Comuna Ceahlau, de la poalele masivului caruia ii poarta numele, ar putea fi una dintre cele mai atractive zone turistice montane din tara. Peisaje de vis, oameni gospodari, desprinsi parca din operele sadoveniene, resurse naturalea€¦ De to

Comuna Ceahlau, de la poalele masivului caruia ii poarta numele, ar putea fi una dintre cele mai atractive zone turistice montane din tara. Peisaje de vis, oameni gospodari, desprinsi parca din operele sadoveniene, resurse naturalea€¦ De toate acestea isi bate joc cu salbaticie o grupare numita de localnici ""banda Schiopului"". Numele vine de la primarul comunei, Constantin Schiopua€¦

De cum au aflat ca ziaristi ""de la Bucuresti"" au venit in zona, localnicii tot cautau sa ne contacteze. Pe ascuns. Fiecare isi spunea pasurile, creandu-ti impresia ca stai de vorba cu robii de pe pamanturile unor boieri. Ne spun ca li se fura caii ziua-n amiaza mare, ca li se impusca animalele care intra din greseala pe domeniile smecherilor, cum li se fura pamanturi si paduri, cum nu mai pot pasuna pe terenurile strabunilor daca nu sunt in gratiile ""domniei locale"", cum sunt amenintati, batuti si umiliti si cate si mai cate. Cei care practica aceasta teroare sunt cunoscuti sub numele ""banda Schiopului"". Pe primarul comunei il cheama Schiopu Constantin. Pe viceprimar - Schiopu Gheorghita. Pe casiera - Schiopu. Contabila? Chieptenariu. Este sotia sefului de Post. Acolitii fac legea. Eminenta cenusie ar fi un fost sef de cabana, de pe vremea lui Ceausescu, individ care ar asigura conexiunile cu procurori, judecatori, politisti s.a.m.d.
PLANGE CEAHLAUL. Desi ar putea fi un crampei de rai, cum am spus si in titlu, comuna Ceahlau iti ofera imagini dezolante. Paraul care trece prin comuna ar putea fi amenajat si exploatat turistic prin ridicarea unor bancute cu mese din lemn, foisoare si multe altele. In schimb, paraul este ""schimonosit"" prin depozitarea deseurilor lemnoase sau pur si simplu este exploatat ca zona de depozitare a bustenilor gateristilor acoliti gastii. Mai mult, daca ar exista un minimum de interes din partea autoritatilor locale, zonele superbe din zona Lacului Bicaz ar putea fi amenajate ca zone de campare, de plaja si de agrement prin practicarea schiului nautic, prin plimbari cu barcute sau vaporase s.a.m.d. Dar nu, aceste zone, dupa cum se vede si in imagine, sunt folosite tot ca gropi de gunoi sau ca zone de depozitare a rumegusului gateristilor. Vorbind cu consilierii locali, constati ca acestia sunt impartiti in doua tabere: unii sunt aserviti primarului, iar ceilalti sunt pur si simplu naivi, lasandu-se manipulati si atrasi in afaceri - veti vedea - de domeniul penalului. Am stat de vorba neoficial si cu presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vlad Marcoci. Si el condamna atitudinea primarului Constantin Schiopu. Aflam printre altele ca singurul drum practicabil din comuna, cel care urca la statiunea (sat) Durau, a fost construit de Consiliul Judetean chiar daca primarul nu a agreat ideea. De altfel, se poate spune ca, in comuna, primarul domneste dupa ""legile"" propriilor interese: financiare si politice.

BADITA. Sava Dumitru este obligat sa studieze Codul Penal in timpul varatului, pentru a-si castiga dreptatea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.