Sedinta CSAT de luni, 28 august 2006, ne-a oferit doua surprize: a) decizia de a nu trimite trupe in Liban. Judecand dupa declaratiile anterioare ale lui Traian Basescu, toti romanii se asteptau ca presedintele sa se manifeste ca un inversunat sus
Sedinta CSAT de luni, 28 august 2006, ne-a oferit doua surprize:
a) decizia de a nu trimite trupe in Liban.
Judecand dupa declaratiile anterioare ale lui Traian Basescu, toti romanii se asteptau ca presedintele sa se manifeste ca un inversunat sustinator al trimiterii de trupe in Liban. Cine stie cat de cat culisele bataliei sale cu PNL banuia ca presedintele va face pe dracua€™ in patru pentru a trece drept un om intelept. Refuzul de a retrage trupele din Irak risca sa-l infatiseze drept un simplu chibit al americanilor, gata sa sacrifice totul pentru a fi pe placul Marelui Licurici. Asa cum si-a infatisat opiniei publice argumentele, Traian Basescu a reusit sa reduca drastic sansele de impunere a acestei imagini. Presedintele e un conducator matur, care tine cont ca prezenta noastra pe fronturi exterioare e o insemnata povara financiara - isi vor fi spus romanii. De ce a refuzat atunci sa retraga trupele din Irak? Pentru ca sunt ratiuni de stat pe care numai el le stie! Se intelege ca prin decizia CSAT de ieri Traian Basescu a mai marcat un punct in confruntarea sa cu PNL.
b) decizia CSAT de desecretizare a dosarelor inaltilor ierarhi si ale sefilor de culte religioase, care erau incluse in categoria dosarelor de siguranta nationala.
Ca si in cazul deciziei din 24 iulie 2006, Traian Basescu n-a raspuns intrebarii legitime: ce l-a apucat? In absenta raspunsului, multi vor fi ramas nedumeriti de decizia CSAT. Nedumerirea lor legitima se destrama foarte simplu: e suficient sa amintim ca vineri, 25 august, la Mamaia, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a cerut desecretizarea dosarelor apartinand inaltilor ierarhi si sefilor cultelor, lansand teza potrivit careia multi preoti au turnat la Securitate cele aflate la impartasanie. Afirmatia hazar-data a lui Adrian Iorgulescu, printre altele raspunzator si de relatia statului cu cultele, a starnit mania inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. De vineri, Adrian Iorgulescu e tinta unor atacuri vehemente din partea unor inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Adrian Iorgulescu nu e insa doar ministrul Culturii si Cultelor. E si un brav lider PNL. Mai mult, e si un brav lider al gruparii Tariceanu-Patriciu din PNL. Chestiunea deconspirarii dosarelor clerului e una extrem de controversata. Multi politicieni si lideri de opinie au sovait sa pledeze pentru deconspirare. Din cel putin doua motive:
Data fiind prigoana ateista a regimului comunist, mai ales in perioada stalinista, pentru a face sa nu se stinga lumina bisericii, unii ierarhi au facut gestul de a colabora.
Arhivele ar putea sa ofere credinciosilor - nu numai ortodocsi - surprize de proportii. Si fiind vorba de oameni care cred, deconspirarea ar putea sa fie primita cu ostilitate.
Judecand dupa atacurile la care a fost supus Adrian Iorgulescu, se contureaza riscul ca nu numai clerul, dar si credinciosii sa devina ostili partidului al carui brav lider e Adrian Iorgulescu. Care partid nu e altul decat PNL.
E mai mult decat interesant ca, anuntand decizia, Traian Basescu
s-a grabit sa sugereze CNSAS ca trebuie sa tina cont, in deciziile privind clerul, de situatia aparte a Bisericii in comunism.
Afirmatia a fost insotita de precizarea ca domnia sa nu vrea sa se amestece in treburile CNSAS. Sa-l fi apucat pe Traian Basescu grija fata de respectarea prevederile constitutionale? Nici vorba. Marea problema care se va ivi dupa desecretizarea dosarelor inaltilor ierarhi nu se refera la posibilele verdicte de Politie Politica. La fel ca in cazul vedetelor politicii, marea problema o va constitui impactul in opinia publica. De aceea, Traian Basescu nu s-a adresat CNSAS, ci clerului si credinciosilor. Desecretizarea va duce la o crestere a ostilitatii clerului si credinciosilor fata de o asemenea masura.
Prin discursul sau, Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca el ia in calcul situatia aparte a clerului in anii prigoanei ateiste. Altfel spus, ca acorda circumstante atenuante celor care vor fi dezvaluiti drept colaboratori ai Securitatii.
De ce a decis atunci desecretizarea? Pentru ca au cerut-o liberalii!
Care liberali risca sa-si faca ostila uriasa forta pe care o reprezinta Biserica in Romania de azi.
Concluzia se impune de la sine: magistral manuita de Traian Basescu, Dosariada a mai rupt de PNL o parte importanta a electoratului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.