operatori ai unor canale de televiziune "straine" sau "ziaristi" au filmat evenimentele. Ulterior, au predat filmele DSS-ului. Prin 1983, cred, s-a derulat un asa-zis "complot" pentru rasturnarea lui Ceausescu. Un "complot" vast, cu zeci de participanti. In care a fost amestecat si poetul Nichita Stanescu, un "copil mare". Securitatea a plasat pe langa Nichita doi alti scriitori - unul roman, altul strain - din care cel venit din strainatate - vorbitor perfect de limba romana si, in plus, era un bun traducator - a filmat, in secret, unele intalniri. La scurt timp, au avut loc arestari si lichidari (I.S. Crulescu). Poetul Nichita Stanescu a fost "lichidat", dupa ce a participat la o nunta in provincie, unde a fost, cu abilitate, ademenit. Scriitorul si traducatorul strain a fost, apoi, prezent si la evenimentele din decembrie 1989, unde a "tras" un film. O parte din acest film se gaseste in Romania.
Un film CNN despre subteranele Pietii Palatului, interzis in Romania
CNN a realizat un film despre subteranele Pietii Palatului, in regia unui bulgar. Acest film, prezentat de televiziunea bulgara in timpul evenimentelor din 1989, este interzis si astazi in Romania. Filmul arata sistemul de tuneluri si camerele bine iluminate, rezervele de hrana, armament etc. de sub Piata Palatului. Cei care vad filmul se pot intreba - pe buna dreptate - de ce nu a "fugit" Ceausescu prin tuneluri si a preferat sa ia elicopterul, astfel ca sa fie "vazut" de multimile din Piata Palatului? Motivul este unul foarte simplu: Ceausescu "trebuia vazut" de mase cum "fuge", ca "abandoneaza" puterea. Astfel ca devenea logica acreditarea conspiratorilor din decembrie 1989 drept "noua putere". Cei care au interzis filmul de la CNN - prezentat in schimb de bulgari - au stiut foarte bine ce fac: este un film care dovedeste ca, in decembrie 1989, Ceausescu a fost arestat si se gasea sub control, inca din 22 de decembrie, in sediul CC. Versiunea ca era "cautat" prin tara cadea. Iar complotul iesea imediat la iveala. (Vladimir ALEXE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.