Nicolae Iosif Stanciu s-a remarcat in Primul Razboi Mondial, fiind grav ranit, drept pentru care a fost "bine" improprietarit cu 3,5 ha de teren, undeva la marginea Bucurestiului. Nepoata lui, Elena Radu, singura mostenitoare, incearca de ani de zile sa intre in posesia acestei suprafete, insa fara succes. Nimeni nu-i contesta dreptul pe care-l are, insa terenul nu poate fi identificat, deoarece documentele aflate in arhive sunt mai noi de anul 1958.
"Bunicul a fost ranit in razboi la un picior si pe urma intepat de bulgari cu baioneta in spate, de 14 ori. A lesinat si mai tarziu s-a trezit intr-o gramada de cadavre. Spre dimineata au trecut vacarii bulgari carora le-a cerut ajutorul, dar acestia l-au injurat si au aruncat cu bolovani in el, spargandu-i capul. Mai tarziu, a trecut pe-acolo o femeie romanca, care i-a dat sa bea apa, promitandu-i ca seara isi va trimite socrul bulgar ca sa-l duca la spital. S-a tinut de cuvant. A venit caruta, socrul a mai luat de pe drum doi raniti si deodata au fost opriti de un ofiter bulgar. Acesta i-a ordonat carutasului sa se intoarca si sa nu-i mai duca pe raniti la spital, pentru ca ei nu aveau cu ce-si hrani propriii raniti. Arunca-l in Malita si scapa de dusmani!, a ordonat ofiterul. Bunicul, stiind bulgareste, a inceput sa planga, rugandu-l pe socrul femeii: Deadule, nu ma omori, ca am acasa trei copii! Omul a fost impresionat si pana la urma tot l-a dus la spital. Aici, imediat ce a ajuns si a primit un pat, a trecut un glont ratacit care i-a sfasiat pielea de pe burta. Un alt ghinion caruia bunicul i-a supravietuit, avand parte de sansa", povesteste nepoata Elena Radu, singura mostenitoare a defunctului.
"Recompensa pentru faptele de arme"
"Cand s-a intors acasa si s-a terminat razboiul, bunicul ne povestea faptele lui de vitejie. Pe mine ma punea sa-l frectionez si sa-i numar ranile. Bagam degetul mic in acele cicatrice si astfel invatam sa numar, cu ajutorul lui. Pe urma i-au spus sa-si aleaga un teren cat mai bun, drept recompensa pentru faptele de arme si fiindca fusese ranit. In urma participarii la Primul Razboi Mondial, bunicul meu, Nicolae Iosif Stanciu a fost rasplatit pentru acte de eroism cu 3,5 ha de teren din mosia Gruiev, astazi in Sectorul 4 al Capitalei. Mai precis, pe sos. Vitan-Barzesti, acolo unde este situat crematoriul, magazinul si niste depozite ale firmei Romstal. Din nefericire, vecinatatile nu le cunosc si nici actele de improprietarire nu le aveam. Am scos de la Arhivele Nationale actul de improprietarire si tabelul cu locuitorii din Dudesti Cioplea, care au fost bine improprietariti, in 1923. Pe acest tabel, nu coincide numarul curent cu parcela respectiva din schita, fiind vorba despre doua criterii total diferitei, ne-a mai spus mostenitoarea.
"Nimeni nu-mi contesta dreptul de proprietate"
Terenul s-a aflat in proprietatea lui Nicolae Iosif Stanciu pana in 1945, cand au venit comunistii. Cineva de la Armata i-a spus ca nu mai are ce cauta acolo, pentru ca a fost expropiat. I s-au oferit niste bani, dar suma fiind atat de mica, n-a fost acceptata. Degeaba s-a tot plimbat el prin tribunale, ca nu i s-a dat castig de cauza. Pe urma au venit Guvernul Dr. Petru Groza si nationalizarea si nimeni nu mai avea pamant, cand totul fusese luat. Din fericire, veteranul de razboi n-a avut de suferit pentru ca a detinut acel teren, traind pana la sfarsitul anului 1960. "Imi amintesc ca ma lua tata, fiind foarte mica, iar pe terenul nostru se infiintase scoala de zbor fara motor. Undeva la intersectia sos. Vitan Barzesti cu sos. Oltenitei ma ducea sa ma uit la planoare. M-am tot adresat primariei, dar nu mi s-a dat nici un raspuns favorabil. Pe urma m-am gandit ca Armata l-a luat. Am ajuns la Arhivele Armatei de la Pitesti, iar de aici am fost indrumata sa studiez Monitorul Oficial al Romaniei din 1945, ca sa gasesc actul prin care s-a luat terenul. Mi-am facut legitimatie pentru Biblioteca Nationala si timp de o luna de zile am tot citit monitoarele din acel an. Pana la urma am gasit legea de expropiere a terenului, nr. 139/1945, art. 12, prin care se prevedea construirea unui abator. Uitati aici, 75 ha din terenul Cioplenilor a fost expropriat, luandu-se si terenul bunicului. Am cerut sa mi se dea un alt teren in echivalent, fiind dispusa chiar sa primesc titluri de valoare la Fondul Proprietatea. Acum am vazut in ziare ca exista oameni care vand terenuri in apropierea magazinului Romstal si ma gandesc ca printre acestea s-ar putea afla si terenul nostru, care a incaput pe mana altcuiva in mod necinstit. Nimeni nu-mi contesta dreptul de proprietate, numai ca terenul nu se gaseste, iar vecinatatile nu se cunosc", isi mai aminteste Elena Radu, in varsta de 66 de ani.
Apel la proprietarii din zona
Elena Radu se straduieste din anul 2001 sa obtin o schita cadastrala, cu ajutorul careia sa rezolve aceasta situatie. A fost la cadastru de cateva ori, la primarie in vreo cinci randuri, la Arhivele Nationale, la Guvern, peste tot. A solicitat o expertiza topografica, dar i s-a cerut sa prezinte, de la circa financiara, documente prin care sa arate ca bunicul ei platise impozit pe teren. I s-a spus ca arhivele sunt doar dupa 1958, alte mai vechi neexistand. Acelasi raspuns l-a primit si de la arhive, de la Primaria Sectorului 2, de la Primaria Dobroiesti si de la Oficiul de Cartografie si Geodezie. Cu alte cuvinte, are toate actele, lipsindu-i doar o schita, care este necesara pentru identificarea cu exactitate a amplasamentului, cu vecinatatile respective. Femeia roaga prin intermediul ZIUA, daca exista oameni care sunt proprietari in aceasta zona si o pot ajuta cu astfel de schite vechi, sa o contacteze prin intermediul redactiei noastre.
Contactati-ne la redactie!
Cititorii pot contribui direct la restituirea adevarului istoric
Persoanele care cunosc astfel de cazuri, fie ca sunt personale, fie ale rudelor sau apropiatilor lor, sunt invitate sa ne contacteze la redactie, la Departamentul "Eveniment - Investigatii", la adresa: Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 4, parter, sector 1, la e-mail: investigatii@ziua.ro, sau la numerele de telefon: 021/315.91.11, 021/310.31.70, interioare: 133, 134, 177 sau 178.